Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ / DIS314 - DİŞ HEKİMLİĞİ

Kodu: DIS314 Adı: AĞIZ, DİŞ VE ÇENE RADYOLOJİSİ-I Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 2
Sınıf/Yarıyıl 3 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü DİŞ HEKİMLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MURAT İÇEN (muraticen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Diş hekimliği öğrencilerini, doğru tanı ve tedavi planlaması yapmak için hasta hikayesi, intra oral ve ekstra oral muayene yöntemleri, diş hekimliğinde sistemik hastalıklar, radyolojinin temelleri ve dental radyografi teknikleri hakkında eğitmektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 PÇ-1 Diş Hekimi olarak mesleğinin gerektirdiği, klinik ve sosyal bilimlere ait temel bilgilere sahiptir ve bunları yaşamı boyunca kullanır
PÇ-2 Öğrenmiş olduğu temel tıp ve fen bilimleri bilgilerini, gerek klinik ve gerekse laboratuar çalışmalarında uygular, problem çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Diş hekimliğinin çeşitli dallarında ve diğer tıbbi alanlarda disiplinler arası takım çalışmaları yapar ve becerisinin ötesinde kalan tıbbi ve dişe bağlı tedaviler için gerekli uzmanın görüşüne veya tedavisine başvurur.
PÇ-4 Çağdaş diş hekimliği ile ilgili bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar, değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder, kanıta dayalı çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-5 Bireysel çalışma becerisine sahiptir. ‘Diş hekimi’ olarak ilgili tanı yöntemlerini kullanarak tedaviye yönelik karar verir, insiyatif kullanır, mesleki fikirlerini sözlü veya yazılı, açık ve öz ifade eder.
PÇ-6 Diş Hekimliği mesleğinin gerektirdiği ağız-diş sağlığını sağlamaya yönelik her türlü aletleri kullanır ve diş hekimliği kliniklerinde kullanılan malzemeler hakkında yeterli bilgi sahibidir.
PÇ-7 Muayenehanesinde karşılaşabileceği dental ve medikal acil durumları önleyebilecek etkin stratejiler geliştirip bunları uygular ve bu acil durumların ortaya çıkması halinde tedavi için uygulayacağı tutumu belirlemek konusunda yeterlidir.
PÇ-8 Diş hekimliği mesleği ile ilgili ahlaki, etik ve yasal sorumluluklar ile ilgili bilgi sahibidir ve bu bilgileri kullanarak profesyonel kimliği ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
PÇ-9 Mesleki kural ve kanunları takip eder, profesyonel davranış bilincine sahiptir, ağız-diş sağlığı ile ilgili ulusal ve uluslar arası politika ve uygulamaları irdeleyip, olası sonuçlarını değerlendirir.
PÇ-10 Hastalarının sosyal ve etnik geçmişini de göz önünde tutarak, klinik ve radyolojik muayene ve diğer diyagnostik testleri, hasta hikayesindeki bulguları ilişkilendirerek ayırıcı tanı, ön tanı veya kesin tanı koyar.
PÇ-11 Uluslararası düzeyde, yayınları takip eder, değerlendirir, sonuçlarını ve kanıta dayalı diş hekimliğini çalışmalarında uygular.
PÇ-12 Etik kurallara ve mesleki sorumluluk bilincine uygun, hasta hakları ve insani değerler odaklı mesleki uygulamalar yapar.
PÇ-13 Koruyucu Diş hekimliği uygulamalarını klinikte yapar, bunun yanı sıra yerel veya ulusal düzeyde planlanacak topluma yönelik ağız-diş sağlığı program ve projelerine katılarak destekler,gerektiğinde bu konularda yeterli donanımları edinerek denetler veya yönetir.
PÇ-14 Hekim olmanın bilinci ile diş hekimliği tedavileri dışında, kendisi dahil, hizmet sunduğu toplumun ve bireylerin genel sağlığını ön planda tutan ve sağlıklılık durumlarını geliştirecek girişim ve uygulamaları yerine getirir, bu konularda hastayı bilinçlendirir ve yönlendirir.
