Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU / TDS 222 - TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK (UZAKTAN ÖĞRETİM)

Kodu: TDS 222 Adı: TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK (UZAKTAN ÖĞRETİM)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı ÖMER AKÇAYIR (omerakcayir@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
AYŞE İSPİRLİ,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Çalışma hayatı ve iş ortamının iyileştirilip, geliştirilerek örgüt içerisinde çalışan personelin yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve mutluluğunun artılmasını hedefleyen bir yaşam tarzını sunmaktır.Çalışanlar arasında işbirliği,uzlaşma ve etkili bir iletişimi sağlamaya yönelik bir bir örgüt iklimi ve kalite kültürü yaratmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Kalitenin tanımlanması, kalitenin tarihi gelişim süreci öğrenebilir. PÇ-
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Klasik kalite yönetim anlayışı ile Toplam kalite yönetim anlayışının karşılaştırabilir ve farkını ayırt edebilir. PÇ-
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Toplam kalite yönetimi anlayışını benimse ve bunu ileride istihdam edileceği kurumda uygulamayabilir, öncülük edebilir. PÇ-
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Kalitenin tanımlanması, kalitenin tarihi gelişim süreci, Toplam kalite yönetiminin tanımlanması ve ilgili kavramlar, Toplam kalite yönetiminin temel öğeleri, Toplam kalite yönetimini etkileyen temel faktörler, Toplam kalite anlayışı ve kalite maliyetleri, Toplam kalite anlayışında insan faktörü, Dünyada ve Türkiye'de toplam kalite yönetimi uygulamaları.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Kalitenin tanımlanması, kalitenin tarihi gelişim süreci Konu anlatım, soru-cevap
2 Toplam kalite yönetiminin tanımlanması ve ilgili kavramlar Konu anlatım, soru-cevap
3 Toplam kalite yönetim sistemi ve Toplam kalite yönetimine duyulan ihtiyaç Konu anlatım, soru-cevap
4 oplam kalite yönetiminin temel öğeleri Konu anlatım, soru-cevap
5 Toplam kalite yönetimini etkileyen temel faktörler Konu anlatım, soru-cevap
6 Toplam kalite yönetiminin organizasyon yapısı, uygulanması ve yararlanılan temel araçlar Konu anlatım, soru-cevap
7 Toplam kalite anlayışı ve kalite maliyetleri Konu anlatım, soru-cevap
8 Ara Sınav
9 Klasik kalite anlayışı ile toplam kalite yönetim anlayışının karşılaştırılması Konu anlatım, soru-cevap
10 Toplam kalite yönetimin de Deming felsefesini oluşturan 14 ilke ve bu ilkelerin klasik şirket ilkeleriyle karşılaştırılması Konu anlatım, soru-cevap
11 Toplam kalite anlayışında insan faktörü Konu anlatım, soru-cevap
12 Aday toplama ve seçme Konu anlatım, soru-cevap
13 Personelin eğitimi ve geliştirilmesi Konu anlatım, soru-cevap
14 Toplam kalite yönetiminde insanı örgüte bağlama ve geliştirme yöntemleri Konu anlatım, soru-cevap
15 Dünyada ve Türkiyede toplam kalite yönetimi uygulamaları Konu anlatım, soru-cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Kıngır, S.; (2010), Toplam Kalite Yönetimi, MESTEK, Ankara, 2010.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders kitapları

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 20
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 80

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 7 4 28
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı İçin Hazırlık 7 4 28
Final Sınavı 1 3 3
0
0
Toplam İş Yükü 90