|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | AŞÇILIK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | MAHMUT DOĞAN KAMIŞ (mdkamis@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Osmanlı Mutfağı'nı ve yemek kültürünü tanıtmak ve Osmanlı Mutfağı'ndan yemek örnekleri sunmak. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Osmanlı yemek kültürünü tanır. |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Osmanlı Mutfağı'nda kullanılan araç-gereçleri, malzemeleri ve pişirme yöntemlerini bilir. |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Osmanlı Mutfağı'nda yapılan temel yemekler hakkında detaylı bilgi sahibi olur. |
PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-21 Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Osmanlı mutfak yapısı, Osmanlı mutfağı çalışanları, Osmanlı yemek kültürü, Osmanlı mutfağında kullanılan araç-gereçler, çeşitli yemek örnekleri | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Osmanlı mutfak yapısı | Sözlü ve görsel anlatım |
2 | Osmanlı Başkentinin İaşesi ve İstanbul Mutfak Kültürü | Sözlü ve görsel anlatım |
3 | Osmanlı Başkentinin İaşesi ve İstanbul Mutfak Kültürü: Klâsik Dönem İstanbul Mutfak Kültürü | Sözlü ve görsel anlatım |
4 | Osmanlı Başkentinin İaşesi ve İstanbul Mutfak Kültürü: Yemekler ve Kimi Gıda Maddeleri | Sözlü ve görsel anlatım |
5 | Saray Mutfağı: yapı, çalışanlar, iaşe | Sözlü ve görsel anlatım |
6 | Saray Mutfağı yiyecek ve içecekler | Sözlü ve görsel anlatım |
7 | Halk Mutfağı | Sözlü ve görsel anlatım |
8 | Ara Sınav | |
9 | Halk Mutfağı: Yiyecek ve içecekler | Sözlü ve görsel anlatım |
10 | Osmanlı Mutfağında Yemekler: Genel Özellikler, Pişirme Teknikleri ve Uygulamalar | Sözlü ve görsel anlatım |
11 | Yemekler: Genel Özellikler, Pişirme Teknikleri ve Uygulamalar | Sözlü ve görsel anlatım |
12 | Osmanlı mutfağında çorba, et ve sebze yemekleri | Sözlü ve görsel anlatım |
13 | Osmanlı mutfağında salatalar, mezeler ve turşular | Sözlü ve görsel anlatım |
14 | Mutfak ve Sofra Araç Gereçleri | Sözlü ve görsel anlatım |
15 | Genel değerlendirme | Tartışma |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Yerasimos, M. (2002). Osmanlı Mutfağı. İstanbul: Boyut Yayıncılık. | |
2 | Singer, A. (2011). Starting with Food: Culinary Approaches to Ottoman History. Markus Wiener Publishing Inc. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ders Kitabı, ders notları ve slayt sunum |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 1 | 13 | 13 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 13 | 26 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 1 | 9 | 9 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 1 | 6 | 6 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |