|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | ECEM TEZGEL ÇOBAN (etezgelcoban@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
ECEM TEZGEL ÇOBAN, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Mutfakta günlük yaşam aktivitelerinin kullanımı için gerekli becerilerin öğretilmesi. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Mutfak aktivitesi için gerekli becerileri açıklar. |
PÇ-3 Öğrenme ve özel eğitimin temel kavramlarını bilir. PÇ-5 İş-uğraşı terapisi ile ilgili hastalıkların temel özelliklerini bilir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-2 | Hasta için gerekli mutfak düzenlemelerini yapar. |
PÇ-5 İş-uğraşı terapisi ile ilgili hastalıkların temel özelliklerini bilir. PÇ-8 İş- uğraşı terapisinde tedavi yaklaşımlarını bilir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Hastalığa uygun aktivite planlar. |
PÇ-1 Temel rehabilitasyon kavramlarını bilir. PÇ-2 Temel anatomi ve fizyoloji kavramlarını bilir. PÇ-5 İş-uğraşı terapisi ile ilgili hastalıkların temel özelliklerini bilir. PÇ-8 İş- uğraşı terapisinde tedavi yaklaşımlarını bilir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Türk mutfağının tanıtımı, mutfak aktiviteleri için gerekli beceriler, hastalara uygun mutfak düzenlemeleri ve mutfak aktiviteleri | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Türk mutfağının özellikleri I. | anlatma, tartışma |
2 | Türk mutfağının özellikleri II. | anlatma, tartışma |
3 | Mutfak aktiviteleri için gerekli beceriler I. | anlatma, tartışma |
4 | Mutfak aktiviteleri için gerekli beceriler II. | anlatma, tartışma |
5 | Mutfakla ilgili aktivite analizi I. | anlatma, tartışma |
6 | Mutfakla ilgili aktivite analizi II. | anlatma, tartışma |
7 | Mutfak aktivitesi eğitiminin önemi. | anlatma, tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Hastaya uygun mutfak düzenlemesi I. | anlatma, grup çalışması |
10 | Hastaya uygun mutfak düzenlemesi II. | anlatma, grup çalışması |
11 | Nörolojik hastalıklarda mutfak aktiviteleri. | anlatma, grup çalışması |
12 | Kas iskelet sistemi hastalıklarında mutfak aktiviteleri. | anlatma, grup çalışması |
13 | El yaralanmalarında mutfak aktiviteleri. | anlatma, grup çalışması |
14 | Tekerlekli sandalye kullanan hastalar için mutfak aktiviteleri. | anlatma, grup çalışması |
15 | klinik uygulamalar | grup çalışması |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Zencir, E. (2018). Temel Mutfak Teknikleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını. | |
2 | Arıkan, D. (2018). Türk Mutfak Kültürü. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Projeksiyon cihazı, bilgisayar, iş ve uğraşı laboratuvar |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 1 | 6 | 6 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 3 | 3 | 9 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 3 | 2 | 6 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 1 | 5 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 1 | 5 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 61 |