Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / ANT209 - ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ

Kodu: ANT209 Adı: İLK YARDIM Teorik+Uygulama: 2+1 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MUZAFFER TOPRAK KESKİN (toprakkeskin@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; gerek spora katılımda gerekse günlük yaşamda acil durumlarda gerekli olabilecek ilkyardım bilgi ve becerilerin öğrenilmesi ve uygulanabilmesidir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Bu dersin sonunda öğrenci, Hem spora katılımda hem de günlük yaşamda karşılaşılabileceği acil durumlarda gerekli olabilecek temel ilkyardım bilgisine sahip olur ve uygulayabilir. PÇ-3 Spor Bilimleri, Antrenörlük, Kondisyonerlik ve Performans Analizi alanında, alanla ilgili uygulamada görülebilecek herhangi bir aksaklığı veya sorunu çözmek için bireysel düzeyde ve ekip olarak sorumluluk yüklenir, gerektiğinde inisiyatif alır.
PÇ-5 Spor Bilimleri, Antrenörlük, Kondisyonerlik ve Performans Analizi alanında, öğrenim sürecinde elde ettiği verileri iş yaşamında değerlendirebilme ve uygulama yetkinliğine sahiptir.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-2 Suni solunum ve kalp masajı (CPR), abdominal itme, şok durumunda ilkyardım, kanamaların durdurulması, pansuman ve bandajlama, kazazedenin taşıması gibi ilk yardım uygulamalarını yapabilir. PÇ-5 Spor Bilimleri, Antrenörlük, Kondisyonerlik ve Performans Analizi alanında, öğrenim sürecinde elde ettiği verileri iş yaşamında değerlendirebilme ve uygulama yetkinliğine sahiptir.
PÇ-6 Spor Bilimleri, Antrenörlük, Kondisyonerlik ve Performans Analizi alanında, sağlık ile ilişkili temel ve güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve multimedya eğitim araç gereçleri ile diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
PÇ-11 Uygulama alanlarına yönelik temel ve ileri düzeyde bilgi ve becerileri öğretebilme ve uygulayabilme becerisine sahiptir.
DÖÇ-3 Öğrendiği bilgi ve becerilerin güncellenmesinin önemini kavrar. PÇ-2 Spor Bilimleri, Antrenörlük, Kondisyonerlik ve Performans Analizi alanlarına yönelik edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, güncel teknolojik gelişmelere paralel sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-9 Spor Bilimleri alanında, uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
DÖÇ-4 Öğrenci sağlık ekibi ile işbirliği kurabilir. PÇ-6 Spor Bilimleri, Antrenörlük, Kondisyonerlik ve Performans Analizi alanında, sağlık ile ilişkili temel ve güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve multimedya eğitim araç gereçleri ile diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
PÇ-9 Spor Bilimleri alanında, uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
PÇ-11 Uygulama alanlarına yönelik temel ve ileri düzeyde bilgi ve becerileri öğretebilme ve uygulayabilme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
Laboratuvar Sınavı
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Önemli ilk yardım teknikleri (suni solunum ve kalp masajı), solunum yollarının tıkanması, yaralar ve kanamalar, dolaşım sistemi sorunları, bilinç kaybı, omurga travmaları, kas-iskelet sistemi yaralanmaları, yanıklar, ısı yaralanmaları, pansuman ve bandajlama, hasta taşıma gibi acil yardım gerektiren durumlar ve yapılacak ilkyardımı bilgisini ve uygulamalarını içermektedir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 İlkyardımın amaçları, ilkyardımcının sorumlulukları, acil durumlarda karar verme Önemli ilkyardım teknikleri (ABC) ve uygulamaları Anlatma Yöntemi, İkili Çalışma Problem Çözme Yöntemi,Planlı Grup Çalışması
2 Önemli ilkyardım teknikleri (ABC) ve uygulamaları Anlatma Yöntemi, İkili Çalışma Problem Çözme Yöntemi,Planlı Grup Çalışması
3 Solunum yollarının tıkanması ve abdominal itme Anlatma Yöntemi, İkili Çalışma Problem Çözme Yöntemi,Planlı Grup Çalışması
4 Dolaşım sistemi sorunları ve bilinç kaybı Anlatma Yöntemi, İkili Çalışma Problem Çözme Yöntemi,Planlı Grup Çalışması
5 Yaralar, kanamalar ve yabancı cisim batmaları Anlatma Yöntemi, İkili Çalışma Problem Çözme Yöntemi,Planlı Grup Çalışması
6 Pansuman ve bandajlama Anlatma Yöntemi, İkili Çalışma Problem Çözme Yöntemi,Planlı Grup Çalışması
7 Pansuman ve bandajlama Anlatma Yöntemi, İkili Çalışma Problem Çözme Yöntemi,Planlı Grup Çalışması
8 Ara Sınav
9 Kas iskelet sistemi yaralanmaları , Omurga travmaları Anlatma Yöntemi, İkili Çalışma Problem Çözme Yöntemi,Planlı Grup Çalışması
10 Zehirlenmeler , Hayvan ve böcek ısırıkları Anlatma Yöntemi, İkili Çalışma Problem Çözme Yöntemi,Planlı Grup Çalışması
11 Yanıklar Anlatma Yöntemi, İkili Çalışma Problem Çözme Yöntemi,Planlı Grup Çalışması
12 Isı yaralanmaları Anlatma Yöntemi, İkili Çalışma Problem Çözme Yöntemi,Planlı Grup Çalışması
13 Taşıma Anlatma Yöntemi, İkili Çalışma Problem Çözme Yöntemi,Planlı Grup Çalışması
14 Hayatı tehdit etmeyen spor yaralanmaları Anlatma Yöntemi, İkili Çalışma Problem Çözme Yöntemi,Planlı Grup Çalışması
15 Beyin travmaları ve epilepsi Anlatma Yöntemi, İkili Çalışma Problem Çözme Yöntemi,Planlı Grup Çalışması
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Webb, M., Bond, M., Beale, P. (2002) İlkyardım El Kitabı. Çev: Seyahi, A., Öztora, S. İstanbul, İnkılap Yayınevi The British Red Cross Society (1993) İlkyardım El Kitabı.
2 Çev: Kütevin, E., Kütevin, Z. İstanbul, İnkılap Yayınevi Lee, T., Newman, L., Crawford, R., et. al. (2002) First Aid Manual, 8th Edition, London
3 American Red Cross, (1991) American Red Cross Standart First Aid. Flegel, M.J. (1997) Sport First Aid. Updated Edition, Human Kinetics, Champaign, İllinois
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 30
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı 5 2 10
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 1 1 1
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 8 24
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 1 16 16
Final Sınavı 1 2 2
0
0
Toplam İş Yükü 87