Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

DERİNKUYU EMİNEANA VE YAŞAR ERTAŞ TARIM VE HAYVANCILIK MESLEK YÜKSEKOKULU / LVS 112 - LABORANT VE VETERİNER SAĞLIK PROGRAMI

Kodu: LVS 112 Adı: TEMEL YEM BİLGİSİ VE HAYVAN BESLEME Teorik+Uygulama: 3+1 AKTS: 5
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü LABORANT VE VETERİNER SAĞLIK PROGRAMI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MURAT ŞEN (muratsen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu derste temel besin maddelerini (Karbonhidrat, yağ, protein, mineral, vitamin ve su) tanıtmak, fonksiyonlarını öğretmek, yemleri ve yemlerin genel özellikleri ve besin madde içerikleri hakkında, yemlerin değer takdiri konusunda ve çiftlik hayvanları için besin madde gereksinmesi ile ilgili kavramlar hakkında genel bilgi vermek, rasyon hazırlama prensipleri hakkında bilgi kazandırılması amaçlanmaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Yem maddelerinin genel özelliklerini açıklayabilecek. PÇ-7 Kuramsal olarak belirlenen besleme protokollerini hazırlar ve kullanır.
PÇ-12 Bilimsel bilgiyi kullanıma sokar, metotlarını tanır.
DÖÇ-2 Sığır, koyun ve keçi gibi geviş getiren hayvanların temel ilkelerini açıklayabilecek. PÇ-2 Hayvanların yaşamsal belirtilerini yorumlar ve gerekli durumlarda temel ilk yardım uygulamalarını yapar.
PÇ-7 Kuramsal olarak belirlenen besleme protokollerini hazırlar ve kullanır.
DÖÇ-3 Kanatlı beslenmesinin temel ilkelerini açıklayabilecektir. PÇ-7 Kuramsal olarak belirlenen besleme protokollerini hazırlar ve kullanır.
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu ders, hayvan besleme ile ilgili tanımlar, temel besin maddeleri, vücut ihtiyaçları, farklı türlerin sindirim sistemleri ve farklılıkları, yem bitkileri, Kaba ve konsantre yemlerin tanımı, yem katkı maddeleri, yemlerin işlenmesi rasyon hazırlama yöntemleri, beslenmeye bağlı bozuklukları kapsamaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Yem Bilgisine Giriş Sunum anlatım, soru- cevap
2 Kaba Yemler Sunum anlatım, soru- cevap
3 Konsantre Yemler Sunum anlatım, soru- cevap
4 Konsantre Yemler Sunum anlatım, soru- cevap
5 Yem Katkı Maddeleri ve Biyoteknoloji Sunum anlatım, soru- cevap
6 Yem Katkı Maddeleri ve Biyoteknoloji Sunum anlatım, soru- cevap
7 Karma Yem Üretimi Ve Yem Analiz Teknikleri Sunum anlatım, soru- cevap
8 Ara Sınav
9 Karma Yem Üretimi Ve Yem Analiz Teknikleri Sunum anlatım, soru- cevap
10 Süt Sığırı Beslenmesinin Temel İlkeleri Sunum anlatım, soru- cevap
11 Süt Sığırı Beslenmesinin Temel İlkeleri Sunum anlatım, soru- cevap
12 Besi Sığırı Koyun Ve Keçi Beslenmesinin Temel İlkeleri Sunum anlatım, soru- cevap
13 Besi Sığırı Koyun Ve Keçi Beslenmesinin Temel İlkeleri Sunum anlatım, soru- cevap
14 Kanatlı Beslenmesinin Temel İlkeleri Sunum anlatım, soru- cevap
15 Kanatlı Beslenmesinin Temel İlkeleri Sunum anlatım, soru- cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINI NO: 2289 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINI NO: 1286 TEMEL YEM BİLGİSİ VE HAYVAN BESLEME
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders Kitabı, Projeksiyon, Bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 4 6 24
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 2 6 12
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 7 28
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 150