|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | KEMAL ŞEN (kemalsen@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı gıda aroma maddeleri, bu maddelerin oluşum mekanizmaları ve kimyasal yapısı hakkında bilgi vermektir. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Öğrenci, tat ve aroma oluşumunu öğrenir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Öğrenci, tat ve aroma bileşikleri kimyasını öğrenir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Öğrenci, tat ve koku algısını tanımlayabilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Öğrenci, tat ve koku bileşenlerini tanımlayabilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Bu dersin kapsamında gıdalarda doğal olarak ve işleme esnasında ortaya çıkan aroma maddelerinin oluşumu ve farklı teknikler kullanarak (katı faz mikro ekstraksiyon), dinamik ve statik tepeboşluğu analizler vb.) aroma profilin belirlenmesi işlenecektir | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Genel Bilgi ve Tanımlar | konu anlatımı |
2 | Genel Bilgi ve Tanımlar | konu anlatımı |
3 | Oluşum Mekanizmalarına Göre Aromaların Sınıflandırılması | konu anlatımı |
4 | Oluşum Mekanizmalarına Göre Aromaların Sınıflandırılması | konu anlatımı |
5 | Gıdalarda istenmeyen Aroma Oluşumu | konu anlatımı |
6 | Bitkisel Aromaların Gıdalarda Kullanımı | konu anlatımı |
7 | Bitkisel Aromaların Gıdalarda Kullanımı | konu anlatımı |
8 | Ara Sınav | |
9 | Aromatik Uçucu Yağlar | konu anlatımı |
10 | Aromatik Uçucu Yağlar | konu anlatımı |
11 | Isıl İşlem Sonucu Oluşan aroma Maddeleri | konu anlatımı |
12 | Sentetik Aroma Maddeleri | konu anlatımı |
13 | Çeşitli Gıdalarda Aroma Maddeleri Oluşumu | konu anlatımı |
14 | Tat algısı - Aroma tanımlama | konu anlatımı |
15 | Koku algısı - Aroma tanımlama | konu anlatımı |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | A.Bayrak, 2006 Gıda aromaları. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No:32 | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 10 | 30 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 10 | 30 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 3 | 8 | 24 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 172 |