Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ / TR612 - TURİZM REHBERLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: TR612 Adı: MUTFAK KÜLTÜRÜ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü TURİZM REHBERLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı AYBÜKE ÖZSOY (aybuke.ozsoy@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, mutfak kültürleriyle alakalı temel kavramlar hakkında bilgi ve beceri kazandırmaktır

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Mutfak ile ilgili temel kavramları açıklayabilir PÇ-1 Turizm rehberliği ile ilgili edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri, eleştirel bir biçimde değerlendirir
PÇ-2 Turizm rehberliği alanındaki güncel konular ve sorunlar için yaratıcı ve pratik çözüm önerileri geliştirir
PÇ-3 Sektör ile ilgili sorunların çözümünde liderlik gösterir
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-2 Mutfak kültürleri hakkında bilgi sahibi olur PÇ-1 Turizm rehberliği ile ilgili edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri, eleştirel bir biçimde değerlendirir
PÇ-2 Turizm rehberliği alanındaki güncel konular ve sorunlar için yaratıcı ve pratik çözüm önerileri geliştirir
PÇ-8 Alandaki kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında uzmanlık düzeyinde bilgi sahibidir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-3 Dünya mutfakları hakkında bilgi sahibi olur PÇ-1 Turizm rehberliği ile ilgili edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri, eleştirel bir biçimde değerlendirir
PÇ-2 Turizm rehberliği alanındaki güncel konular ve sorunlar için yaratıcı ve pratik çözüm önerileri geliştirir
PÇ-8 Alandaki kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında uzmanlık düzeyinde bilgi sahibidir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Mutfak ile ilgili temel kavramlar Dünyadaki farklı mutfak kültürleri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Avcı ve Toplayıcılarda Beslenme Davranışı anlatma yöntemi
2 Antik Yunan Mutfak Kültürü anlatma yöntemi
3 İslamiyet Öncesi Türklerde Mutfak Kültürü Kültürü anlatma yöntemi
4 Islamiyet Dönemi Mutfak Kültürü anlatma yöntemi
5 Fransız Mutfak Kültürü anlatma yöntemi
6 Hint Mutfak Kültürü anlatma yöntemi
7 İran Mutfak Kültürü anlatma yöntemi
8 Ara Sınav
9 Osmanlı Mutfak Kültürü anlatma yöntemi
10 Yunan Mutfak Kültürü anlatma yöntemi
11 Çin Mutfak Kültürü anlatma yöntemi
12 Japon Mutfak Kültürü anlatma yöntemi
13 İngiliz Mutfak Kültürü anlatma yöntemi
14 Mısır Mutfak Kültürü anlatma yöntemi
15 İtalyan Mutfak Kültürü anlatma yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Yemek Sosyolojisi -Hayati Beşirli
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Kitap, makale, projeksiyon, internet kaynağı, ders notu

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum 2 30
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 5 14 70
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 6 5 30
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 5 25
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 5 10
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 180