|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | AŞÇILIK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | MEHMET ÇONTU (mehmetcontu@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
KAYHAN KARAKAYA, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
İşletmeyi fonksiyonlarına göre tanımak ve işletmenin işleyişini kavramak |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | İşletmenin temel kavramlarını, amaçlarını ve diğer disiplinlerle ilintisini, işletmenin iç ve dış çevre ile olan ilişkilerini açıklayabilme. |
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. |
|
DÖÇ-2 | İşletmenin kuruluş çalışmalarını, kuruluş yerinin seçimini ve işletmenin kapasitesinin belirlenmesini kavrayabilme. |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. |
|
DÖÇ-3 | İşletme işlevlerini ( yönetim, pazarlama, üretim, finansman, muhasebe, vb ) ve bunlar arasındaki ilişkileri kavrayabilme. |
PÇ-3 Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. |
|
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
İşletmenin temel kavramları, amaçları ve çevreleri ile ilişkileri, işletmelerin sınıflandırılması, işletmelerin kuruluş çalışmaları, büyüklüğü ve kapasitesi, işletme fonksiyonları | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | İşletme ile İlgili Temel Kavramlar | Anlatım-soru cevap |
2 | İşletmelerin Amaçları ve Çevresi | Anlatım-soru cevap |
3 | İşletmelerin Sınıflandırılması | Anlatım-soru cevap |
4 | İşletmelerin Kuruluşu | Anlatım-soru cevap |
5 | İşletmelerin Büyümesi | Anlatım-soru cevap |
6 | İşletmelerin Uluslararasılaşması | Anlatım-soru cevap |
7 | İşletme Kapasitesi ve Kapasite Türleri | Anlatım-soru cevap |
8 | Ara Sınav | |
9 | Yönetim | Anlatım-soru cevap |
10 | Tedarik ve Üretim Fonksiyonu | Anlatım-soru cevap |
11 | Pazarlama Fonksiyonu | Anlatım-soru cevap |
12 | Muhasebe ve Finansman Fonksiyonu | Anlatım-soru cevap |
13 | İnsan Kaynakları Yönetimi | Anlatım-soru cevap |
14 | Araştırma, Geliştirme ve Yenilik Yapma | Anlatım-soru cevap |
15 | İşletmelerde Halkla İlişkiler | Anlatım-soru cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Can H., Güney S., 2018, Genel İşletme, Siyasal Kitabevi, Ankara | |
2 | Koçel T., 2012, İşletme Yöneticiliği, Beta Yayınları, İstanbul. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ders kitabı, çeşitli kaynaklar, projeksiyon cihazı. |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 4 | 5 | 20 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 4 | 8 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 5 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 93 |