Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ / ANE-119 - ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS (ÖNERİLEN)

Kodu: ANE-119 Adı: SPOR BİYOMEKANİĞİ VE HAREKET ANALİZİ Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 5
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS (ÖNERİLEN)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı ERHAN IŞIKDEMİR (erhanisikdemir@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
SERKAN UZLAŞIR,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, öğrencilerin insan vücudu üzerine etki eden iç ve dış kuvvetler altında vücudun tamamının veya belirli vücut bölümlerinin nasıl hareket ettiğini anlamalarını; doğrusal ve eğrisel hareket ilkeleri doğrultusunda sportif verimin nasıl artırılabileceğini kavramalarını; sporda doğrusal ve açısal hız, sürtünme kuvveti, kaldıraç sistemleri, momentum, dönme momenti ve Newton’un hareket kanunlarını anlayarak bu kavramları yorumlayabilmelerini sağlamaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Spor biyomekaniğinin sportif verime katkısını açıklayabilme. PÇ-2 Egzersiz fizyolojisi ve antrenman bilimi konularında derinlemesine bilgi sahibi olur ve bu bilgiyi uygulamalı çalışmalarında kullanabilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Sporda kinetik ve kinematik hareketi karşılaştırabilme. PÇ-2 Egzersiz fizyolojisi ve antrenman bilimi konularında derinlemesine bilgi sahibi olur ve bu bilgiyi uygulamalı çalışmalarında kullanabilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Sporda doğrusal ve eğrisel kinematik ile ilgili problemleri çözebilme ve yorumlayabilme. PÇ-2 Egzersiz fizyolojisi ve antrenman bilimi konularında derinlemesine bilgi sahibi olur ve bu bilgiyi uygulamalı çalışmalarında kullanabilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Sporda doğrusal kinetik ve açısal kinetik problemlerini çözebilme ve yorumlayabilme. PÇ-2 Egzersiz fizyolojisi ve antrenman bilimi konularında derinlemesine bilgi sahibi olur ve bu bilgiyi uygulamalı çalışmalarında kullanabilir.
PÇ-11 Spor bilimlerinde multidisipliner yaklaşımları benimseyerek, farklı disiplinlerle iş birliği yapabilir.
PÇ-12 Performans analizi ve değerlendirme süreçlerini uygulayabilir ve sporcuların gelişimini destekleyebilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Newton’un hareket kuramlarını sportif performansın artırılmasında kullanabilme. PÇ-2 Egzersiz fizyolojisi ve antrenman bilimi konularında derinlemesine bilgi sahibi olur ve bu bilgiyi uygulamalı çalışmalarında kullanabilir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu ders, doğrusal ve eğrisel hareketi; kinetik ve kinematik analizleri; statik ve dinamik prensipleri; eylemsizlik, ağırlık ve kütle kavramlarını; momentum ve kuvvet analizlerini; sürtünme kuvveti ile kütle merkezi hesaplamalarını; dış merkezli kuvvetler ve kuvvet çiftlerini; moment ve kaldıraç sistemlerini; açısal momentum ve Newton’un hareket yasalarının detaylı bir şekilde incelenmesini içermektedir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Spor biyomekaniğine giriş: Temel kavramlar ve terminoloji Anlatım ve Tartışma, Kinetik ve Kinematik Analiz Çalışmaları, Grup Çalışmaları ve Uygulamalı Hareket Değerlendirme, Proje Hazırlama ve Sunum Çalışmaları, Vaka Analizleri ve Problem Çözme.
2 Doğrusal ve eğrisel hareket: Temel ilkeler ve kavramlar Anlatım ve Tartışma, Kinetik ve Kinematik Analiz Çalışmaları, Grup Çalışmaları ve Uygulamalı Hareket Değerlendirme, Proje Hazırlama ve Sunum Çalışmaları, Vaka Analizleri ve Problem Çözme.
3 Kinetik ve kinematik analizler: Hareketin yapısal analizi Anlatım ve Tartışma, Kinetik ve Kinematik Analiz Çalışmaları, Grup Çalışmaları ve Uygulamalı Hareket Değerlendirme, Proje Hazırlama ve Sunum Çalışmaları, Vaka Analizleri ve Problem Çözme.
