Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

OSD FAKÜLTESİ / OSDKİM 305 - ORTAK SEÇMELİ DERSLER BÖLÜMÜ

Kodu: OSDKİM 305 Adı: BESLENME BİYOKİMYASI Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 3 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü ORTAK SEÇMELİ DERSLER BÖLÜMÜ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BAHAR TUBA FINDIK (btfindik@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Beslenme biyokimyası dersi kapsamında sağlıklı bir yaşam için beslenme materyallerinin önemini kavramak ve günlük yaşamımızda diyet ve desteklerin fonksiyonlarının anlaşılması için bu bilgilerin biyokimya bilimi ile birleştirilmesi hedeflenmektedir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Bir gıdanın içerdiği temel besin öğelerini sıralayabilir. PÇ-1 İlgi, yetenek, sosyal duyarlılık ve gönüllülük çerçevesinde kişisel değişime ve gelişime değer katan disiplinler arası alanlarda kendisini geliştirebilir.
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
DÖÇ-2 Sağlıklı bir yaşam için günlük gereken ortalama kalori miktarını hesaplayabilir. PÇ-1 İlgi, yetenek, sosyal duyarlılık ve gönüllülük çerçevesinde kişisel değişime ve gelişime değer katan disiplinler arası alanlarda kendisini geliştirebilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Gıdalardaki makro ve mikro besin öğelerini tanımlayabilir. PÇ-1 İlgi, yetenek, sosyal duyarlılık ve gönüllülük çerçevesinde kişisel değişime ve gelişime değer katan disiplinler arası alanlarda kendisini geliştirebilir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Ders kapsamında proteinler, karbohidaratlar, lipitler gibi biyolojik moleküllerin yapıları ve özellikleri; beslenme veya açlık durumunda metabolizma, vücut kompozisyonu ve enerji dengesi; lifli gıdalar, vitamin ve mineral dengesi konuları ele alınacaktır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Beslenme Biyokimyasına giriş Anlatım, soru-cevap
2 Biyolojik Yapıların Sınıflandırılması Anlatım, soru-cevap
3 Asitler ve Bazlar Anlatım, soru-cevap
4 Beslenme ve İnsan Vücudu Anlatım, soru-cevap
5 Proteinler, Proteinlerin Sindirimi ve Emilimi Anlatım, soru-cevap, slayt gösterimi
6 Proteinler, Proteinlerin Sindirimi ve Emilimi Anlatım, soru-cevap, slayt gösterimi
7 Karbonhidratlar, Karbonhidratların Sindirimi ve Emilimi Anlatım, soru-cevap, slayt gösterimi
8 Ara Sınav
9 Karbonhidratlar, Karbonhidratların Sindirimi ve Emilimi Anlatım, soru-cevap, slayt gösterimi
10 Lipitler, Lipidlerin Sindirimi ve Emilimi Anlatım, soru-cevap, slayt gösterimi
11 Lipitler, Lipidlerin Sindirimi ve Emilimi Anlatım, soru-cevap, slayt gösterimi
12 Su Anlatım, soru-cevap
13 Vitaminler (Yağda çözünen vitaminler) Anlatım, soru-cevap
14 Vitaminler (Suda Çözünen Vitaminler) Anlatım, soru-cevap
15 Mineraller Anlatım, soru-cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Baysal, A. (2020). Beslenme. Ankara: Hatiboğlu Yayıncılık
2 Brody, T. (1999). Nutritional Biochemistry. California, Academic Press
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders notları, kitaplar, bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 1 14 14
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 4 8
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 5 10
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90