|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
HİLAL YILDIZ, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı, Gıda Teknolojisi açısından önem arz eden küfler ve onların sekonder metabolitleri olan mikotoksinlerin oluşum ve riskleri konusunda bilgi vermektir. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Mikotoksinler ve küfler arasındaki ilişkisiyi açıklayabilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Sağlık üzerinde taşıdığı riskleri açıklayabilir. |
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Mikotoksin üretiminin engellenebilmesi için özellikle mikotoksin riski taşıyan gıdaların depolanmasında dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayabilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Mikotoksin analizlerinde kullanılan metotları bilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Mikotoksin oluşturan önemli küf cinsleri, önemli mikotoksinler, mikotoksinlerin canlılar üzerinde etkileri, gıda işleme metotlarının mikotoksinlere etkisi, mikotoksinlerin kontrol ve inaktivasyonu. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Mikotoksinlerin tanımı ve taşıdıkları riskler | Anlatma yöntemi |
2 | Mikotoksinlerin oluşumu | Anlatma yöntemi |
3 | Yaygın mikotoksinlerin toksikolojik özellikleri | Anlatma yöntemi |
4 | Aflatoksinler ve canlılar üzerindeki etkileri | Anlatma yöntemi |
5 | Fumonisinler | Anlatma yöntemi |
6 | Patulin, okratoksin, sitrinin | Anlatma yöntemi |
7 | Diğer mikotoksinler | Anlatma yöntemi |
8 | Ara Sınav | |
9 | Mikotoksin üretimine tesir eden faktörler | Anlatma yöntemi |
10 | Mikotoksin üretiminin engellenmesi için alınabilecek tedbirler | Anlatma yöntemi |
11 | Depolamanın mikotoksinler üzerine etkileri ve depo koşullarının önemi | Anlatma yöntemi |
12 | Gıda işleme proseslerinin mikotoksinler üzerine etkileri | Anlatma yöntemi |
13 | Mikotoksin analizlerinde ekstraksiyon | Anlatma yöntemi |
14 | Mikotoksin analiz metotları | Anlatma yöntemi |
15 | Mikotoksin analiz metotları | Anlatma yöntemi |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Prof.Dr. Dilek Heperkan, Gıdalarda Mikotoksinler | |
2 | Simranjeet Singh, Vijay Kumar, Daljeet Singh Dhanjal, Vaishali Dhaka, Sonali, and Joginder Singh, 2021. Mycotoxin metabolites of fungi. New and Future Developments in Microbial Biotechnology and Bioengineering, Chapter 19. | |
3 | Geof W. Smith, 2018. Fumonisins. Veterinary Toxicology, Chapter 71. | |
4 | Ramesh C. Gupta, Michelle A. Lasher, Ida R. Miller Mukherjee, Ajay Srivastava, Rajiv Lall, 2017. Aflatoxins, Ochratoxins, and Citrinin, Reproductive and Developmental Toxicology, Chapter 48 | |
5 | Robert W. Coppock, Ralph G. Christian and Barry J. Jacobsen, 2018. Aflatoxins. Veterinary Toxicology, Chapter 69. | |
6 | Robert W. Coppock, Ralph R.G. Christian and Barry J. Jacobsen, 2012. Aflatoxins. Veterinary Toxicology, Chapter 88. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ders kitabı, projeksiyon, bilgisayar |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 14 | 28 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 14 | 42 |
c) Performans Ödevi | 2 | 4 | 8 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 4 | 1 | 4 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 169 |