4 Statik ve dinamik prensipler: Kuvvet dengesinin incelenmesi Anlatım ve Tartışma, Kinetik ve Kinematik Analiz Çalışmaları, Grup Çalışmaları ve Uygulamalı Hareket Değerlendirme, Proje Hazırlama ve Sunum Çalışmaları, Vaka Analizleri ve Problem Çözme.
5 Eylemsizlik, ağırlık ve kütle kavramları Anlatım ve Tartışma, Kinetik ve Kinematik Analiz Çalışmaları, Grup Çalışmaları ve Uygulamalı Hareket Değerlendirme, Proje Hazırlama ve Sunum Çalışmaları, Vaka Analizleri ve Problem Çözme.
6 Momentum ve kuvvet analizleri: Performansa etkileri Anlatım ve Tartışma, Kinetik ve Kinematik Analiz Çalışmaları, Grup Çalışmaları ve Uygulamalı Hareket Değerlendirme, Proje Hazırlama ve Sunum Çalışmaları, Vaka Analizleri ve Problem Çözme.
7 Sürtünme kuvveti ve kütle merkezi hesaplamaları Anlatım ve Tartışma, Kinetik ve Kinematik Analiz Çalışmaları, Grup Çalışmaları ve Uygulamalı Hareket Değerlendirme, Proje Hazırlama ve Sunum Çalışmaları, Vaka Analizleri ve Problem Çözme.
8 Ara Sınav
9 Dış merkezli kuvvetler ve kuvvet çiftleri: Uygulamalı örnekler Anlatım ve Tartışma, Kinetik ve Kinematik Analiz Çalışmaları, Grup Çalışmaları ve Uygulamalı Hareket Değerlendirme, Proje Hazırlama ve Sunum Çalışmaları, Vaka Analizleri ve Problem Çözme.
10 Moment ve kaldıraç sistemleri: Sporda uygulama alanları Anlatım ve Tartışma, Kinetik ve Kinematik Analiz Çalışmaları, Grup Çalışmaları ve Uygulamalı Hareket Değerlendirme, Proje Hazırlama ve Sunum Çalışmaları, Vaka Analizleri ve Problem Çözme.
11 Açısal momentum: Kavramlar ve örnek analizler Anlatım ve Tartışma, Kinetik ve Kinematik Analiz Çalışmaları, Grup Çalışmaları ve Uygulamalı Hareket Değerlendirme, Proje Hazırlama ve Sunum Çalışmaları, Vaka Analizleri ve Problem Çözme.
12 Newton’un hareket yasaları ve sporda performans artırımı Anlatım ve Tartışma, Kinetik ve Kinematik Analiz Çalışmaları, Grup Çalışmaları ve Uygulamalı Hareket Değerlendirme, Proje Hazırlama ve Sunum Çalışmaları, Vaka Analizleri ve Problem Çözme.
13 Uygulamalı hareket analizi: Örnek spor dallarından analizler Anlatım ve Tartışma, Kinetik ve Kinematik Analiz Çalışmaları, Grup Çalışmaları ve Uygulamalı Hareket Değerlendirme, Proje Hazırlama ve Sunum Çalışmaları, Vaka Analizleri ve Problem Çözme.
14 Proje sunumları ve grup değerlendirmeleri Anlatım ve Tartışma, Kinetik ve Kinematik Analiz Çalışmaları, Grup Çalışmaları ve Uygulamalı Hareket Değerlendirme, Proje Hazırlama ve Sunum Çalışmaları, Vaka Analizleri ve Problem Çözme.
15 Genel tekrar ve tartışmalar Anlatım ve Tartışma, Kinetik ve Kinematik Analiz Çalışmaları, Grup Çalışmaları ve Uygulamalı Hareket Değerlendirme, Proje Hazırlama ve Sunum Çalışmaları, Vaka Analizleri ve Problem Çözme.
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Eniseler, N. (2016). Spor biyomekaniği. Nobel Yayıncılık.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar, projeksiyon cihazı ve PowerPoint sunumları, 2D ve 3D hareket analiz sistemleri (OptoJump, Vicon, Dartfish vb.), EMG cihazı gibi ölçüm araçları, Video analiz yazılımları (Kinovea, Dartfish, Coach's Eye vb.), Branşa özgü hareket analiz videoları ve uygulama örnekleri,

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 10 2 20
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 10 2 20
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 10 1 10
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 14 4 56
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 150