PÇ-15 Toplumdaki grupların, ailelerin ve bireylerin ağız sağlıklarını yüksek seviyeye çıkarabilecek yeterliliktedir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Anamnez, Muayene nedir, muayene yöntemleri, Ekstra oral muayene, İntraoral muayene, Diagnostik testler, Odontojen ağrılar (pulpa kaynaklı, periodontal kaynaklı), Nonodontojen ağrılar (nöro-vasküler ağrılar), Nonodontojen ağrılar (oral mukoza, çene-kas, kulak, göz), Fakol infeksiyon, Lenfatik sistem ve patolojileri, Sistematik hastalıklar (kardiyovasküler, solunum), Sistematik hastalıklar (hepatitler, hematolojik hastalıklar), Sistematik hastalıklar (diyabet), Sistematik hastalıklar (hamilelik), Sistematik hastalıklar (andrenal ve kortikosteroid), Sistematik hastalıklar (tiroid), X-ışınlarının bulunuşu, özellikleri, X-ışınlarını oluşumu ve röntgen tüpü, Filmler, kasetler ve ranforsatörler, Röntgen banyosu, artefaktlar, Radyografik anatomi, Ağız içi film çekme teknikleri, Ağız dışı film çekme teknikleri, Radyasyon zararları ve koruma yöntemleri.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 1. Diagnostik süreç 1.1. Oral Diagnoz-Oral Medicine tanımları. 1.2. Kimlik bilgileri, vital bulgular 1.3. Anamnez alma yöntemleri. 1.4. Şikayet ve şikayetin hikayesi. 1.5. Hastanın Özgeçmişi: Çocukluk hastalıklarının diş hekimliği yönünden incelenmesi
2 2. Genel sağlık yönünden hastaya sorulması gereken sorular ve sistemik hastalıkların değerlendirilmesi 2.1. Kardiyovasküler- Respiratuar sistem hastalıkları
3 2.2. Hematopoietik Sistem hastalıkları
4 2.3. Metabolik-Endokrin Sistem hastalıkları 2.4. Sinir sistemi hastalıkları
5 2.5. Genitoüriner Sistem hastalıkları
6 3. Klinik muayene metotlarının incelenmesi
7 7.1. Ağız dışı muayene metotları: Muayene edilmesi gereken bölgeler
8 Ara Sınav
9 3.2. Ağız içi muayene metotları: Hasta muayenesi
10 4. Yardımcı tanı yöntemleri 4.1. Tanı koymaya yardımcı klinik yöntemler
11 4.2. Klinik-radyolojik ve laboratuvar tekniklerinin değerlendirilmesi
12 5. Tanı ve tedavi planlaması
13 6. Ağrı tipleri 6.1. Artralji
14 6.2. Sefalji
15 6.3. Odontalji
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Sistemik Yaklaşımlarla Oral Diagnoz; Yazar: Prof.Dr.İlknur ÖZCAN
2 Diş Hekimliği ve Sistemik Hastalıklar; Yazar:Murat TOKGÖZ
3 Diş Hekimliği Radyolojisi (CEP ATLASI); Yazar:Friedrich A.Pasler - Heiko Visser Çeviri Editörü:Doç.Dr.Ülkem AYDIN
4 Radyolojide Doğrudan Tanı: Baş ve Boyun Görüntüleme; Diş Hekimliğinde Anamnez;Editör:Hüseyin AFŞİN Çizimler: Sadi ÇAĞDIR
5 İç Hastalıkları; Yazar: Prof.Dr. Ali TERCİ
6 Diş Hekimliğinde Tıbbi Sorunlar; Yazar:Prof.Dr.Adnan ÖZTÜRK Prof.Dr.Ahmet KESKİN
7 İlker Cebeci A,R,İ. 2009; Hastalıkların İncelenmesi ve Güncel Dişhekimi Yaklaşımları
8 Baş Boyun Radyolojisi; Editör:Prof.Dr. Hüseyin AKAN
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 14 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 8 8
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 1 8 8
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 60