Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

İLAHİYAT FAKÜLTESİ / İFE402 - İLAHİYAT

Kodu: İFE402 Adı: REHBERLİK Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 2
Sınıf/Yarıyıl 4 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü İLAHİYAT
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı YASEMİN GÜLEÇ (yasemingulec@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
YASEMİN GÜLEÇ,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Psikolojik danışma ile ilgili temel kavram ve ilkeleri öğretmek, psikolojik danışmanın gelişimi, danışma alanları ve yardım meslekleri konusunda uygun anlayışlar geliştirmelerine katkı sağlamak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Psikolojik danışmanlık ve rehberliğin temellerini açıklayabilir. PÇ-14 Örgün ve yaygın din eğitiminin hedef kitlesi olan çocuk, genç, yetişkin ve yaşlıları biyolojik, psikolojik, sosyal ve dini gelişim özelliklerine göre tanıyıp, uygun yöntem ve tekniklerle dini öğretileri sunabilme becerisi.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Rehberliğin amaç ve ilkelerini tanımlayabilir. PÇ-14 Örgün ve yaygın din eğitiminin hedef kitlesi olan çocuk, genç, yetişkin ve yaşlıları biyolojik, psikolojik, sosyal ve dini gelişim özelliklerine göre tanıyıp, uygun yöntem ve tekniklerle dini öğretileri sunabilme becerisi.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Öğrenci kişilik hizmetlerini ve rehberlik kavramlarını açıklayabilir. PÇ-14 Örgün ve yaygın din eğitiminin hedef kitlesi olan çocuk, genç, yetişkin ve yaşlıları biyolojik, psikolojik, sosyal ve dini gelişim özelliklerine göre tanıyıp, uygun yöntem ve tekniklerle dini öğretileri sunabilme becerisi.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Psikolojik danışmanlık ve rehberliğin etik kurallarını açıklayabilir. PÇ-14 Örgün ve yaygın din eğitiminin hedef kitlesi olan çocuk, genç, yetişkin ve yaşlıları biyolojik, psikolojik, sosyal ve dini gelişim özelliklerine göre tanıyıp, uygun yöntem ve tekniklerle dini öğretileri sunabilme becerisi.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Okul psikolojik danışma ve rehberlik servisinin hizmetlerinin anlamını kavrayabilme PÇ-14 Örgün ve yaygın din eğitiminin hedef kitlesi olan çocuk, genç, yetişkin ve yaşlıları biyolojik, psikolojik, sosyal ve dini gelişim özelliklerine göre tanıyıp, uygun yöntem ve tekniklerle dini öğretileri sunabilme becerisi.
Yazılı Sınav
DÖÇ-6 Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinde yer alan personelin görev ve sorumluluklarını açıklayabilir. PÇ-14 Örgün ve yaygın din eğitiminin hedef kitlesi olan çocuk, genç, yetişkin ve yaşlıları biyolojik, psikolojik, sosyal ve dini gelişim özelliklerine göre tanıyıp, uygun yöntem ve tekniklerle dini öğretileri sunabilme becerisi.
Yazılı Sınav
DÖÇ-7 Eğitsel ve mesleki rehberlik kavramlarını açıklayabilir PÇ-14 Örgün ve yaygın din eğitiminin hedef kitlesi olan çocuk, genç, yetişkin ve yaşlıları biyolojik, psikolojik, sosyal ve dini gelişim özelliklerine göre tanıyıp, uygun yöntem ve tekniklerle dini öğretileri sunabilme becerisi.
Yazılı Sınav
DÖÇ-8 Sınıf etnografisi proje çalışması ile öğretmen adayları; kişisel rehberlik, eğitisel rehberlik ve mesleki rehberliği eğitim ortamlarında uygulayarak öğrenmiş olurlar. PÇ-14 Örgün ve yaygın din eğitiminin hedef kitlesi olan çocuk, genç, yetişkin ve yaşlıları biyolojik, psikolojik, sosyal ve dini gelişim özelliklerine göre tanıyıp, uygun yöntem ve tekniklerle dini öğretileri sunabilme becerisi.
