Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ / TUİ519 - TURİZM İŞLETMECİLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: TUİ519 Adı: GİRİŞİMCİLİK Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü TURİZM İŞLETMECİLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı EBRU GÜNEREN (ebruguneren@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
EBRU GÜNEREN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Günümüz ekonomik ve toplumsal hayatına yön veren girişimcilik ve yenilikçilik kavramlarının teorik düzeyde kavranmasını sağlayarak, örnekler üzerinden tartışarak, girişimcilik ruhuna sahip bireylerin yetişmesine katkıda bulunmak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Girişimciliğin temel kavramlarını kullanarak analiz yapabilir PÇ-3 Turizm sektöründeki güncel konular ve sorunlar için yaratıcı ve pratik çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-8 Alanında uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde yürütür.
PÇ-10 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-2 Girişimcilikte özel konuları ülkemiz turizm sektörü çerçevesinde analiz edebilir PÇ-1 Turizm İşletmeciliği alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgiyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-3 Turizm sektöründeki güncel konular ve sorunlar için yaratıcı ve pratik çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-8 Alanında uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde yürütür.
PÇ-10 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-3 Turizm disiplininde girişimcilik literatürünü kullanabilir ve geliştirebilir PÇ-1 Turizm İşletmeciliği alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgiyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-3 Turizm sektöründeki güncel konular ve sorunlar için yaratıcı ve pratik çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-4 Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak alanıyla ilgili bir araştırmayı planlar, yürütür, değerlendirir ve rapor halinde sunar.
Seminer-Sunum-Rapor
Dönem Ödevi - Proje
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu ders, öncelikle girişimcilik bilgisi temel kavramları üzerinde durmaktadır. Girişimcilikte özel konular ile ülkemiz ve dünyada turizm sektöründe mevcut durum ise ikinci kısımda ele alınmaktadır. Bu çerçevede, inovasyon, iş planı, girişimciliğin finansmanı, iç girişimcilik, kadın girişimciliği, sosyal girişimcilik ve ekolojik girişimcilik konu edilmektedir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Girişimcilik bilgisi: işletme ve üretim faktörleri, girişimci ve girişimcilik kavramları Anlatım ve tartışma
2 Girişimcilik bilgisi: girişimci olma şekilleri ve nedenleri Anlatım ve tartışma
3 Girişimcilik bilgisi: girişimcilik süreci, başarı ve başarısızlık örnekleri Anlatım ve tartışma
4 Girişimcilik bilgisi: girişimciliğin fonksiyonları ve örnekler Anlatım ve tartışma
5 İnovasyon ve girişimcilik, ülkemiz turizm sektöründe mevcut durum Öğrenci sunumu ve tartışma
6 Ülkemizde turizm sektörüne yönelik girişimcilik destekleri Öğrenci sunumu ve tartışma
7 İç girişimcilik ve ülkemiz turizm sektöründe mevcut durum Öğrenci sunumu ve tartışma
8 Ara Sınav
9 Kadın girişimciliği ve ülkemiz turizm sektöründe mevcut durum Öğrenci sunumu ve tartışma
10 Sosyal girişimcilik ve ülkemiz turizm sektöründe mevcut durum Öğrenci sunumu ve tartışma
11 Eko-girişimcilik ve ülkemiz turizm sektöründe mevcut durum Öğrenci sunumu ve tartışma
12 Girişimcilik ve iş planı süreci Öğrenci sunumu ve tartışma
13 Makale analizi ve tartışmalar Tartışma
14 Makale analizi ve tartışmalar Tartışma
15 Makale analizi ve tartışmalar Tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Karadal, H. (2016). Girişimcilik, Geliştirilmiş 4.Baskı, Beta Yayınevi
2 Çatı, K. (2016). Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi. 1. Baskı, Nobel Yayınevi
3 Döm, S. (2012). Girişimcilik ve Küçük İşletme Yöneticiliği. 3. Baskı, Detay Yayıncılık
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 8 11 88
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 14 28
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 10 1 10
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 2 10
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 2 10
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 192