Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MESLEK YÜKSEKOKULU / TIY203 - TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: TIY203 Adı: MESLEKİ YABANCI DİL I Teorik+Uygulama: 4+2 AKTS: 5
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FURKAN SOYSALDI (furkansoysaldi@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
FATMA BAŞARIR, ASLI ÖZDEMİR, SELDA ÖZER, HATİCE ÖZGAN SUCU,
Öğretim Dili İngilizce
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilere İngilizceyi mesleğe yönelik fonksiyonel yapılarıyla öğretmek ve öğrencilerin orta seviyede dili kullanmasını sağlamaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Temel seviyede mesleği ile ilgili konularda İngilizce konuşabilir. PÇ-7 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır.
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
Kısa Sınav
DÖÇ-2 İş ortamında geçebilecek günlük konuşmaları anlayabilir. PÇ-7 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır.
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
Kısa Sınav
DÖÇ-3 İngilizce telefon görüşmeleri yapabilir. PÇ-7 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır.
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
Kısa Sınav
DÖÇ-4 Otele giriş ve çıkış işlemlerini İngilizce olarak yapabilir PÇ-5 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-7 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır.
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
Kısa Sınav
DÖÇ-5 İngilizce rezervasyon işlemleri yapabilir, konukları karşılayabilir. PÇ-5 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
PÇ-6 Turizm ve otel işletmelerinde kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır.
PÇ-7 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır.
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
Kısa Sınav
DÖÇ-6 Konuk şikayetlerine bulduğu çözümleri İngilizce olarak ifade edebilir PÇ-7 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır.
PÇ-8 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
Kısa Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Holiday Activities, Jobs in Tourism Industry, Describing a Hotel, Room Types, IT in the Travel Industry, A Hotel’s Organization, Jobs in a Restaurant, Courses from a menu, Symbols of Hotel Facilities
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Selamlama, Tanışma, Kendini tanıtma İkli Çalışma, Okuma, Konuşma
2 Popüler Turistik Yerler, Seyahatlere ilişkin ipuçları, Tatil Etkinlikleri, Kipler (have to, must, should) Okuma, Yazma, İkli Çalışma
3 Bir mesleği ve mesleğin niteliklerini tanıtma, Turizm sektöründeki meslekler, Kipler (don’t need to, mustn’t, should’t) Beyin fırtınası, Okuma, Konuşma, Kısa sınav
4 Otel tanıtımı yapma, Otel Olanakları, Kipler (can, could, might) Okuma, Konuşma, İkili Çalışma, Rol oynama
5 Telefondan rezervasyon alma, Rol Oynama (Konuk - rezervasyon görevlisi), Oda türleri, Passive Voice (Geniş Zaman) Okuma, Yazma, Grup çalışması, Kısa sınav
6 İş başvurusu için CV yazma, İyi CV örnekleri, CV yazma kuralları hakkında konuşma, Passive Voice (Geçmiş Zaman) Okuma, Konuşma, İkili Çalışma
7 Bilgisayar Teknolojileri ve seyahat sektörü, Seyahat kelimeleri, Passive Voice (Gelecek Zaman) Beyin fırtınası, Yazma, Rol oynama, Kısa sınav
8 Ara Sınav
9 Meslekler ve sorumlulukları hakkında sunum yapma, Otel Organizasyonu, Yiyecek-İçecek departmanındaki meslekler, Passive Voice (Kipler) İkili çalışma, Okuma, Konuşma, Yazma
10 Restoranda sipariş verme, Restorandaki meslekler İkili çalışma, Okuma, Konuşma, Yazma
11 Yemekler hakkında bilgi verme, Restoran diyalogları, Mönüdeki yemekleri açıklama, Question Tags Yazma, Konuşma, Kısa sınav
12 Otel tanıtımı yapma, Oteldeki olanakları anlatma, Otel olanaklarının sembolleri Grup çalışması, Okuma, Konuşma
13 Ülkeler ve ziyaretçiler için sosyal davranış kuralları, Zıt anlamlı sıfatlar, Emir cümleleri Okuma, Yazma, Konuşma, Kısa sınav
14 Rezervasyon İşlemlerine ilişkin rol oynama, Hava alanı sembolleri, Hava alanlarında sorulabilecek sorular Beyin fırtınası, Okuma, Yazma
15 Ulaşım, konaklama vs. hakkında bilgi edinme Okuma, Rol oynama
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Ders Notları
2 Wood, N. (2003) Tourism and Catering Workshop. Oxford: Oxford University Press
3 Murphy, R. Essential Grammar In Use. England: Cambridge University Press
4 O’Hara, F. (2004). Be My Guest (English For The Hotel Industry). England: Cambridge University Press
5 Pogrund, P. & Grebel, R. Make Your Mark In The Hotel Industry. Illinois: McGraw Hill Contemporary
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Öğretim Elemanı ders notları

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 6 14 84
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 5 15
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 5 15
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 1 5 5
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 3 9
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 5 20
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 150