Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-570 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-570 Adı: GIDA AMBALAJLAMA TEKNOLOJİSİNDE GELİŞMELER Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrencilerin ambalajlama teknolojisindeki gelişmeleri ve bunların sanayideki uygulanma potansiyellerini değerlendirebilme yeteneklerini geliştirebilmektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Ambalaj ve ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkileri kurabilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Kullanılacak olan ambalaj malzemelerini gıdanın özelliklerine uygun olarak belirleyebilir PÇ-
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Aktif ambalajama teknolojileri, akıllı ambalajlama teknolojileri, nanoteknoloji uygulamaları ve bunların gıda sanayiindeki uygulama alanları.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Dersin tanıtımı, Ambalajdan beklentiler, Tüketicilerin ve Üreticilerin Ambalajdan Beklentileri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Aktif ambalajlama teknolojisi, Akıllı ambalajlama teknolojisi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Oksijen tutucu sistemler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Karbondioksit tutucu ve salıcı sistemler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Etilen tutucu sistemler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Nem ve koku tutucu sistemler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Etanol salıcı sistemler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Antioksidan salıcı sistemler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Antimikrobiyal ambalajlama Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Akıllı ambalaj uygulamaları-Barkodlar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Sıcaklık-zaman indikatörleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Tazelik indikatörleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Nanoteknoloji uygulamaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Nanoteknoloji uygulamalarının sağlık üzerine etkileri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 1.Üçüncü, M., 2000, Gıdaların Ambalajlanması , Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 689 s.
2 2. Active Packaging for Food Applications, CRC Press, 2002, 218 p.
3 3. Novel Food Packaging Techniques, 2003, 590 p.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 3 6
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 8 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 12 48
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 3 15
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 4 20
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 175