| 
	|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
| Ders Düzeyi | Doktora | ||||
| Ders Türü | Zorunlu | ||||
| Bölümü | TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | EMEL KAÇAR (emelkacar@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları  | 
		|||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Bitkilerin baharat olarak kullanılan kısımlarını kavrama | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Bitkilerin baharat olarak kullanılan kısımlarını ve etken maddelerini öğrenir. | 
			
		 
			PÇ-1 Tıbbi ve Aromatik bitkiler tarımı için gerekli temel bilim konularını öğrenebilme. PÇ-2 Alanıyla ilgili bitkileri doğadan toplamayı, tarımsal yetiştiriciliği, üretim ve çoğaltım yöntemlerini açıklar ve uygular. PÇ-4 Tıbbi ve Aromatik bitki üretim materyallerini (tohum, çelik) üretim tekniklerini öğrenebilme ve uygulayabilme. PÇ-8 Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin kalite kontrolü, muhafazası ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olabilme. PÇ-9 Tıbbi ve Aromatik bitkilerin kültürü için gerekli temel konuları öğrenebilme. PÇ-11 Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olma.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| DÖÇ-2 | Baharatı tanımlar, baharat bitkilerini keyf bitkilerinden ayırır ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olur. | 
			
		 
			PÇ-1 Tıbbi ve Aromatik bitkiler tarımı için gerekli temel bilim konularını öğrenebilme. PÇ-2 Alanıyla ilgili bitkileri doğadan toplamayı, tarımsal yetiştiriciliği, üretim ve çoğaltım yöntemlerini açıklar ve uygular. PÇ-4 Tıbbi ve Aromatik bitki üretim materyallerini (tohum, çelik) üretim tekniklerini öğrenebilme ve uygulayabilme. PÇ-6 Tıbbi ve Aromatik bitkilerde bitki besleme, organik gübreleme ve sulama yöntemlerini öğrenebilme ve uygulayabilme. PÇ-9 Tıbbi ve Aromatik bitkilerin kültürü için gerekli temel konuları öğrenebilme. PÇ-13 Alanında karşılaştığı sorunları ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve çözüm önerisi sunar.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| DÖÇ-3 | Hangi bitkilerden baharat elde edilebileceği bilgisine sahip olur. | 
			
		 
			PÇ-1 Tıbbi ve Aromatik bitkiler tarımı için gerekli temel bilim konularını öğrenebilme. PÇ-2 Alanıyla ilgili bitkileri doğadan toplamayı, tarımsal yetiştiriciliği, üretim ve çoğaltım yöntemlerini açıklar ve uygular. PÇ-4 Tıbbi ve Aromatik bitki üretim materyallerini (tohum, çelik) üretim tekniklerini öğrenebilme ve uygulayabilme.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| DÖÇ-4 | Keyf verici bitkileri tanır ve kullanılan kısımlarını ayırt edebilir. | 
			
		 
			PÇ-1 Tıbbi ve Aromatik bitkiler tarımı için gerekli temel bilim konularını öğrenebilme. PÇ-2 Alanıyla ilgili bitkileri doğadan toplamayı, tarımsal yetiştiriciliği, üretim ve çoğaltım yöntemlerini açıklar ve uygular. PÇ-4 Tıbbi ve Aromatik bitki üretim materyallerini (tohum, çelik) üretim tekniklerini öğrenebilme ve uygulayabilme. PÇ-6 Tıbbi ve Aromatik bitkilerde bitki besleme, organik gübreleme ve sulama yöntemlerini öğrenebilme ve uygulayabilme.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi  | 
	|||
| Dersin İçeriği | ||
| Bitkilerin baharat olarak kullanılan kısımlarını kavrama ve nerelerde nasıl kullanıldığını öğrenme | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | 
| 1 | Baharat, baharat bitkileri ve genel özellikleri | anlatım soru ve cevap | 
| 2 | Bitkilerin baharat olarak kullanılan kısımları | anlatım soru ve cevap | 
| 3 | Yaygın olarak kullanılan baharat ve keyf bitkileri | anlatım soru ve cevap | 
| 4 | Yaygın olarak kullanılan baharat ve keyf bitkileri | anlatım soru ve cevap | 
| 5 | Yaygın olarak kullanılan baharat ve keyf bitkileri | anlatım soru ve cevap | 
| 6 | Baharat olarak kullanılan bitkilerin toprak özellikleri ve besin değerleri | anlatım soru ve cevap | 
| 7 | Baharat ticareti | anlatım soru ve cevap | 
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | Bazı baharat bitkilerinin önemi özellikleri | anlatım soru ve cevap | 
| 10 | Bazı baharat bitkilerinin önemi özellikleri | anlatım soru ve cevap | 
| 11 | Keyf bitkileri | anlatım soru ve cevap | 
| 12 | Baharat ve Keyf bitkilerinin etken maddeleri | anlatım soru ve cevap | 
| 13 | Baharat ve Keyf bitkilerinin etken maddeleri | anlatım soru ve cevap | 
| 14 | Baharat ve Keyf bitkilerinin etken maddeleri | anlatım soru ve cevap | 
| 15 | Bazı keyf verici bitkilerin önemi ve özellikleri | anlatım soru ve cevap | 
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | Baydar, H., 2009. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi, Süleyman Demirel Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 51, SDÜ Basımevi, Isparta. | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| Ders Kitapları, Bilgisayar, Yardımcı ders kitapları | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) | 
| Ara Sınav | 8 | 1 | 40 | 
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | |||
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 16 | 1 | 60 | 
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü | 
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 | 
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 2 | 14 | 28 | 
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
| c) Performans Ödevi | 0 | ||
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 8 | 16 | 
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | 
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 8 | 16 | 
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | 
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 90 | ||