Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

AVANOS GÜZEL SANATLAR MESLEK YÜKSEKOKULU / ORT 236 - ORGANİK TARIM

Kodu: ORT 236 Adı: ÖRTÜ ALTI SEBZE YETİŞTİRİCLİĞİ Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü ORGANİK TARIM
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MEHMET SUAT BİRECİKLİGİL (suatbirecikligil@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Örtü altı sitemleri ve örtüaltı sebze yetiştiriciliği konusunda temel bilgilerin verilmesi ve örtüaltında yetiştiriciliği yapılan başlıca sebze türlerinin yetiştirme tekniklerini öğretmek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Örtüaltı sistemlerini öğrenebilir PÇ-5 Organik tarım amaçlı üretimi yapılan bitkileri temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak tanıyabilme ve değerlendirme.
PÇ-15 Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-16 Alanı ile ilgili bir çalışmayı gerçekleştirmede ve uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmede sorumluluk alır.
PÇ-17 Sorumluluğu altında çalışanları yönetir.
PÇ-18 Bilgiye ulaşma yollarını bilir ve etkin bir şekilde kullanır.
PÇ-28 Alanı ile ilgili çalışmalarda ilgili sorunları belirleme ve çözüm üretme bilgisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Örtüaltında yetiştiriciliği yapılan başlıca sebze türlerinin yetiştirme tekniklerini bilebilir PÇ-6 Organik tarımda üretim aşamasındaki ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular.
PÇ-21 Güncel olay ve gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Örtüaltında yetiştiriciliği yapılan alanlarda görülen zararlıları bilebilir PÇ-11 Tarımsal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve kullanımına engel olabilecek sorunları çözer.
PÇ-22 Alanında verileri toplar ve sonuçlarını uygulamaya aktarır.
PÇ-24 Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Seracılığın Tarihçesi, ekonomik önemi, yer seçimi. Sera yapı malzemeleri, örtü materyalleri, ısıtma, soğutma, havalandırma, sulama, gübreleme, ortam hazırlama ve hastalık ve zararlıların kontrolu. Serada domates, hıyar, biber, patlıcan, marul, kavun, karpuz, fasulye, kabak vb sebzelerin yetiştiriciliği
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Seracılığın Tarihçesi sunum
2 Seracılığın Tarihçesi sunum
3 Sera için yer seçimi sunum
4 Sera yapı malzemeleri sunum
5 Serada ısıtma, soğutma, havalandırma sunum
6 Serada sulama sunum
7 Serada gübreleme sunum
8 Ara Sınav
9 Ortam hazırlama ve hastalık ve zararlıların kontrolü sunum
10 Serada domates yetiştiriciliği sunum
11 Serada karpuz yetiştiriciliği sunum
12 Serada salatalık yetiştiriciliği sunum
13 Serada biber yetiştiriciliği sunum
14 Serada patlıcan yetiştiriciliği sunum
15 Serada marul yetiştiriciliği sunum
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Günay, A. 1992. Genel Sebze Yetiştiriciliği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Yayınları, Ankara.
2 Günay, A. 2005. Sebze Yetiştiriciliği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Yayınları, Ankara.
3 Eraslan, H. 2004. Örtüaltı Yetiştiriciliği. Uğurer Yayıncılık Tarım Kitapları Serisi, Kayseri.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders Notları, 1- Günay, A. 1992. Genel Sebze Yetiştiriciliği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Yayınları, Ankara. 2- Günay, A. 2005. Sebze Yetiştiriciliği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Yayınları, Ankara. 3- Eraslan, H. 2004. Örtüaltı Yetiştiriciliği. Uğurer Yayıncılık Tarım Kitapları Serisi, Kayseri. Materyal

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 4 8
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 4 8
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 2 3 6
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 2 3 6
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 3 9
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 3 9
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90