Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

KOZAKLI MESLEK YÜKSEKOKULU / İUT238 - İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİ

Kodu: İUT238 Adı: TÜRK MUTFAĞI VE İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİNDE MUTFAK AKTİVİTELERİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 2
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı ECEM TEZGEL ÇOBAN (etezgelcoban@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
ECEM TEZGEL ÇOBAN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Mutfakta günlük yaşam aktivitelerinin kullanımı için gerekli becerilerin öğretilmesi.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Mutfak aktivitesi için gerekli becerileri açıklar. PÇ-3 Öğrenme ve özel eğitimin temel kavramlarını bilir.
PÇ-5 İş-uğraşı terapisi ile ilgili hastalıkların temel özelliklerini bilir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-2 Hasta için gerekli mutfak düzenlemelerini yapar. PÇ-5 İş-uğraşı terapisi ile ilgili hastalıkların temel özelliklerini bilir.
PÇ-8 İş- uğraşı terapisinde tedavi yaklaşımlarını bilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Hastalığa uygun aktivite planlar. PÇ-1 Temel rehabilitasyon kavramlarını bilir.
PÇ-2 Temel anatomi ve fizyoloji kavramlarını bilir.
PÇ-5 İş-uğraşı terapisi ile ilgili hastalıkların temel özelliklerini bilir.
PÇ-8 İş- uğraşı terapisinde tedavi yaklaşımlarını bilir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Türk mutfağının tanıtımı, mutfak aktiviteleri için gerekli beceriler, hastalara uygun mutfak düzenlemeleri ve mutfak aktiviteleri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Türk mutfağının özellikleri I. anlatma, tartışma
2 Türk mutfağının özellikleri II. anlatma, tartışma
3 Mutfak aktiviteleri için gerekli beceriler I. anlatma, tartışma
4 Mutfak aktiviteleri için gerekli beceriler II. anlatma, tartışma
5 Mutfakla ilgili aktivite analizi I. anlatma, tartışma
6 Mutfakla ilgili aktivite analizi II. anlatma, tartışma
7 Mutfak aktivitesi eğitiminin önemi. anlatma, tartışma
8 Ara Sınav
9 Hastaya uygun mutfak düzenlemesi I. anlatma, grup çalışması
10 Hastaya uygun mutfak düzenlemesi II. anlatma, grup çalışması
11 Nörolojik hastalıklarda mutfak aktiviteleri. anlatma, grup çalışması
12 Kas iskelet sistemi hastalıklarında mutfak aktiviteleri. anlatma, grup çalışması
13 El yaralanmalarında mutfak aktiviteleri. anlatma, grup çalışması
14 Tekerlekli sandalye kullanan hastalar için mutfak aktiviteleri. anlatma, grup çalışması
15 klinik uygulamalar grup çalışması
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Zencir, E. (2018). Temel Mutfak Teknikleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını.
2 Arıkan, D. (2018). Türk Mutfak Kültürü. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Projeksiyon cihazı, bilgisayar, iş ve uğraşı laboratuvar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 6 6
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 3 3 9
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 3 2 6
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 1 5
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 1 5
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 61