Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

AVANOS GÜZEL SANATLAR MESLEK YÜKSEKOKULU / TAB 206 - TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER

Kodu: TAB 206 Adı: BAHARAT VE KEYF BİTKİLERİ DEĞERLENDİRME Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Zorunlu
Bölümü TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı EMEL KAÇAR (emelkacar@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bitkilerin baharat olarak kullanılan kısımlarını kavrama

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Bitkilerin baharat olarak kullanılan kısımlarını ve etken maddelerini öğrenir. PÇ-1 Tıbbi ve Aromatik bitkiler tarımı için gerekli temel bilim konularını öğrenebilme.
PÇ-2 Alanıyla ilgili bitkileri doğadan toplamayı, tarımsal yetiştiriciliği, üretim ve çoğaltım yöntemlerini açıklar ve uygular.
PÇ-4 Tıbbi ve Aromatik bitki üretim materyallerini (tohum, çelik) üretim tekniklerini öğrenebilme ve uygulayabilme.
PÇ-8 Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin kalite kontrolü, muhafazası ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olabilme.
PÇ-9 Tıbbi ve Aromatik bitkilerin kültürü için gerekli temel konuları öğrenebilme.
PÇ-11 Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olma.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Baharatı tanımlar, baharat bitkilerini keyf bitkilerinden ayırır ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-1 Tıbbi ve Aromatik bitkiler tarımı için gerekli temel bilim konularını öğrenebilme.
PÇ-2 Alanıyla ilgili bitkileri doğadan toplamayı, tarımsal yetiştiriciliği, üretim ve çoğaltım yöntemlerini açıklar ve uygular.
PÇ-4 Tıbbi ve Aromatik bitki üretim materyallerini (tohum, çelik) üretim tekniklerini öğrenebilme ve uygulayabilme.
PÇ-6 Tıbbi ve Aromatik bitkilerde bitki besleme, organik gübreleme ve sulama yöntemlerini öğrenebilme ve uygulayabilme.
PÇ-9 Tıbbi ve Aromatik bitkilerin kültürü için gerekli temel konuları öğrenebilme.
PÇ-13 Alanında karşılaştığı sorunları ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve çözüm önerisi sunar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Hangi bitkilerden baharat elde edilebileceği bilgisine sahip olur. PÇ-1 Tıbbi ve Aromatik bitkiler tarımı için gerekli temel bilim konularını öğrenebilme.
PÇ-2 Alanıyla ilgili bitkileri doğadan toplamayı, tarımsal yetiştiriciliği, üretim ve çoğaltım yöntemlerini açıklar ve uygular.
PÇ-4 Tıbbi ve Aromatik bitki üretim materyallerini (tohum, çelik) üretim tekniklerini öğrenebilme ve uygulayabilme.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Keyf verici bitkileri tanır ve kullanılan kısımlarını ayırt edebilir. PÇ-1 Tıbbi ve Aromatik bitkiler tarımı için gerekli temel bilim konularını öğrenebilme.
PÇ-2 Alanıyla ilgili bitkileri doğadan toplamayı, tarımsal yetiştiriciliği, üretim ve çoğaltım yöntemlerini açıklar ve uygular.
PÇ-4 Tıbbi ve Aromatik bitki üretim materyallerini (tohum, çelik) üretim tekniklerini öğrenebilme ve uygulayabilme.
PÇ-6 Tıbbi ve Aromatik bitkilerde bitki besleme, organik gübreleme ve sulama yöntemlerini öğrenebilme ve uygulayabilme.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bitkilerin baharat olarak kullanılan kısımlarını kavrama ve nerelerde nasıl kullanıldığını öğrenme
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Baharat, baharat bitkileri ve genel özellikleri anlatım soru ve cevap
2 Bitkilerin baharat olarak kullanılan kısımları anlatım soru ve cevap
3 Yaygın olarak kullanılan baharat ve keyf bitkileri anlatım soru ve cevap
4 Yaygın olarak kullanılan baharat ve keyf bitkileri anlatım soru ve cevap
5 Yaygın olarak kullanılan baharat ve keyf bitkileri anlatım soru ve cevap
6 Baharat olarak kullanılan bitkilerin toprak özellikleri ve besin değerleri anlatım soru ve cevap
7 Baharat ticareti anlatım soru ve cevap
8 Ara Sınav
9 Bazı baharat bitkilerinin önemi özellikleri anlatım soru ve cevap
10 Bazı baharat bitkilerinin önemi özellikleri anlatım soru ve cevap
11 Keyf bitkileri anlatım soru ve cevap
12 Baharat ve Keyf bitkilerinin etken maddeleri anlatım soru ve cevap
13 Baharat ve Keyf bitkilerinin etken maddeleri anlatım soru ve cevap
14 Baharat ve Keyf bitkilerinin etken maddeleri anlatım soru ve cevap
15 Bazı keyf verici bitkilerin önemi ve özellikleri anlatım soru ve cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Baydar, H., 2009. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi, Süleyman Demirel Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 51, SDÜ Basımevi, Isparta.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders Kitapları, Bilgisayar, Yardımcı ders kitapları

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 8 16
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 8 16
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90