Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ / TT517 - TURİZM TEKNOLOJİLERİ VE İNOVASYON (TEZLİ YÜKSEK LİSANS)

Kodu: TT517 Adı: YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLER Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü TURİZM TEKNOLOJİLERİ VE İNOVASYON (TEZLİ YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı EMRAH KESKİN (ekeskin@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
EMRAH KESKİN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan yenilikçi yaklaşımları belirlemeyi, yiyecek içecek işletmelerinde teknolojik gelişmelerin neler olduğuna yönelik bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlamaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Yiyecek içecek endüstrisi ile ilgili temel kavramları açıklayabilir PÇ-2 Büyük verilerin toplanması değerlendirilmesi ve karar süreçlerinde kullanılması için yenilikçi araştırma yöntemleri kullanabilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan teknolojiyle alakalı kavramları açıklayabilir PÇ-1 Turizm alanında teknolojiye dayalı yenilikçi iş modelleri geliştirir ve uygular.
PÇ-6 Turizm alanında uygulanan güncel teknolojileri ayırt edebilir ve en uygun olanını seçebilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Yiyecek içecek işletmelerinde arz talep ile ilgili kavramları açıklayabilir PÇ-8 Turizm sektöründe fiyat belirleme, mevsimsel taleplerin tahmini, kişiselleştirilmiş öneriler konularında bilgi sahibi olur.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Yiyecek içecek işletmelerinde teknoloji kullanımı, Yiyecek içecek işletmelerinde yenilikçi yaklaşımlar Teknolojinin hizmet sektörüne entegrasyonu
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Yiyecek ve İçecek İşletmeleri ile alakalı kavramlar Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
2 Yiyecek içecek işletmelerinin turizm sektöründeki yeri ve önemi Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
3 Hizmet sektöründe teknoloji kavramı Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
4 Teknoloji ve maliyet kontrolleri Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
5 Yiyecek içecek endüstrisinde yenilikçi uygulamalar Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
6 Gastronomi ve teknoloji arasındaki ilişkiler Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
7 Mutfak departmanında kullanılan teknolojik aletler Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
8 Ara Sınav
9 Menülerde kullanılan teknolojik uygulamalar Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
10 Yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan otomasyon sistemleri Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
11 Yapay zeka uygulamaları ve yiyecek içecek işletmelerine yansımaları Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
12 Yiyecek içecek işletmelerinde yenilikçi uygulamalar Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
13 Yiyecek içecek işletmelerinde dijital pazarlama Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
14 Yiyecek içecek işletmelerinde yönetsel değişimler Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
15 Gastronomide meydana gelen değişimler ve teknolojik gelişmeler Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 İçöz ONUR, Turizm ve Teknoloji
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
makaleler ve ders notları

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 5 14 70
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 2 2
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 2 2 4
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 6 5 30
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 6 5 30
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 180