PÇ-15 Eleştirel düşünebilme
PÇ-16 Rasyonel düşünebilme
Dönem Ödevi - Proje
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Temel kavramlar, öğrenci kişilik hizmetleri, psikolojik danışma ve rehberliğin bu hizmetler içerisindeki yeri, rehberliğin ilkeleri, gelişimi, psikolojik danışma ve rehberliğin çeşitleri, servisler (hizmetler), teknikler, örgüt ve personel, alandaki yeni gelişmeler, öğrenciyi tanıma teknikleri, rehber-öğretmen işbirliği, öğretmenin yapacağı rehberlik görevleri.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Rehberlik Nedir? Ders anlatımı, tartışma, soru cevap
2 Psikolojik danışmanlık ve rehberliğin temelleri ve ilkeleri Ders anlatımı, tartışma, soru cevap
3 Öğrenci kişilik hizmetleri ve rehberlik Ders anlatımı, tartışma, soru cevap
4 Bireyi tanıma teknikleri Ders anlatımı, tartışma, soru cevap
5 Eğitsel rehberlik Ders anlatımı, tartışma, soru cevap
6 Mesleki rehberlik Ders anlatımı, tartışma, soru cevap
7 Kişisel rehberlik Ders anlatımı, tartışma, soru cevap
8 Ara Sınav
9 Sınıf etnografisi çalışması; stajyer öğrencilerin staj yaptıkları okullardaki farklı öğrenci tiplerini, bireyi tanıma teknikleri ile tanıma ve analiz, eğitim mekanlarını mekan performans öğeleri açısından tanıma ve analiz, öğrencinin staj yaptığı okullardaki ders öğretmenlerini sınıf yönetim şekilleri ve sınıftaki rehberlik yaklaşımı, sınıftaki öğretim startejisi ve metodları açısından tanıma ve analiz. Projeler gruplar halinde sunulur. Yapılan sunumlar hem öğretim üyesi ve hem de sınıftaki öğretmen adayları tarafından "holistik rubrik" anahtarı aracılığı ile değerlendirilecektir. Tüm puanların ortamalası grubun final notu olacaktır. Grupların proje sunumu
10 Sınıf etnografisi çalışması; stajyer öğrencilerin staj yaptıkları okullardaki farklı öğrenci tiplerini, bireyi tanıma teknikleri ile tanıma ve analiz, eğitim mekanlarını mekan performans öğeleri açısından tanıma ve analiz, öğrencinin staj yaptığı okullardaki ders öğretmenlerini sınıf yönetim şekilleri ve sınıftaki rehberlik yaklaşımı, sınıftaki öğretim startejisi ve metodları açısından tanıma ve analiz. Projeler gruplar halinde sunulur. Yapılan sunumlar hem öğretim üyesi ve hem de sınıftaki öğretmen adayları tarafından "holistik rubrik" anahtarı aracılığı ile değerlendirilecektir. Tüm puanların ortamalası grubun final notu olacaktır. Grupların proje sunumu
11 Sınıf etnografisi çalışması; stajyer öğrencilerin staj yaptıkları okullardaki farklı öğrenci tiplerini, bireyi tanıma teknikleri ile tanıma ve analiz, eğitim mekanlarını mekan performans öğeleri açısından tanıma ve analiz, öğrencinin staj yaptığı okullardaki ders öğretmenlerini sınıf yönetim şekilleri ve sınıftaki rehberlik yaklaşımı, sınıftaki öğretim startejisi ve metodları açısından tanıma ve analiz. Projeler gruplar halinde sunulur. Yapılan sunumlar hem öğretim üyesi ve hem de sınıftaki öğretmen adayları tarafından "holistik rubrik" anahtarı aracılığı ile değerlendirilecektir. Tüm puanların ortamalası grubun final notu olacaktır. Grupların proje sunumu
