Kodu: BES-527 |
Adı: SPORDA BESLENME İLKELERİ |
Teorik+Uygulama: 3+0 |
AKTS: 6 |
|
Sınıf/Yarıyıl |
1 / Güz |
Ders Düzeyi |
Yükseklisans |
Ders Türü |
Seçmeli |
Bölümü |
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR (YÜKSEK LİSANS) |
Ön Koşul Dersleri |
Yok |
Öğretim Sistemi |
Örgün |
Ders Süresi |
14 Hafta |
Öğretim Elemanı |
UĞUR ÖDEK (ugurodek@nevsehir.edu.tr) |
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|
Öğretim Dili |
Türkçe |
Sınıf Dışı Uygulama/Staj |
Yok |
Dersin Amacı |
Beslenme ilkeleri, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, mineraller, vitaminler ve suyun organizmadaki görevleri, fiziksel performansa etkileri, yarış öncesi, arası ve sonrası beslenme ilkeleri, yaş, cinsiyet ve hastalık durumlarına göre beslenme, sporda ağırlık kontrolünün öğretilmesi amaçlanmıştır
|
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
DÖÇ-1 |
Temel beslenme ilkelerini bilir |
PÇ-1 Beden eğitimi ve spor alanında kuramsal ve uygulamalı temel bilgilere sahip olur.
PÇ-7 Beden eğitimi ve spor alanındaki tüm iç ve dış paydaşlarla kolay iletişim kurabilir, bilgi ve düşüncelerini Türkçe ve en az bir yabancı dilde akıcı ve anlaşılır şekilde yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
PÇ-9 Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilme ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilme, özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 |
yarış öncesi, arası ve sonrası beslenme ilkelerini bilir; yarış öncesi, arası ve sonrası beslenme ilkelerini bilir; |
PÇ-1 Beden eğitimi ve spor alanında kuramsal ve uygulamalı temel bilgilere sahip olur.
PÇ-5 Beden Eğitimi ve Spor ile ilgili çalışmalara etkin şekilde katılır, insiyatif kullanabilir ve liderlik yapma becerisinde olur.
|
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği |
Beslenme ilkeleri, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, mineraller, vitaminler ve suyun organizmadaki görevleri, fiziksel performansa etkileri, yarış öncesi, arası ve sonrası beslenme ilkeleri, yaş, cinsiyet ve hastalık durumlarına göre beslenme, sporda ağırlık kontrolü.
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Beslenmenin tanımı ve amaçları, etkileyen faktörler, sporcu beslenmesinin önemi |
Anlatma Yöntemi |
2 |
Enerji metabolizması, bazal metabolizma, besinlerin enerji değeri, sporda enerji ihtiyacını belirleyen faktörler.
|
Anlatma Yöntemi |
3 |
Enerji kaynakları. Toparlanma sürecinde yenilenmesi, enerji harcanımı ve hesaplanması
|
Anlatma Yöntemi |
4 |
Besinler ve fiziksel performans, karbonhidrat, yağ ve proteinlerin metabolizma ve görevleri
|
Anlatma Yöntemi |
5 |
Vitaminlerin görevleri ve performansla ilişkileri, yağda ve suda çözünen vitaminler
|
Anlatma Yöntemi |
6 |
Mineraller ve eser elementler Su ve su metabolizması, su kaybı, su alımı ve su dengesi
|
Anlatma Yöntemi |
7 |
Mineraller ve eser elementler Su ve su metabolizması, su kaybı, su alımı ve su dengesi
|
Anlatma Yöntemi |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
Kuvvet ve sürat sporlarında beslenme ilkeleri
|
Anlatma Yöntemi |
10 |
Dayanıklılık sporlarında beslenme ilkeleri
|
Anlatma Yöntemi |
11 |
Takım sporlarında beslenme ilkeleri
|
Anlatma Yöntemi |
12 |
Sporcularda vücut ağırlığının kontrolü
|
Anlatma Yöntemi |
13 |
Sporda ergojenik yardım
|
Anlatma Yöntemi |
14 |
Sporda doping ve kontrolü
|
Anlatma Yöntemi |
15 |
Sporda doping ve kontrolü
|
Anlatma Yöntemi |
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
Ders Kitabı |