|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 4 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | NAŞİT İĞCİ (nasitigci@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
CEVAHİR ALTINKAYNAK, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı öğrencilere mikrobiyal fermentasyon alanında ileri düzeyde temel ve uygulamalı araştırmalar yapacak kadar gerekli bilgi birikiminin oluşturulmasını ve öğrencilerin problem çözme ve analitik düşünme yeteneklerinin geliştirilmesidir. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Enzimlerin yapısı, kinetiği ve mekanizması ile ilgili kavramları öğrenir. |
PÇ-3 Hücre ve organizmalarda yapı-fonksiyon ilişkisini tanımlamak PÇ-6 Bilimsel düşüncenin doğası ve geçmişini anlamak PÇ-7 Disiplinlerarası etkileşim bulunan araştırma takımlarında etkin şekilde çalışmak PÇ-14 Moleküler biyoloji ve genetiğin başlıca çalışma alanları hakkında bilgi sahibi olmak |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Fermantasyon tanımı, mikroorganizmaların beslenmesi, ve üreme üzerine etki eden faktörler ile ilgili temel kavramları açıklayabilir. |
PÇ-3 Hücre ve organizmalarda yapı-fonksiyon ilişkisini tanımlamak PÇ-9 Mevcut bilgiyi geliştirme yöntemleri bulmak PÇ-14 Moleküler biyoloji ve genetiğin başlıca çalışma alanları hakkında bilgi sahibi olmak PÇ-16 Bilimsel bilgiyi açık ve etkin bir şekilde yazılı veya sözlü olarak aktarır. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Fermentörler, tipleri, özellikleri ve bu yolla gıda ve ilaç üretimi hakkında yorum yapabilir. |
PÇ-4 Yaşam formları ve çevreleri ile ekosistem arasındaki ilişkileri tanımlamak PÇ-8 Modern teknolojiyle sürekli öğrenme bilinci geliştirmek PÇ-9 Mevcut bilgiyi geliştirme yöntemleri bulmak PÇ-16 Bilimsel bilgiyi açık ve etkin bir şekilde yazılı veya sözlü olarak aktarır. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Enzimlerin yapısı, kinetiği, inhibisyonu, düzenleyici olarak kullanım alanları, mikroorganizmaların beslenmesi ve laboratuvar kültürü, Oksidasyon-Redüksiyon, Fermentasyon örneği glikolizin mekanizması, Mikrobiyal üreme, döngüsü ve ölçülmesinde kullanılan teknikler, Mikrobiyal üreme üzerine etki eden faktörler, Endüstriyel açıdan önemli Mikroorganizmalar, Rekombinant DNA teknikleri ile enzim üretimi, Fermentörler, tipleri ve özellikleri, Fermentasyon yoluyla ilaç ve gıda üretim için kullanılmaları bu dersin içeriğidir. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Enzimlerin Yapısı ve Sınıflandırılması | Anlatma Soru Cevap |
2 | Enzimler nasıl çalışır? | Anlatma Soru Cevap |
3 | Enzim Kinetiği | Anlatma Soru Cevap |
4 | Enzim İnhibisyonu | Anlatma Soru Cevap |
5 | Düzenleyici Enzimler | Anlatma Soru Cevap |
6 | Mikroorganizmaların beslenmesi ve laboratuvar kültürü | Anlatma Soru Cevap |
7 | Oksidasyon-Redüksiyon, Fermentasyon örneği Glikoliz | Anlatma Soru Cevap |
8 | Ara Sınav | |
9 | Mikrobiyal üreme, döngüsü ve ölçülmesi | Anlatma Soru Cevap |
10 | Mikrobiyal üreme üzerine etki eden faktörler | Anlatma Soru Cevap |
11 | Endüstriyel açıdan önemli Mikroorganizmalar | Anlatma Soru Cevap |
12 | Rekombinant DNA teknikleri ile enzim üretimi | Anlatma Soru Cevap |
13 | Fermentörler, tipleri ve özellikleri | Anlatma Soru Cevap |
14 | Fermentasyon yoluyla ilaç üretimi | Anlatma Soru Cevap |
15 | Fermentasyon yoluyla gıda üretimi | Anlatma Soru Cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi- Michael T. Madigan/John M. Martinko | |
2 | Biyoteknolojiye Giriş- William J. Thieman/Michael A. Palladino | |
3 | Lehninger Biyokimyanın İlkeleri- David L. Nelson/Michael M. Cox | |
4 | Pharmaceutical Biotechnology-Prof P.B. Kavi Kishor-Himalaya Publishing | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 14 | 28 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 8 | 16 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 4 | 2 | 8 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 2 | 8 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |