|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | SAĞLIK TURİZMİ İŞLETMECİLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | ECEM TEZGEL ÇOBAN (etezgelcoban@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
ECEM TEZGEL ÇOBAN, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu ders öğrencilere, otel ve diğer konaklama işletmelerinin yönetimi ve yönetim süreçleri ile ilgili bilgileri; departmanların ve bölümlerin çalışanlarının sorumlulukları ile bu tür işletmelerde değer yaratma ve bu yaratılan değeri sürdürme konuları aktarılacaktır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Sağlık ve konaklama ilişkisini açıklar. |
PÇ-4 Hastaların, hastalıklarına uygun birimlere yönlendirilmesini sağlar. PÇ-7 Esnek düşünüp yenilik yapar. PÇ-18 Sağlık turizmi meslek elemanları, fiziksel fonksiyon ve sağlık statüsünde yaralanma, hastalık veya fonksiyon bozukluğundan kaynaklanan, bozukluk, özür ve değişiklikleri olan hastalara sağlık turizmiyle alakalı uygun yönlendirme ve bilgilendirmeleri yaparak en uygun tedaviyi almalarına yardımcıdır. PÇ-22 Turizm alanındaki temel kavramlar hakkında bilgi sahibidir. PÇ-25 Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme konularında bilgi sahibidir. |
|
DÖÇ-2 | Otel işletmelerinin organizasyon yapısını detaylı bir şekilde açıklar. |
PÇ-4 Hastaların, hastalıklarına uygun birimlere yönlendirilmesini sağlar. PÇ-18 Sağlık turizmi meslek elemanları, fiziksel fonksiyon ve sağlık statüsünde yaralanma, hastalık veya fonksiyon bozukluğundan kaynaklanan, bozukluk, özür ve değişiklikleri olan hastalara sağlık turizmiyle alakalı uygun yönlendirme ve bilgilendirmeleri yaparak en uygun tedaviyi almalarına yardımcıdır. PÇ-22 Turizm alanındaki temel kavramlar hakkında bilgi sahibidir. PÇ-31 İşletmelerin işlevlerini, birbirleriyle olan ilişkilerini ve bir bütün olarak işleyişini öğrenir. PÇ-32 İşletmecilik ile ilgili ortak terminoloji ve kavramları açıklar. PÇ-37 Turizm işletmeciliği alanındaki işletmeler ve organizasyon yapıları hakkında bilgi sahibidir. PÇ-39 Müşteri ilişkileri konusuna strateji oluşturur. PÇ-40 Müşteri ilişkilerinde müşteri bağlılığı ve kalitenin önemini öğrenir. PÇ-43 Kullanılan otomasyon sistemlerini ve iletişim teknolojilerini kullanır. PÇ-44 Muhasebe ve vergi uygulamaları alanına ilişkin bilgileri analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisine sahiptir. |
|
DÖÇ-3 | Sağlık turizmi kapsamında seyahat eden turistlerin ağırlanmasına ilişkin süreçleri öğrenir. |
PÇ-3 Sağlık turizmi işletmeciliği konusunda standartları belirler ve bu konudaki çıtayı sürekli daha yükseklere taşır. PÇ-4 Hastaların, hastalıklarına uygun birimlere yönlendirilmesini sağlar. PÇ-7 Esnek düşünüp yenilik yapar. PÇ-8 İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, hoşgörülü ve sabırlı bir insan haline gelir. PÇ-9 Kendini geliştirmeye istekli ve coşkulu olur. PÇ-10 Sağlık Turizmi İşletmeciliği meslek elemanları, Dünyadaki global değişimlere ayak uydurur. PÇ-11 Kazanmış olduğu bilgileri turizmin korunması, geliştirilmesi ve sürdürülmesinde etkili bir biçimde kullanır. PÇ-13 Yaşam boyu öğrenme gereğini algılamış ve kendi kendine öğrenme yeteneğini kazanır. PÇ-18 Sağlık turizmi meslek elemanları, fiziksel fonksiyon ve sağlık statüsünde yaralanma, hastalık veya fonksiyon bozukluğundan kaynaklanan, bozukluk, özür ve değişiklikleri olan hastalara sağlık turizmiyle alakalı uygun yönlendirme ve bilgilendirmeleri yaparak en uygun tedaviyi almalarına yardımcıdır. PÇ-19 Ulusal veya uluslararası protokollerin imzalanmasında aracılık/yöneticilik yaparak modere eder. PÇ-20 Günümüzdeki popüler turizm çeşitlerinden olan sağlık turizminin en büyük destekçileri ve geliştiricileri olurlar. PÇ-22 Turizm alanındaki temel kavramlar hakkında bilgi sahibidir. PÇ-24 Sağlık turizmi işletmeciliğini ilgilendiren konularda sosyal sorumluluk, etik değerler ve yasal dayanaklar hakkında bilgi sahibidir. PÇ-25 Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme konularında bilgi sahibidir. PÇ-38 Turizm ve seyahat olgusuyla ilgili temel kavramları tanımlar |
|
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Turizm ve Turizm Endüstrisi kavramları. Konaklama işletmeleri ve sınıflandırılması, organizasyon şeması | Anlatım, sunum, tartışma ve ödev |
2 | Önbüro hizmetleri yönetimi | Anlatım, sunum, tartışma ve ödev |
3 | Önbüro hizmetleri yönetimi | Anlatım, sunum, tartışma ve ödev |
4 | Yiyecek içecek hizmetleri Yönetimi | Anlatım, sunum, tartışma ve ödev |
5 | Yiyecek içecek hizmetleri Yönetimi. Kat hizmetleri yönetimi | Anlatım, sunum, tartışma ve ödev |
6 | Otel İşletmelerinde Satın Alma, Teslim Alma ve Depolama İşlemleri | Anlatım, sunum, tartışma ve ödev |
7 | Vize Sınavı Öncesi Genel Değerlendirme | Anlatım, sunum, tartışma ve ödev |
8 | Ara Sınav | |
9 | Satış ve pazarlama yönetimi | Anlatım, sunum, tartışma ve ödev |
10 | Satış ve pazarlama yönetimi | Anlatım, sunum, tartışma ve ödev |
11 | Mali işler hizmetler yönetimi | Anlatım, sunum, tartışma ve ödev |
12 | İnsan kaynakları hizmetleri yönetimi | Anlatım, sunum, tartışma ve ödev |
13 | Sağlık ve Güzellik (SPA&Wellnes) hizmetleri Yönetimi | Anlatım, sunum, tartışma ve ödev |
14 | Teknik servis hizmetleri yönetimi | Anlatım, sunum, tartışma ve ödev |
15 | Diğer Hizmet yönetimleri | Anlatım, sunum, tartışma ve ödev |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Bucak, T. (2018). Otel Yöneticilerinin Bakışıyla Otel İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık. | |
2 | Akoğlan Kozak, M. (2016). Otel İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 3 | 9 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 2 | 6 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 4 | 4 | 16 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |