Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-502 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-502 Adı: MİKOTOKSİKOLOJİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
HİLAL YILDIZ,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, Gıda Teknolojisi açısından önem arz eden küfler ve onların sekonder metabolitleri olan mikotoksinlerin oluşum ve riskleri konusunda bilgi vermektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Mikotoksinler ve küfler arasındaki ilişkisiyi açıklayabilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Sağlık üzerinde taşıdığı riskleri açıklayabilir. PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Mikotoksin üretiminin engellenebilmesi için özellikle mikotoksin riski taşıyan gıdaların depolanmasında dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayabilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Mikotoksin analizlerinde kullanılan metotları bilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Mikotoksin oluşturan önemli küf cinsleri, önemli mikotoksinler, mikotoksinlerin canlılar üzerinde etkileri, gıda işleme metotlarının mikotoksinlere etkisi, mikotoksinlerin kontrol ve inaktivasyonu.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Mikotoksinlerin tanımı ve taşıdıkları riskler Anlatma yöntemi
2 Mikotoksinlerin oluşumu Anlatma yöntemi
3 Yaygın mikotoksinlerin toksikolojik özellikleri Anlatma yöntemi
4 Aflatoksinler ve canlılar üzerindeki etkileri Anlatma yöntemi
5 Fumonisinler Anlatma yöntemi
6 Patulin, okratoksin, sitrinin Anlatma yöntemi
7 Diğer mikotoksinler Anlatma yöntemi
8 Ara Sınav
9 Mikotoksin üretimine tesir eden faktörler Anlatma yöntemi
10 Mikotoksin üretiminin engellenmesi için alınabilecek tedbirler Anlatma yöntemi
11 Depolamanın mikotoksinler üzerine etkileri ve depo koşullarının önemi Anlatma yöntemi
12 Gıda işleme proseslerinin mikotoksinler üzerine etkileri Anlatma yöntemi
13 Mikotoksin analizlerinde ekstraksiyon Anlatma yöntemi
14 Mikotoksin analiz metotları Anlatma yöntemi
15 Mikotoksin analiz metotları Anlatma yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Prof.Dr. Dilek Heperkan, Gıdalarda Mikotoksinler
2 Simranjeet Singh, Vijay Kumar, Daljeet Singh Dhanjal, Vaishali Dhaka, Sonali, and Joginder Singh, 2021. Mycotoxin metabolites of fungi. New and Future Developments in Microbial Biotechnology and Bioengineering, Chapter 19.
3 Geof W. Smith, 2018. Fumonisins. Veterinary Toxicology, Chapter 71.
4 Ramesh C. Gupta, Michelle A. Lasher, Ida R. Miller Mukherjee, Ajay Srivastava, Rajiv Lall, 2017. Aflatoxins, Ochratoxins, and Citrinin, Reproductive and Developmental Toxicology, Chapter 48
5 Robert W. Coppock, Ralph G. Christian and Barry J. Jacobsen, 2018. Aflatoxins. Veterinary Toxicology, Chapter 69.
6 Robert W. Coppock, Ralph R.G. Christian and Barry J. Jacobsen, 2012. Aflatoxins. Veterinary Toxicology, Chapter 88.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders kitabı, projeksiyon, bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 14 42
       c) Performans Ödevi 2 4 8
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 1 4
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 7 21
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 169