Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

DERİNKUYU EMİNEANA VE YAŞAR ERTAŞ TARIM VE HAYVANCILIK MESLEK YÜKSEKOKULU / LVS 216 - LABORANT VE VETERİNER SAĞLIK PROGRAMI

Kodu: LVS 216 Adı: HAYVANCILIK EKONOMİSİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü LABORANT VE VETERİNER SAĞLIK PROGRAMI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MURAT ŞEN (muratsen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı Türkiye'deki hayvancılık işletmelerinin ekonomik analizini yapabilmektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Hayvancılık sektörü ile ilgili temel ekonomik kavramları ve prensipleri tanımlayabilecek. PÇ-20 Çalışma alanı ile ilgili mevzuatları tanımlar ve güncellenen mevzuatı takip eder.
DÖÇ-2 Hayvancılık ekonomisi ve hayvancılık işletmelerine ait özellikleri tanımlayabilecek. PÇ-14 Mesleki yetenek ve yetki-sorumluluklarından yola çıkarak toplum bilinci ile planlanan sosyal projelere katkı sağlar (çiftçi bilgilendirme toplantılarında kuramsal/uygulamalı çalışmalarda yer alır, vb).
DÖÇ-3 Türkiye’de izlenen hayvancılık politikaları, hayvansal ürünlerde pazarlama ve örgütlenme konularını kavrayabilecektir. PÇ-14 Mesleki yetenek ve yetki-sorumluluklarından yola çıkarak toplum bilinci ile planlanan sosyal projelere katkı sağlar (çiftçi bilgilendirme toplantılarında kuramsal/uygulamalı çalışmalarda yer alır, vb).
DÖÇ-4 Hayvancılık işletmelerinde kuruluş yeri seçimi ve etkili faktörleri açıklar. PÇ-20 Çalışma alanı ile ilgili mevzuatları tanımlar ve güncellenen mevzuatı takip eder.
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu ders, genel İşletmecilik bilgilerini kavramak ve hayvancılık işletmelerini bu çerçevede değerlendirmeyi kapsamaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Ekonomi Bilimine Giriş sunum anlatım, soru- cevap
2 Hayvancılık Ekonomisi ve Kapsamı sunum anlatım, soru- cevap
3 Hayvancılık Ekonomisi ve Kapsamı sunum anlatım, soru- cevap
4 Temel Makro Ekonomik Konular sunum anlatım, soru- cevap
5 Temel Makro Ekonomik Konular sunum anlatım, soru- cevap
6 Hayvansal Ürünlerde Arz-Talep ve Fiyat Mekanizması sunum anlatım, soru- cevap
7 Hayvansal Ürünlerde Arz-Talep ve Fiyat Mekanizması sunum anlatım, soru- cevap
8 Ara Sınav
9 Hayvancılık İşletmelerinde Kuruluş Yeri Seçimi sunum anlatım, soru- cevap
10 Hayvancılık İşletmelerinde Kuruluş Yeri Seçimi sunum anlatım, soru- cevap
11 Hayvancılık İşletmelerinde Girdi Tedariki ve Üretimi sunum anlatım, soru- cevap
12 Hayvancılık İşletmelerinde Girdi Tedariki ve Üretimi sunum anlatım, soru- cevap
13 Hayvancılık Sektöründe Pazarlama ve Örgütlenme sunum anlatım, soru- cevap
14 Hayvancılık Sektöründe Pazarlama ve Örgütlenme sunum anlatım, soru- cevap
15 Türkiye’de Hayvancılık Politikaları sunum anlatım, soru- cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Hayvancılık Ekonomisi,2011. Anadolu Üniversitesi Yayın No: 2361, Editör:Engin SAKARYA
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders Kitabı, Projeksiyon, Bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 8 16
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 7 14
       c) Performans Ödevi 4 2 8
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 2 10
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 6 2 12
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90