Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / AS232 - AŞÇILIK

Kodu: AS232 Adı: OSMANLI SARAY MUTFAĞI Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü AŞÇILIK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MAHMUT DOĞAN KAMIŞ (mdkamis@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
MAHMUT DOĞAN KAMIŞ,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Osmanlı Mutfağı'nı ve yemek kültürünü tanıtmak ve Osmanlı Mutfağı'ndan yemek örnekleri sunmak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Osmanlı yemek kültürünü tanır. PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-15 Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Osmanlı Mutfağı'nda kullanılan araç-gereçleri, malzemeleri ve pişirme yöntemlerini bilir. PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Osmanlı Mutfağı'nda yapılan temel yemekler hakkında detaylı bilgi sahibi olur. PÇ-1 Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-21 Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Osmanlı mutfak yapısı, Osmanlı mutfağı çalışanları, Osmanlı yemek kültürü, Osmanlı mutfağında kullanılan araç-gereçler, çeşitli yemek örnekleri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Osmanlı mutfak yapısı Sözlü ve görsel anlatım
2 Osmanlı Başkentinin İaşesi ve İstanbul Mutfak Kültürü Sözlü ve görsel anlatım
3 Osmanlı Başkentinin İaşesi ve İstanbul Mutfak Kültürü: Klâsik Dönem İstanbul Mutfak Kültürü Sözlü ve görsel anlatım
4 Osmanlı Başkentinin İaşesi ve İstanbul Mutfak Kültürü: Yemekler ve Kimi Gıda Maddeleri Sözlü ve görsel anlatım
5 Saray Mutfağı: yapı, çalışanlar, iaşe Sözlü ve görsel anlatım
6 Saray Mutfağı yiyecek ve içecekler Sözlü ve görsel anlatım
7 Halk Mutfağı Sözlü ve görsel anlatım
8 Ara Sınav
9 Halk Mutfağı: Yiyecek ve içecekler Sözlü ve görsel anlatım
10 Osmanlı Mutfağında Yemekler: Genel Özellikler, Pişirme Teknikleri ve Uygulamalar Sözlü ve görsel anlatım
11 Yemekler: Genel Özellikler, Pişirme Teknikleri ve Uygulamalar Sözlü ve görsel anlatım
12 Osmanlı mutfağında çorba, et ve sebze yemekleri Sözlü ve görsel anlatım
13 Osmanlı mutfağında salatalar, mezeler ve turşular Sözlü ve görsel anlatım
14 Mutfak ve Sofra Araç Gereçleri Sözlü ve görsel anlatım
15 Genel değerlendirme Tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Yerasimos, M. (2002). Osmanlı Mutfağı. İstanbul: Boyut Yayıncılık.
2 Singer, A. (2011). Starting with Food: Culinary Approaches to Ottoman History. Markus Wiener Publishing Inc.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders Kitabı, ders notları ve slayt sunum

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 13 13
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 13 26
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 1 9 9
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 6 6
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 1 6 6
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90