Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / AS231 - AŞÇILIK

Kodu: AS231 Adı: HİJYEN VE SANİTASYON Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü AŞÇILIK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı SEVİNÇ ALKAN (sevincalkan@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
SERKAN ZARO, SEVİNÇ ALKAN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Güvenli gıda üretimi için gerekli hijyen-sanitasyon koşullarını öğretmek, gıda işletmelerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kriterler açısından uygunluğunu sağlayacak yetkinlikte öğrenci yetiştirmek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Yiyecek içecek işletmelerinde gıda güvenliği ve personel hijyeninin önemini kavrar. PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği yönetim sistemleri hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Yiyecek içecek işletmelerinde gıda üretim ve servis süreçlerinde uygulanan tüm hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir. PÇ-2 Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda endüstrisinde sanitasyon, mikroorganizmalar ile sanitasyonun ilişkisi, temizlik ve temizleme maddeleri, dezenfeksiyon ve dezenfektanlar, sanitasyon ekipmanları ve sistemleri, sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktalar, CIP sistemi, gıda işletmelerinde personel hijyeni, gıda güvenliği sistemleri ve hijyen-sanitasyon uygulamalarındaki önemi.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Temel Kavramlar ve Yaklaşımlar Ders anlatımı
2 Mikroorganizmalar ve Hijyen/Sanitasyon Arasındaki İlişki Ders anlatımı
3 Gıda Kontaminasyon Kaynakları Ders anlatımı
4 Hijyen/Sanitasyonda HACCP in Rolü Ders anlatımı
5 Gıda İşletmelerinde Hijyen/Sanitasyonu Etkileyen Faktörler Ders anlatımı
6 Temizlik Maddeleri ve Dezenfektanlar Ders anlatımı
7 İşletmelerde Temizlik ve Dezenfeksiyonun Uygulanması Ders anlatımı
8 Ara Sınav
9 Gıda İşletmelerinde Sanitasyon Ders anlatımı
10 Süt, Meyve -Sebze ve Et İşletmelerinde Hijyen/Sanitasyon Ders anlatımı
11 Gıda zehirlenmeleri ve sebep olan etmenler Ders anlatımı
12 Gıda muhafaza ilkeleri Ders anlatımı
13 Gıda üretimi öncesi, üretim esnası ve üretim sonrası hijyen Ders anlatımı
14 Hammadde, bina, alet, ekipman, personel hijyeni Ders anlatımı
15 İşletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları Ders anlatımı
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin, 2017. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı
2 Prof. Dr. Nilüfer KOÇAK, 2015, Yiyecek İçecek İşletmelerinde GIDA VE PERSONEL HİJYENİ
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders kitabı

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 12 12
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 12 24
       c) Performans Ödevi 1 4 4
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 2 8
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 2 8
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 86