Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / KM226 - KÜLTÜREL MİRAS VE TURİZM

Kodu: KM226 Adı: TURİZMDE REHBERLİK HİZMETLERİ Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü KÜLTÜREL MİRAS VE TURİZM
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MEHMET BÜYÜKATA (mehmetbuyukata@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
GÜLBİN İNCE,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı tur rehberliği faaliyetleri hakkında detaylı bilgi vermektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Tur öncesi, tur sırasında, uğurlama ve tur değerlendirmesi ile ilgili temel faaliyetleri belirtebilmek. PÇ-
DÖÇ-2 Tur öncesi, tur sırasında, uğurlama ve tur değerlendirmesi ile ilgili temel faaliyetleri belirtebilmek. PÇ-
DÖÇ-3 Tur sırasında diğer tur tedarikçileri kaynaklı temel problemleri belirtebilmek. PÇ-
DÖÇ-4 PÇ-10 İletişim gücü yüksektir ve ekip çalışmasına uyum sağlar. PÇ-
DÖÇ-5 Turist tipleri ve karakteristik özelliklerini tanımlayabilmek. PÇ-
DÖÇ-6 PÇ-2 Seyahat hizmetleri ve turist rehberliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-
DÖÇ-7 PÇ-
DÖÇ-8 PÇ-
DÖÇ-9 PÇ-
DÖÇ-10 PÇ-
DÖÇ-11 PÇ-
DÖÇ-12 PÇ-
DÖÇ-13 PÇ-
DÖÇ-14 PÇ-
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Meslek olarak turist rehberliği. Rehberlikle ilgili yasal düzenlemeler ve eğitim. Turist rehberliğinin ve tur yönetiminin tarihçesi; tur ve grup çeşitleri; konaklama işletmeleri ile ilişkiler, yeme içme işletmeleri ile ilişkiler, günlük zaman kullanımının planlanması, turun tamamlanması, Rehberlikte etik kurallar, Tur öncesi hazırlıklar, turist gruplarına bilgi verme; hizmet üreticileri ve turistlerle ilişkiler; turist rehberliğinin etik ilkeleri, sosyal, hukuksal ve ekonomik yönleri, meslekle ilgili örgütler ve mesleğe yönelik diğer kaynaklar.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 21. yy da Turizm Konu Anlatımı
2 Tur Tipleri Konu Anlatımı
3 Tur Rehberinin Rolü Tur Rehberinin rolü
4 Tur Grubunun Seyahate Hazırlanması Konu Anlatımı
5 Tur Grubuna Dair Rehberin Sorumlulukları ve Tur Katılımcılarıyla İletişim Konu Anlatımı
6 İlginç Kişiliklere Sahip Katılımcılar Konu Anlatımı
7 Seyahat Tedarikçileriyle Koordinasyon Konu Anlatımı
8 Ara Sınav
9 Extra Turların Satışı Konu Anlatımı
10 Müşteri Şikâyetleri ve Acil Durumlarla Başedebilme Konu Anlatımı
11 Tur Grubunun Uğurlanması Konu Anlatımı
12 Tur Kapanışının Yapılması Konu Anlatımı
13 Turun ve Seyahat Tedarikçilerinin Değerlendirilmesi Konu Anlatımı
14 Turun ve Seyahat Tedarikçilerinin Değerlendirilmesi Konu Anlatımı
15 Turun ve Seyahat Tedarikçilerinin Değerlendirilmesi Konu Anlatımı
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 1. Gerald Mitchell (2005). How to start a Tour Guiding Business. GEM Group Publishings. 2. Gerald Mitchell (2005). Travel the World Free as an International Tour Director. GEM Group Publishings.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 8 16
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 12 24
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 84