Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
DÖÇ-1 |
Seramik fırın çeşitleri ve pişirme tekniklerini kullanabilir. |
PÇ-25 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile sürekli değişen bilgi ve iletişim teknolojilerindeki güncel gelişmeleri takip eder ve bunları çalışmalarına uygular.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 |
Seramik pişirim yöntemlerini yapabilir. |
PÇ-10 Seramik teknolojisi, seramik kimyası alanında edindiği bilgi ve deneyimler ışığında hammaddeleri tanır; çamur, sır, astar formülleri geliştirebilir, deneysel çalışmalar yapar, veri toplar ve toplanan verileri sunar.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 |
Seramik sırlama yöntemlerini bilebilir. |
PÇ-7 Seramik şekillendirme yöntemlerini, dekor tekniklerini bilir, üç boyutlu atölye uygulamaları yapar, alanıyla ilgili yenilikleri takip ederek tasarım ve uygulamalarda gelenekseli ve çağdaşı birleştirerek yeni yorumlara ulaşır, sırlama ve fırınlama işlemlerini gerçekleştirir, alanıyla ilgili teknolojik araçları, elektrikli cihaz ve makineleri kullanır, sorunları ve çözümlerini anlar.
|
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği |
Pişirim tekniklerinin seramikteki önemi, oksidan ve redüktif fırın atmosferlerinin sır üzerindeki etkilerinin uygulamalarla gösterilmesi ve çeşitli fırın atmosferlerinde denemeler yaptırılması, bisküvi, sır, raku, sagar, tuz pişirimlerinin uygulamalarının yaptırılması. Sırlama ve pişirme yöntemleri gösterilir. |
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Endüstriyel ve artistik bünyelerde sırlama yöntemleri ve uygulaması |
Anlatım, Soru- Cevap |
2 |
Sırlarda erime sıcaklığı, genleşme katsayısı, litre ağırlığı, elek bakiyesi ve yüzey gerilimi |
Anlatım, Soru- Cevap |
3 |
Fırınlama yöntem ve çeşitleri |
Anlatım, Soru- Cevap |
4 |
Pişirim tekniklerinin seramikteki öneminin ve pişirim sırasında dikkat edilmesi gereken unsurların anlatımı, örnek pişirimler uygulanması |
Anlatım, Demonstrasyon |
5 |
Bisküvi pişirim fırını doldurma ve yakma uygulamaları |
Anlatım, Demonstrasyon |
6 |
Sır pişirim fırını doldurma ve yakma uygulamaları |
Anlatım, Demonstrasyon |
7 |
Oksidan fırın atmosferinde sır denemeleri uygulamaları |
Anlatım, Demonstrasyon |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
Redüktif fırın atmosferinde sır denemeleri uygulamaları |
Anlatım, Demonstrasyon |
10 |
Raku tekniğinin anlatımı, sır hazırlanması ve uygulaması |
Anlatım, Demonstrasyon |
11 |
Yağlı (Oil) Raku tekniğinin anlatımı, sır hazırlanması |
Anlatım, Demonstrasyon |
12 |
Sagar tekniğinin anlatımı, sır hazırlanması ve uygulamaları |
Anlatım, Demonstrasyon |
13 |
Tuz Pişiriminin anlatımı, kağıt fırının anlatılması |
Anlatım, Demonstrasyon |
14 |
Odun Pişiriminin anlatımı, çukur ateşi (Pit firing) pişiriminin anlatımı |
Anlatım, Demonstrasyon |
15 |
Porselen, Sodalı pişirimin anlatılması |
Anlatım, Demonstrasyon |
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
1 |
BURLESON, Mark. The Ceramic Glaze Handbook. 2003. |
2 |
Ateş Arcasoy Seramik Teknolojisi 1983, Susan Peterson Working with Clay 2002. |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
|