|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Doktora | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | EMEL KAÇAR (emelkacar@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bitkilerin baharat olarak kullanılan kısımlarını kavrama |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Bitkilerin baharat olarak kullanılan kısımlarını ve etken maddelerini öğrenir. |
PÇ-1 Tıbbi ve Aromatik bitkiler tarımı için gerekli temel bilim konularını öğrenebilme. PÇ-2 Alanıyla ilgili bitkileri doğadan toplamayı, tarımsal yetiştiriciliği, üretim ve çoğaltım yöntemlerini açıklar ve uygular. PÇ-4 Tıbbi ve Aromatik bitki üretim materyallerini (tohum, çelik) üretim tekniklerini öğrenebilme ve uygulayabilme. PÇ-8 Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin kalite kontrolü, muhafazası ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olabilme. PÇ-9 Tıbbi ve Aromatik bitkilerin kültürü için gerekli temel konuları öğrenebilme. PÇ-11 Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olma. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Baharatı tanımlar, baharat bitkilerini keyf bitkilerinden ayırır ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olur. |
PÇ-1 Tıbbi ve Aromatik bitkiler tarımı için gerekli temel bilim konularını öğrenebilme. PÇ-2 Alanıyla ilgili bitkileri doğadan toplamayı, tarımsal yetiştiriciliği, üretim ve çoğaltım yöntemlerini açıklar ve uygular. PÇ-4 Tıbbi ve Aromatik bitki üretim materyallerini (tohum, çelik) üretim tekniklerini öğrenebilme ve uygulayabilme. PÇ-6 Tıbbi ve Aromatik bitkilerde bitki besleme, organik gübreleme ve sulama yöntemlerini öğrenebilme ve uygulayabilme. PÇ-9 Tıbbi ve Aromatik bitkilerin kültürü için gerekli temel konuları öğrenebilme. PÇ-13 Alanında karşılaştığı sorunları ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve çözüm önerisi sunar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Hangi bitkilerden baharat elde edilebileceği bilgisine sahip olur. |
PÇ-1 Tıbbi ve Aromatik bitkiler tarımı için gerekli temel bilim konularını öğrenebilme. PÇ-2 Alanıyla ilgili bitkileri doğadan toplamayı, tarımsal yetiştiriciliği, üretim ve çoğaltım yöntemlerini açıklar ve uygular. PÇ-4 Tıbbi ve Aromatik bitki üretim materyallerini (tohum, çelik) üretim tekniklerini öğrenebilme ve uygulayabilme. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Keyf verici bitkileri tanır ve kullanılan kısımlarını ayırt edebilir. |
PÇ-1 Tıbbi ve Aromatik bitkiler tarımı için gerekli temel bilim konularını öğrenebilme. PÇ-2 Alanıyla ilgili bitkileri doğadan toplamayı, tarımsal yetiştiriciliği, üretim ve çoğaltım yöntemlerini açıklar ve uygular. PÇ-4 Tıbbi ve Aromatik bitki üretim materyallerini (tohum, çelik) üretim tekniklerini öğrenebilme ve uygulayabilme. PÇ-6 Tıbbi ve Aromatik bitkilerde bitki besleme, organik gübreleme ve sulama yöntemlerini öğrenebilme ve uygulayabilme. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Bitkilerin baharat olarak kullanılan kısımlarını kavrama ve nerelerde nasıl kullanıldığını öğrenme | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Baharat, baharat bitkileri ve genel özellikleri | anlatım soru ve cevap |
2 | Bitkilerin baharat olarak kullanılan kısımları | anlatım soru ve cevap |
3 | Yaygın olarak kullanılan baharat ve keyf bitkileri | anlatım soru ve cevap |
4 | Yaygın olarak kullanılan baharat ve keyf bitkileri | anlatım soru ve cevap |
5 | Yaygın olarak kullanılan baharat ve keyf bitkileri | anlatım soru ve cevap |
6 | Baharat olarak kullanılan bitkilerin toprak özellikleri ve besin değerleri | anlatım soru ve cevap |
7 | Baharat ticareti | anlatım soru ve cevap |
8 | Ara Sınav | |
9 | Bazı baharat bitkilerinin önemi özellikleri | anlatım soru ve cevap |
10 | Bazı baharat bitkilerinin önemi özellikleri | anlatım soru ve cevap |
11 | Keyf bitkileri | anlatım soru ve cevap |
12 | Baharat ve Keyf bitkilerinin etken maddeleri | anlatım soru ve cevap |
13 | Baharat ve Keyf bitkilerinin etken maddeleri | anlatım soru ve cevap |
14 | Baharat ve Keyf bitkilerinin etken maddeleri | anlatım soru ve cevap |
15 | Bazı keyf verici bitkilerin önemi ve özellikleri | anlatım soru ve cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Baydar, H., 2009. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi, Süleyman Demirel Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 51, SDÜ Basımevi, Isparta. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ders Kitapları, Bilgisayar, Yardımcı ders kitapları |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 14 | 28 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 8 | 16 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 8 | 16 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |