Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-560 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-560 Adı: MİKROBİYAL KAYNAKLI ENZİMLER Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Mikroorganizma kaynaklı enzimlerin tanıtılarak izolasyonu, saflaştırması ve kullanım alanlarının tartışılıp gıda endüstrisinde kullanılmasının değerlendirilmesi

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Enzimler hakkında genel bilgi edindikten sonra, enzim kaynaklarının çeşitlerini öğrenir PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Mikroorganizma kaynaklı enzimler sınıflandırılır PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Enzimlerin kaynaklardan izolazyon ve saflaştırmasında kullanılan yöntemler öğrenilir. PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Mikrobiyal kaynaklı enzimlerin endüstride ve özelde gıda endüstrisinde kullanım alanları ve diğer kaynaklardan elde edilen enzimlerle karşılaştırılmaları irdelenirken son gelişmeler hakkında araştırmalar sunulur. PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Enzimler hakkında genel bilgi, enzim kaynakları ve sınıflandırılması, enzim izolasyonu ve saflaştırma yöntemleri, mikrobiyel kaynaklı enzimlerin gıda endüstrisinde kullanımı
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Enzimolojiye Giriş, Enzimlerin Tarihçesi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Enzimlerin adlandırılması ve sınıflandırılması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Enzimlerin Yapısı, Fonksiyonları ve Özgüllük Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Endüstriyel Önemi Olan Enzim Kaynakları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Endüstriyel Önemi Olan Enzim Kaynakları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Enzimlerin Biyoteknolojik Uygulamaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Enzimlerin Gıda Maddelerindeki Rolü Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Mikroorganizma kaynaklı enzimler sınıflandırılması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Mikrobiyal Enzim Üretimi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Enzimlerin kaynaklardan izolasyon ve saflaştırması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Enzimlerin kaynaklardan izolasyon ve saflaştırması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Mikrobiyal kaynaklı enzimlerin endüstride kullanım alanları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Mikrobiyal kaynaklı enzimlerin endüstride kullanım alanları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Mikrobiyal kaynaklı enzimlerin endüstride kullanım alanları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Harper’ın Biyokimyası ; 1993 ; Robert K. Murray, Peter A. Mayes, Darly K. Granner, Victor W. Rodwell ; ( Çevirenler: Gülriz Menteş ; Biltan Ersöz)
2 Biyokimya ;1992 ; Peter Karlson; ( Çeviren: Azmi Telefoncu
3 Gıda Kimyası ; 1975 ; Halit Keskin
4 Enzim Bilgisi ; 1994 ; Trevor Palmer ; (Çevirenler: S.Cengiz; M.Cengiz)
5 Fundamentals of Enzymology ; N.C.Price and L.Stevens
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 1 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 1 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 14 3 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 14 28
       c) Performans Ödevi 5 5 25
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 20 1 20
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 20 1 20
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 167