|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | ORGANİK TARIM | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | EMEL KAÇAR (emelkacar@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
ATA ESKİN, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı, süs bitkileri ve üretimi konusunda gerekli temel bilgileri vermek. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Süs bitkisi yetiştiriciliğinin önemini anlatabilir. |
PÇ-14 Edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir. PÇ-15 Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir. PÇ-16 Alanı ile ilgili bir çalışmayı gerçekleştirmede ve uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmede sorumluluk alır. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Süs bitkilerinden tohum elde edebilir. |
PÇ-8 Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahiptir. PÇ-9 Organik Tarım Programı ile ilgili pratik uygulamalarda kullanılacak gerekli ekipmanı kullanma yeteneği sergiler. PÇ-20 Çalışma alanlarının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. PÇ-22 Alanında verileri toplar ve sonuçlarını uygulamaya aktarır. PÇ-23 Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Süs bitkilerinden vejetatif materyal alabilir. |
PÇ-8 Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahiptir. PÇ-9 Organik Tarım Programı ile ilgili pratik uygulamalarda kullanılacak gerekli ekipmanı kullanma yeteneği sergiler. PÇ-10 Organik Tarım Programı’nı ilgilendiren konularda sosyal sorumluluk, etik değerler ve yasal dayanaklar hakkında bilgi sahibidir. PÇ-19 Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ve sorumlularla paylaşır. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Süs bitkisi yetiştiriciliğinin önemi, Açık ve kapalı alan fidanlık işletmelerinin planlanması, Tohum teknolojisi, Açık ve kapalı alanlarda generatif materyalle fidan üretimi, Açık ve kapalı alanlarda vejetatif materyalle fidan üretimi. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Giriş (Süs bitkisi yetiştiriciliğinin önemi) | anlatım, soru ve cevap |
2 | Açık alan fidanlık işletmeleri (yer seçimi ve kuruluşu) | anlatım, soru ve cevap |
3 | Kapalı alan fidanlık işletmeleri (yer seçimi ve kuruluşu) | anlatım, soru ve cevap |
4 | Süs bitkisi üretme teknikleri (tohum teknolojisi, tohum toplama, tohum saklama, çimlenme engelleri) | anlatım, soru ve cevap |
5 | Açık alan fidanlık işletmelerinde eşeyli üretme | anlatım, soru ve cevap |
6 | Açık alan fidanlık işletmelerinde eşeyli üretme | anlatım, soru ve cevap |
7 | Açık alan fidanlık işletmelerinde eşeyli üretme | anlatım, soru ve cevap |
8 | Ara Sınav | |
9 | Kapalı alan fidanlık işletmelerinde eşeyli-sporlarla üretme ve şaşırtma | anlatım, soru ve cevap |
10 | Eşeysiz fidan üretimi | anlatım, soru ve cevap |
11 | Eşeysiz fidan üretimi | anlatım, soru ve cevap |
12 | Eşeysiz fidan üretimi | anlatım, soru ve cevap |
13 | Aşılı fidan üretimi | anlatım, soru ve cevap |
14 | Aşılı fidan üretimi | anlatım, soru ve cevap |
15 | Fidanlık ürünlerinin değerlendirilmesi | anlatım, soru ve cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Korkut, A. 2002. Peyzaj Mimarlığı, 3. Baskı. Hasad Yayıncılık, İstanbul | |
2 | Gülnar Onay, Organik Bahçe Rehberi, İnkılap Kitabevi. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Korkut, A. 2002. Peyzaj Mimarlığı, 3. Baskı. Hasad Yayıncılık, İstanbul, projektör, laptop, bitkisel tohumlar, saksı, ekim-dikim malzemeleri. |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 5 | 10 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 5 | 10 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 4 | 8 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 4 | 8 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 66 |