Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-515 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-515 Adı: SÜT ÜRÜNLERİ PROSESLERİNDE YENİ TEKNİKLER Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Süt sanayi gelişmiş ülkelerde kullanılan yeni tekniklerin ülkemizde de kullanımının sağlanması

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Öğrenci homojenizasyonun esaslarını öğrenir. PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Öğrenci ultrafiltrasyon tekniği ile beyaz peynir yapımını öğrenir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Öğrenci süt sanayinde kullanılan mebranla ayırma tekniklerini öğrenir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Öğrenci rekombine ve rekonstitue süt yapımını öğrenir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Süt sanayinde kullanılan yeni proseslerin tanıtımı
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Santrifüj seperatörler Konu anlatımı, Soru-cevap
2 Sütün homojenizasyonu Konu anlatımı, Soru-cevap
3 Mebran filtreler ve süt teknolojisinde kullanımı Konu anlatımı, Soru-cevap
4 Evaporatörler Konu anlatımı, Soru-cevap
5 Süt işleme hattında deaerasyon Konu anlatımı, Soru-cevap
6 Sürekli yoğurt üretim metotları Konu anlatımı, Soru-cevap
7 Peynir tuzlamada yeni teknikler Konu anlatımı, Soru-cevap
8 Ara Sınav
9 Elektrodiyalizle peyniraltı suyunun demineralizasyonu Konu anlatımı, Soru-cevap
10 Kazein üretim metotları Konu anlatımı, Soru-cevap
11 Kültürlerin üretimi Konu anlatımı, Soru-cevap
12 Sade yağ üretimi Konu anlatımı, Soru-cevap
13 rekombine süt ürünleri Konu anlatımı, Soru-cevap
14 Rekonstitue süt ürünleri Konu anlatımı, Soru-cevap
15 Süt sanayinde ısı değiştiriciler Konu anlatımı, Soru-cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Gürsel,A.2001.The Technology of Products of Milk Source.Ankara univ.Agric Fac.No:475.196p,Ankara.
2 Gürsel,A.2001.Süt Esaslı Ürünler Teknolojisi.Ankara Üniv.Ziraat fak.No:475,196s,Ankara.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 8 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 13 52
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 180