Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / MBG601 - MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK (DOKTORA)

Kodu: MBG601 Adı: BESİN KİMYASI Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Seçmeli
Bölümü MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı HİLAL İNCEBAY (hincebay@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Temel besin içeriklerinin kimyasal yapıları, besinlerin işlenme ve saklanmasında meydana gelen değişimlerinin öğretilmesini sağlamaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Besinlerdeki karbonhidrat, protein, yağ, enzim, pigment, tat ve koku bileşenlerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklayabilir. PÇ-3 Bilimsel gelişmelere araştırma ve geliştirme yetileri ile katkılarda bulunur
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-2 Besin analizleri için nitel/nicel yöntemleri kullanma yetisi kazanabilir. PÇ-4 Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek, alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-3 Besinlerle ilgili temel analizleri ve besinlerin kalitesini etkileyen fiziksel ve kimyasal reaksiyonları açıklayabilir. PÇ-4 Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek, alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır
Seminer-Sunum-Rapor
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Su, karbonhidrat, yap, protein, enzim, besinlerdeki pigment yapıları ve besin yapılarındaki tat koku bileşiklerini hakkında bilgi edinmeyi sağlar.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Su ve özellikleri ve laboratuvar uygulamaları makale okuma, tartışma, değerlendirme
2 Karbonhidratlar ve laboratuvar uygulamaları makale okuma, tartışma, değerlendirme
3 Yağlar ve laboratuvar uygulamaları makale okuma, tartışma, değerlendirme
4 Proteinler ve laboratuvar uygulamaları makale okuma, tartışma, değerlendirme
5 Enzimler ve laboratuvar uygulamaları makale okuma, tartışma, değerlendirme
6 Besinlerin yapılarındaki pigmentler makale okuma, tartışma, değerlendirme
7 Besinlerdeki tat ve koku bileşenleri makale okuma, tartışma, değerlendirme
8 Ara Sınav
9 Makale değerlendirme makale okuma, tartışma, değerlendirme
10 Makale değerlendirme makale okuma, tartışma, değerlendirme
11 Makale değerlendirme makale okuma, tartışma, değerlendirme
12 Sunum- seminer Sözlü sunum, tartışma
13 Sunum- seminer Sözlü sunum, tartışma
14 Sunum- seminer Sözlü sunum, tartışma
15 Sunum- seminer Sözlü sunum, tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Halit Keskin, BESİN KİMYASI Cilt -1 Prof. Dr. Halit Keskin BESİN KİMYASI Cilt -1,
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Projeksiyon

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 20
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum 11 2 5
5.Rapor 14 1 5
6.Seminer 12 2 5
7.Performans Ödevi 13 2 5
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 12 24
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 11 33
       c) Performans Ödevi 2 5 10
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 3 12 36
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 6 12
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 7 21
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 180