Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN- EDEBİYAT FAKÜLTESİ / MBG 435 - MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK

Kodu: MBG 435 Adı: ENZİM VE FERMANTASYON TEKNOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 4 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NAŞİT İĞCİ (nasitigci@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
CEVAHİR ALTINKAYNAK,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilere mikrobiyal fermentasyon alanında ileri düzeyde temel ve uygulamalı araştırmalar yapacak kadar gerekli bilgi birikiminin oluşturulmasını ve öğrencilerin problem çözme ve analitik düşünme yeteneklerinin geliştirilmesidir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Enzimlerin yapısı, kinetiği ve mekanizması ile ilgili kavramları öğrenir. PÇ-3 Hücre ve organizmalarda yapı-fonksiyon ilişkisini tanımlamak
PÇ-6 Bilimsel düşüncenin doğası ve geçmişini anlamak
PÇ-7 Disiplinlerarası etkileşim bulunan araştırma takımlarında etkin şekilde çalışmak
PÇ-14 Moleküler biyoloji ve genetiğin başlıca çalışma alanları hakkında bilgi sahibi olmak
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Fermantasyon tanımı, mikroorganizmaların beslenmesi, ve üreme üzerine etki eden faktörler ile ilgili temel kavramları açıklayabilir. PÇ-3 Hücre ve organizmalarda yapı-fonksiyon ilişkisini tanımlamak
PÇ-9 Mevcut bilgiyi geliştirme yöntemleri bulmak
PÇ-14 Moleküler biyoloji ve genetiğin başlıca çalışma alanları hakkında bilgi sahibi olmak
PÇ-16 Bilimsel bilgiyi açık ve etkin bir şekilde yazılı veya sözlü olarak aktarır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Fermentörler, tipleri, özellikleri ve bu yolla gıda ve ilaç üretimi hakkında yorum yapabilir. PÇ-4 Yaşam formları ve çevreleri ile ekosistem arasındaki ilişkileri tanımlamak
PÇ-8 Modern teknolojiyle sürekli öğrenme bilinci geliştirmek
PÇ-9 Mevcut bilgiyi geliştirme yöntemleri bulmak
PÇ-16 Bilimsel bilgiyi açık ve etkin bir şekilde yazılı veya sözlü olarak aktarır.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Enzimlerin yapısı, kinetiği, inhibisyonu, düzenleyici olarak kullanım alanları, mikroorganizmaların beslenmesi ve laboratuvar kültürü, Oksidasyon-Redüksiyon, Fermentasyon örneği glikolizin mekanizması, Mikrobiyal üreme, döngüsü ve ölçülmesinde kullanılan teknikler, Mikrobiyal üreme üzerine etki eden faktörler, Endüstriyel açıdan önemli Mikroorganizmalar, Rekombinant DNA teknikleri ile enzim üretimi, Fermentörler, tipleri ve özellikleri, Fermentasyon yoluyla ilaç ve gıda üretim için kullanılmaları bu dersin içeriğidir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Enzimlerin Yapısı ve Sınıflandırılması Anlatma Soru Cevap
2 Enzimler nasıl çalışır? Anlatma Soru Cevap
3 Enzim Kinetiği Anlatma Soru Cevap
4 Enzim İnhibisyonu Anlatma Soru Cevap
5 Düzenleyici Enzimler Anlatma Soru Cevap
6 Mikroorganizmaların beslenmesi ve laboratuvar kültürü Anlatma Soru Cevap
7 Oksidasyon-Redüksiyon, Fermentasyon örneği Glikoliz Anlatma Soru Cevap
8 Ara Sınav
9 Mikrobiyal üreme, döngüsü ve ölçülmesi Anlatma Soru Cevap
10 Mikrobiyal üreme üzerine etki eden faktörler Anlatma Soru Cevap
11 Endüstriyel açıdan önemli Mikroorganizmalar Anlatma Soru Cevap
12 Rekombinant DNA teknikleri ile enzim üretimi Anlatma Soru Cevap
13 Fermentörler, tipleri ve özellikleri Anlatma Soru Cevap
14 Fermentasyon yoluyla ilaç üretimi Anlatma Soru Cevap
15 Fermentasyon yoluyla gıda üretimi Anlatma Soru Cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi- Michael T. Madigan/John M. Martinko
2 Biyoteknolojiye Giriş- William J. Thieman/Michael A. Palladino
3 Lehninger Biyokimyanın İlkeleri- David L. Nelson/Michael M. Cox
4 Pharmaceutical Biotechnology-Prof P.B. Kavi Kishor-Himalaya Publishing
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 8 16
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 2 8
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 2 8
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90