Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

AVANOS GÜZEL SANATLAR MESLEK YÜKSEKOKULU / ORT 206 - ORGANİK TARIM

Kodu: ORT 206 Adı: SÜS BİTKİLERİ VE ORGANİK PEYZAJ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 2
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü ORGANİK TARIM
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı EMEL KAÇAR (emelkacar@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
ATA ESKİN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, süs bitkileri ve üretimi konusunda gerekli temel bilgileri vermek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Süs bitkisi yetiştiriciliğinin önemini anlatabilir. PÇ-14 Edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir.
PÇ-15 Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-16 Alanı ile ilgili bir çalışmayı gerçekleştirmede ve uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmede sorumluluk alır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Süs bitkilerinden tohum elde edebilir. PÇ-8 Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahiptir.
PÇ-9 Organik Tarım Programı ile ilgili pratik uygulamalarda kullanılacak gerekli ekipmanı kullanma yeteneği sergiler.
PÇ-20 Çalışma alanlarının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÇ-22 Alanında verileri toplar ve sonuçlarını uygulamaya aktarır.
PÇ-23 Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Süs bitkilerinden vejetatif materyal alabilir. PÇ-8 Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahiptir.
PÇ-9 Organik Tarım Programı ile ilgili pratik uygulamalarda kullanılacak gerekli ekipmanı kullanma yeteneği sergiler.
PÇ-10 Organik Tarım Programı’nı ilgilendiren konularda sosyal sorumluluk, etik değerler ve yasal dayanaklar hakkında bilgi sahibidir.
PÇ-19 Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ve sorumlularla paylaşır.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Süs bitkisi yetiştiriciliğinin önemi, Açık ve kapalı alan fidanlık işletmelerinin planlanması, Tohum teknolojisi, Açık ve kapalı alanlarda generatif materyalle fidan üretimi, Açık ve kapalı alanlarda vejetatif materyalle fidan üretimi.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Giriş (Süs bitkisi yetiştiriciliğinin önemi) anlatım, soru ve cevap
2 Açık alan fidanlık işletmeleri (yer seçimi ve kuruluşu) anlatım, soru ve cevap
3 Kapalı alan fidanlık işletmeleri (yer seçimi ve kuruluşu) anlatım, soru ve cevap
4 Süs bitkisi üretme teknikleri (tohum teknolojisi, tohum toplama, tohum saklama, çimlenme engelleri) anlatım, soru ve cevap
5 Açık alan fidanlık işletmelerinde eşeyli üretme anlatım, soru ve cevap
6 Açık alan fidanlık işletmelerinde eşeyli üretme anlatım, soru ve cevap
7 Açık alan fidanlık işletmelerinde eşeyli üretme anlatım, soru ve cevap
8 Ara Sınav
9 Kapalı alan fidanlık işletmelerinde eşeyli-sporlarla üretme ve şaşırtma anlatım, soru ve cevap
10 Eşeysiz fidan üretimi anlatım, soru ve cevap
11 Eşeysiz fidan üretimi anlatım, soru ve cevap
12 Eşeysiz fidan üretimi anlatım, soru ve cevap
13 Aşılı fidan üretimi anlatım, soru ve cevap
14 Aşılı fidan üretimi anlatım, soru ve cevap
15 Fidanlık ürünlerinin değerlendirilmesi anlatım, soru ve cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Korkut, A. 2002. Peyzaj Mimarlığı, 3. Baskı. Hasad Yayıncılık, İstanbul
2 Gülnar Onay, Organik Bahçe Rehberi, İnkılap Kitabevi.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Korkut, A. 2002. Peyzaj Mimarlığı, 3. Baskı. Hasad Yayıncılık, İstanbul, projektör, laptop, bitkisel tohumlar, saksı, ekim-dikim malzemeleri.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 5 10
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 5 10
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 4 8
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 4 8
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 66