Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MESLEK YÜKSEKOKULU / TIY111 - TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: TIY111 Adı: MENÜ PLANLAMA Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FURKAN SOYSALDI (furkansoysaldi@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
AHMET KAYA,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
1-Çeşitli beslenme şekilleri arasındaki farkları ve mönü planlaması yapmayı kavrayabilme. 2- Sağlıklı beslenme için günlük mönü planlarını ve standart reçeteleri hazırlayabilme

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 menü planlamayı yapabilir PÇ-12 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 temel besin gruplarını açıklayabilir. PÇ-12 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 menü çeşitlerini sıralayabilir. PÇ-12 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
1- Mönü planı nedir, planlamaya etki eden faktörler nelerdir. 2- Misafirlerin sosyal ve ekonomik durumlarına uygun mönülerin, standart reçetelerin, porsiyonların oluşturulması.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Dersin tanıtımı ve amacının öğrencilere aktarılması anlatım
2 Sağlıklı beslenme için gerekli besinler ve özellikleri anlatım
3 Dengeli beslenme için gerekli besinler ve özellikleri anlatım
4 Dengeli beslenme için gerekli günlük besin miktarı ve beslenme ilkeleri anlatım
5 İnsanların günlük besin ihtiyaçları; besinler ve özellikleri anlatım
6 Menü planı nedir, planlamaya etki eden faktörler nelerdir anlatım
7 Menünün ne olduğu, hangi yiyeceklerden oluşacağı ve sıralamaları anlatım
8 Ara Sınav
9 Plan ve menü planlarının nasıl yapılacağı anlatım
10 Menü planının nelerden etkilenebileceği anlatım
11 Müşterilerin zevk ve tercihleri anlatım
12 Misafirlerin sosyal ve ekonomik durumlarına uygun menülerin, standart reçetelerin, porsiyonların oluşturulması anlatım
13 Müşterilerin zevk ve tercihlerine göre menü hazırlamak anlatım
14 Hazırlanan menülerin uygulamaları ve standart reçete haline getirilmeleri anlatım
15 Genel tekrar ve değerlendirme anlatım
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Türkan, C.(2003). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
laboratuar, kitap

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 3 6
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 4 20
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 4 20
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90