12 Sınıf etnografisi çalışması; stajyer öğrencilerin staj yaptıkları okullardaki farklı öğrenci tiplerini, bireyi tanıma teknikleri ile tanıma ve analiz, eğitim mekanlarını mekan performans öğeleri açısından tanıma ve analiz, öğrencinin staj yaptığı okullardaki ders öğretmenlerini sınıf yönetim şekilleri ve sınıftaki rehberlik yaklaşımı, sınıftaki öğretim startejisi ve metodları açısından tanıma ve analiz. Projeler gruplar halinde sunulur. Yapılan sunumlar hem öğretim üyesi ve hem de sınıftaki öğretmen adayları tarafından "holistik rubrik" anahtarı aracılığı ile değerlendirilecektir. Tüm puanların ortamalası grubun final notu olacaktır. Grupların proje sunumu
13 Sınıf etnografisi çalışması; stajyer öğrencilerin staj yaptıkları okullardaki farklı öğrenci tiplerini, bireyi tanıma teknikleri ile tanıma ve analiz, eğitim mekanlarını mekan performans öğeleri açısından tanıma ve analiz, öğrencinin staj yaptığı okullardaki ders öğretmenlerini sınıf yönetim şekilleri ve sınıftaki rehberlik yaklaşımı, sınıftaki öğretim startejisi ve metodları açısından tanıma ve analiz. Projeler gruplar halinde sunulur. Yapılan sunumlar hem öğretim üyesi ve hem de sınıftaki öğretmen adayları tarafından "holistik rubrik" anahtarı aracılığı ile değerlendirilecektir. Tüm puanların ortamalası grubun final notu olacaktır. Grupların proje sunumu
14 Sınıf etnografisi çalışması; stajyer öğrencilerin staj yaptıkları okullardaki farklı öğrenci tiplerini, bireyi tanıma teknikleri ile tanıma ve analiz, eğitim mekanlarını mekan performans öğeleri açısından tanıma ve analiz, öğrencinin staj yaptığı okullardaki ders öğretmenlerini sınıf yönetim şekilleri ve sınıftaki rehberlik yaklaşımı, sınıftaki öğretim startejisi ve metodları açısından tanıma ve analiz. Projeler gruplar halinde sunulur. Yapılan sunumlar hem öğretim üyesi ve hem de sınıftaki öğretmen adayları tarafından "holistik rubrik" anahtarı aracılığı ile değerlendirilecektir. Tüm puanların ortamalası grubun final notu olacaktır. Grupların proje sunumu
15 Sınıf etnografisi çalışması; stajyer öğrencilerin staj yaptıkları okullardaki farklı öğrenci tiplerini, bireyi tanıma teknikleri ile tanıma ve analiz, eğitim mekanlarını mekan performans öğeleri açısından tanıma ve analiz, öğrencinin staj yaptığı okullardaki ders öğretmenlerini sınıf yönetim şekilleri ve sınıftaki rehberlik yaklaşımı, sınıftaki öğretim startejisi ve metodları açısından tanıma ve analiz. Projeler gruplar halinde sunulur. Yapılan sunumlar hem öğretim üyesi ve hem de sınıftaki öğretmen adayları tarafından "holistik rubrik" anahtarı aracılığı ile değerlendirilecektir. Tüm puanların ortamalası grubun final notu olacaktır. Grupların proje sunumu
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Can, G. 2005; Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Pegem Yayınları, Ankara
2 Yeşilyaprak, B. 2024; 21. Yüzyılda Eğitimde Rehberlik Hizmetleri/Gelişimsel Yaklaşım, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Akıllı tahta

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje 16 1 60
Final Sınavı

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 10 20
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 5 5
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 4 4
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 1 4 4
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 63