Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ / GMS601 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (DOKTORA)

Kodu: GMS601 Adı: BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE YAYIN ETİĞİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BEKİR BORA DEDEOĞLU (b.bora.dedeoglu@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
BEKİR BORA DEDEOĞLU,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Dersin amacı, yüksek lisans öğrencilerin bilimsel düşünme, araştırma tasarımı, veri toplama, verilerin analiz edilmesi, yorumlanması ve araştırma raporunun hazırlanması konularında bilgi sahibi olmaları ve bilimsel tutum ve davranışları kazanmalarını sağlamaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Problemleri çözmede ve bir araştırmayı planlama, tasarlama ve yürütmede gerekli bilgi ve becerileri kazanır. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-7 Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili alanlarda uygulamaların toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yetkinliğine sahip olur.
Yazılı Sınav
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-2 Araştırmanın amacına uygun olarak veri toplayabilir. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-7 Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili alanlarda uygulamaların toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yetkinliğine sahip olur.
Yazılı Sınav
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-3 Verilerin analizinde SPSS paket programını etkin şekilde kullanabilir ve sonuçları değerlendirebilir. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-7 Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili alanlarda uygulamaların toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları faaliyetlerine ilişkin profesyonel tekniklere ve uygulamalara sahip olur.
Yazılı Sınav
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-4 Bir araştırma raporunu kurallarına uygun şekilde yazabilir ve sunabilir. PÇ-1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-7 Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili alanlarda uygulamaların toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yetkinliğine sahip olur.
Yazılı Sınav
Dönem Ödevi - Proje
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bilim ve Bilimsel Araştırma, Bilimsel Araştırma Süreci: Araştırma Konusunun Seçimi, Araştırma Tasarımı, Veri Kaynakları ve Verilerin Toplanması, Ölçme ve Ölçekler, Araştırma Evreni ve Örnekleme, Nicel ve Nitel Analiz Teknikleri, SPSS Programı ve Uygulamaları, Araştırma Raporunun Hazırlanması
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Bilim Kavramına Giriş Anlatma Yöntemi
2 Bilimin Özellikleri ve Temel Bilimsel Kavramlar Anlatma, Soru- Cevap, Tartışma
3 Araştırma Nedir? Anlatma, Soru- Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
4 Bilimsel Araştırma Paradigmaları Anlatma, Soru- Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
5 Araştırma Yöntemleri Anlatma, Soru- Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
6 Bilimsel Araştırma Etiği Anlatma, Soru- Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
7 Bilimsel Araştırma Aşamaları: 1. Konunun Belirlenmesi Anlatma, Soru- Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
8 Ara Sınav
9 Bilimsel Araştırma Aşamaları: 2. Konunun önemi ve amacı Anlatma, Soru- Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
10 Bilimsel Araştırma Aşamaları: 3. Araştırma yöntemi hakkında bilgi vermek Anlatma, Soru- Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
11 Bilimsel Araştırma Aşamaları: 3. Araştırma yöntemi hakkında bilgi vermek Anlatma, Soru- Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
12 Bilimsel Araştırma Aşamaları: 4. Araştırmanın bulgularının raporlanması ve önerilerin verilmesi Anlatma, Soru- Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
13 Bilimsel Araştırmada Nicel Verilerin Analizi Anlatma, Soru- Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
14 Nicel Veri Analizinin İşlenişine Giriş Anlatma, Soru- Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
15 Nicel Veri Analizinde, verilerin incelenmesi ve temizlenmesi Anlatma, Soru- Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2007). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
2 Kurtuluş, K. (2010). Araştırma Yöntemleri. Türkmen Kitabevi: İstanbul.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar Projeksiyon

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi 16 1 40
9.Proje
Final Sınavı 16 2 20

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 12 24
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 12 24
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 14 56
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 5 15
Final Sınavı 1 2 2
0
0
Toplam İş Yükü 180