|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Mikroorganizma kaynaklı enzimlerin tanıtılarak izolasyonu, saflaştırması ve kullanım alanlarının tartışılıp gıda endüstrisinde kullanılmasının değerlendirilmesi |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Enzimler hakkında genel bilgi edindikten sonra, enzim kaynaklarının çeşitlerini öğrenir |
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Mikroorganizma kaynaklı enzimler sınıflandırılır |
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Enzimlerin kaynaklardan izolazyon ve saflaştırmasında kullanılan yöntemler öğrenilir. |
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Mikrobiyal kaynaklı enzimlerin endüstride ve özelde gıda endüstrisinde kullanım alanları ve diğer kaynaklardan elde edilen enzimlerle karşılaştırılmaları irdelenirken son gelişmeler hakkında araştırmalar sunulur. |
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Enzimler hakkında genel bilgi, enzim kaynakları ve sınıflandırılması, enzim izolasyonu ve saflaştırma yöntemleri, mikrobiyel kaynaklı enzimlerin gıda endüstrisinde kullanımı | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Enzimolojiye Giriş, Enzimlerin Tarihçesi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Enzimlerin adlandırılması ve sınıflandırılması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Enzimlerin Yapısı, Fonksiyonları ve Özgüllük | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Endüstriyel Önemi Olan Enzim Kaynakları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Endüstriyel Önemi Olan Enzim Kaynakları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Enzimlerin Biyoteknolojik Uygulamaları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Enzimlerin Gıda Maddelerindeki Rolü | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Mikroorganizma kaynaklı enzimler sınıflandırılması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Mikrobiyal Enzim Üretimi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Enzimlerin kaynaklardan izolasyon ve saflaştırması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Enzimlerin kaynaklardan izolasyon ve saflaştırması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Mikrobiyal kaynaklı enzimlerin endüstride kullanım alanları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Mikrobiyal kaynaklı enzimlerin endüstride kullanım alanları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Mikrobiyal kaynaklı enzimlerin endüstride kullanım alanları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Harper’ın Biyokimyası ; 1993 ; Robert K. Murray, Peter A. Mayes, Darly K. Granner, Victor W. Rodwell ; ( Çevirenler: Gülriz Menteş ; Biltan Ersöz) | |
2 | Biyokimya ;1992 ; Peter Karlson; ( Çeviren: Azmi Telefoncu | |
3 | Gıda Kimyası ; 1975 ; Halit Keskin | |
4 | Enzim Bilgisi ; 1994 ; Trevor Palmer ; (Çevirenler: S.Cengiz; M.Cengiz) | |
5 | Fundamentals of Enzymology ; N.C.Price and L.Stevens | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 1 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 1 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 14 | 28 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 14 | 28 |
c) Performans Ödevi | 5 | 5 | 25 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 20 | 1 | 20 |
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 20 | 1 | 20 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 167 |