Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ / TUİ513 - TURİZM İŞLETMECİLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: TUİ513 Adı: TURİSTİK ÜRÜN ÇEŞİTLENDİRMESİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü TURİZM İŞLETMECİLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı GAYE DENİZ (gaye.yuksel@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrencilerin turistik ürün, turistik ürün çeşitlendirmesi ve alternatif turizm gibi kavramlar hakkında bilgi sahibi olmaları, Türkiye'nin sahip olduğu turistik ürün çeşitlerine ilişkin bilgi toplama, analiz etme ve yorumlama becerilerinin geliştirilmesi

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: Turistik ürün ve ilgili diğer kavramları tanımlayabilir PÇ-1 Turizm İşletmeciliği alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgiyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-4 Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak alanıyla ilgili bir araştırmayı planlar, yürütür, değerlendirir ve rapor halinde sunar.
PÇ-5 Makro ve mikro ölçekte turizm plan ve politikaları konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olur.
PÇ-8 Alanında uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde yürütür.
PÇ-10 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-2 Türkiye'deki turistik ürün çeşitleri hakkında bilimsel bir araştırma yapabilir. PÇ-1 Turizm İşletmeciliği alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgiyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-4 Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak alanıyla ilgili bir araştırmayı planlar, yürütür, değerlendirir ve rapor halinde sunar.
PÇ-5 Makro ve mikro ölçekte turizm plan ve politikaları konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olur.
PÇ-8 Alanında uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde yürütür.
PÇ-10 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-3 Elde ettiği verileri analiz edebilir, yorumlayabilir, başkalarıyla paylaşabilir PÇ-1 Turizm İşletmeciliği alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgiyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-4 Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak alanıyla ilgili bir araştırmayı planlar, yürütür, değerlendirir ve rapor halinde sunar.
PÇ-5 Makro ve mikro ölçekte turizm plan ve politikaları konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olur.
PÇ-8 Alanında uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde yürütür.
PÇ-10 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-4 Türkiye'nin turistik ürün çeşitlendirmesi bakımından sahip olduğu güçlü ve zayıf yönler, önündeki fırsatlar ve tehditler hakkında değerlendirme yapabilir PÇ-1 Turizm İşletmeciliği alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgiyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-4 Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak alanıyla ilgili bir araştırmayı planlar, yürütür, değerlendirir ve rapor halinde sunar.
PÇ-5 Makro ve mikro ölçekte turizm plan ve politikaları konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olur.
PÇ-8 Alanında uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde yürütür.
PÇ-10 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Turistik ürün, Turistik ürün çeşitlendirmesi, Türkiye'deki turistik ürün çeşitleri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Dersin amacı, önemi ve içeriği konusunda öğrencilere bilgi verilmesi Öğrencilerin temel kavramlar ve konular hakkında bilgilendirilmesi Bilimsel ödev/rapor/proje hazırlama ve sunum sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar Anlatma Yöntemi
2 Turistik Ürün Çeşitlendirmesi Alternatif Turizm Anlatma Yöntemi
3 Hazırlanan ödevlerin sunumu Rapor Hazırlama
4 Hazırlanan ödevlerin sunumu Rapor Hazırlama
5 Hazırlanan ödevlerin sunumu Rapor Hazırlama
6 Hazırlanan ödevlerin sunumu Rapor Hazırlama
7 Hazırlanan ödevlerin sunumu Rapor Hazırlama
8 Ara Sınav
9 Hazırlanan ödevlerin sunumu Rapor Hazırlama
10 Hazırlanan ödevlerin sunumu Rapor Hazırlama
11 Hazırlanan ödevlerin sunumu Rapor Hazırlama
12 Hazırlanan ödevlerin sunumu Rapor Hazırlama
13 Hazırlanan ödevlerin sunumu Rapor Hazırlama
14 Hazırlanan ödevlerin sunumu Rapor Hazırlama
15 Hazırlanan ödevlerin sunumu Rapor Hazırlama
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Konularla İlgili Çeşitli Makaleler
2 Hacıoğlu, N. ve Avcıkurt, C. (201), Turistik Ürün Çeşitlendirmesi, Ankara:Nobel Yayın Dağıtım
3 Aydın, Ş & Eren, D. (2019). Alternatif Turizm. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Hacıoğlu, N. ve Avcıkurt, C. (2008), Turistik Ürün Çeşitlendirmesi. Ankara:Nobel Yayın Dağıtım

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 20
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum 1 60
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 20

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 14 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 14 42
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 20 1 20
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 12 1 12
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 18 1 18
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 180