Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-543 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-543 Adı: GIDALARDA AROMA MADDELERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KEMAL ŞEN (kemalsen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıdalarda önemli bir kalite kriteri olan aroma maddelerinin özellikleri, farklı gıda gruplarında oluşumu, yapıları, kaynakları, proses sırasında değişimleri, aroma kusurları ve aroma mevzuatı konularında bilgi vermek

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıdalarda aroma maddelerinin kaynaklarını bilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Gıdalarda aroma kusurları ve kötü kokuları bilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Gıdalarda aromatik kaliteyi değerlendirme yetisi kazanır PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Aroma maddelerinin genel özellikleri; algılanma eşiği; gıda aromalarının gruplandırılması; aroma kimyası; proses sırasında açığa çıkan aroma maddeleri; meyve, sebze, baharat ve içeceklerde aroma maddeleri, aroma aktif bileşikleri; gıdalarda istenmeyen aromalar; aroma maddelerinin gıdalarda kullanımı; aroma maddelerinde kalite kontrol.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Aroma kimyası Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Aroma maddelerinin özellikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Gıdalarda aromanın oluşumu- meyvelerde Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Gıdalarda aromanın oluşumu - sebzelerde Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Gıdalarda glikozid yapılı aroma maddeleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 İşleme sırasında aroma maddelerinin değişimi - maillard reaksiyonu Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Lipidlerden oluşan aromalar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Fermantasyon yoluyla oluşan aromalar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Gıdalarda kötü kokular Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Gıdalarda aroma kusurları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Aroma verici maddeler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Prosesle oluşturulan aroma vericiler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Aroma hileleri ve kalite kontrol Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Aroma ile ilgili yasal düzenlemeler ve etiketleme Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Reineccius G., 2006, Flavor Chemistry and Technology, Taylor&francis, London.
2 Bayrak, A. 2009. Gıda Aromaları, Gıda Teknolojisi Derneği, Ankara.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 14 28
       c) Performans Ödevi 2 14 28
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 8 16
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 14 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 174