Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
DÖÇ-1 |
Yiyecek içecek işletmelerinde gıda güvenliği ve personel hijyeninin önemini kavrar. |
PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 |
Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği yönetim sistemleri hakkında bilgi sahibi olur. |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 |
Yiyecek içecek işletmelerinde gıda üretim ve servis süreçlerinde uygulanan tüm hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir. |
PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
|
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği |
Gıda endüstrisinde sanitasyon, mikroorganizmalar ile sanitasyonun ilişkisi, temizlik ve temizleme maddeleri, dezenfeksiyon ve dezenfektanlar, sanitasyon ekipmanları ve sistemleri, sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktalar, CIP sistemi, gıda işletmelerinde personel hijyeni, gıda güvenliği sistemleri ve hijyen-sanitasyon uygulamalarındaki önemi. |
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Temel Kavramlar ve Yaklaşımlar |
Ders anlatımı |
2 |
Mikroorganizmalar ve Hijyen/Sanitasyon Arasındaki İlişki |
Ders anlatımı |
3 |
Gıda Kontaminasyon Kaynakları |
Ders anlatımı |
4 |
Hijyen/Sanitasyonda HACCP in Rolü |
Ders anlatımı |
5 |
Gıda İşletmelerinde Hijyen/Sanitasyonu Etkileyen Faktörler |
Ders anlatımı |
6 |
Temizlik Maddeleri ve Dezenfektanlar
|
Ders anlatımı |
7 |
İşletmelerde Temizlik ve Dezenfeksiyonun Uygulanması
|
Ders anlatımı |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
Gıda İşletmelerinde Sanitasyon |
Ders anlatımı |
10 |
Süt, Meyve -Sebze ve Et İşletmelerinde Hijyen/Sanitasyon |
Ders anlatımı |
11 |
Gıda zehirlenmeleri ve sebep olan etmenler
|
Ders anlatımı |
12 |
Gıda muhafaza ilkeleri |
Ders anlatımı |
13 |
Gıda üretimi öncesi, üretim esnası ve üretim sonrası hijyen
|
Ders anlatımı |
14 |
Hammadde, bina, alet, ekipman, personel hijyeni |
Ders anlatımı |
15 |
İşletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları
|
Ders anlatımı |
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
1 |
Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin, 2017. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı |
2 |
Prof. Dr. Nilüfer KOÇAK, 2015, Yiyecek İçecek İşletmelerinde GIDA VE PERSONEL HİJYENİ |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
Ders kitabı |