Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

OSD FAKÜLTESİ / OSDDIS 318 - ORTAK SEÇMELİ DERSLER BÖLÜMÜ

Kodu: OSDDIS 318 Adı: PROBİYOTİKLER VE PREBİYOTİKLER Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 3 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü ORTAK SEÇMELİ DERSLER BÖLÜMÜ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı PELİN ÖZMEN (pelin.ozmen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
PELİN ÖZMEN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, insan sağlığında önemli bir yer teşkil eden probiyotik ve prebiyotiklerin fonksiyonlarını, yer aldığı besin kaynaklarını ve bağışıklık sistemiyle olan ilişkileri hakkında bilgi kazandırmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Probiyotiklerin sağlık üzerine koruyucu ve düzenleyici etkilerini açıklayabilir. PÇ-1 İlgi, yetenek, sosyal duyarlılık ve gönüllülük çerçevesinde kişisel değişime ve gelişime değer katan disiplinler arası alanlarda kendisini geliştirebilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Probiyotik-prebiyotik ilişkisini açıklayabilir. PÇ-1 İlgi, yetenek, sosyal duyarlılık ve gönüllülük çerçevesinde kişisel değişime ve gelişime değer katan disiplinler arası alanlarda kendisini geliştirebilir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Nutrigenomik yaklaşımda probiyotiklerin önemini açıklayabilir. PÇ-1 İlgi, yetenek, sosyal duyarlılık ve gönüllülük çerçevesinde kişisel değişime ve gelişime değer katan disiplinler arası alanlarda kendisini geliştirebilir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu ders, flora, bağırsak mikrobiyotası, probiyotik mikroorganizmalar, probiyotik doz, nutrigenomik yaklaşımda probiyotik ve prebiyotiklerin önemi konularını kapsamaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Flora kavramı: Kalıcı Flora, Geçici Flora. Anlatma, tartışma
2 Bağırsak Mikrobiyotası Anlatma, tartışma
3 Probiyotik Mikroorganizmaların Genel Özellikleri Anlatma, tartışma
4 Probiyotik olarak değerlendirilen mikroorganizmalar: Lactobasiller, Bifidobacteriler ve diğer bakteriler Anlatma, tartışma
5 Probiyotik mayalar ve küfler Anlatma, tartışma
6 Probiyotiklerin Etki Mekanizmaları Anlatma, tartışma
7 Probiyotiklerin besinsel kaynakları Anlatma, tartışma
8 Ara Sınav
9 Probiyotiklerin immun sistemle ilişkisi Anlatma, tartışma
10 Probiyotiklerin Güvenilirlikleri, Probiyotik Doz Anlatma, tartışma
11 Prebiyotik Özellik Taşıyan Bileşikler Anlatma, tartışma
12 Prebiyotiklerin Etki Mekanizmaları Anlatma, tartışma
13 Sinbiyotikler Anlatma, tartışma
14 Probiyotikler ve prebiyotikler ile gıda alanında yapılan çalışmalar Anlatma, tartışma
15 Nutrı̇genomı̇k Yaklaşımda Probı̇yotı̇klerı̇n Önemı̇ Anlatma, tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Heperkan, Z. D. Kayacan, Z.Ç.(2021). Tıp ve Mühendislik Yaklaşımıyla Probiyotikler ve Prebiyotikler. İstanbul: İstanbul Aydın Üniversitesi Yayınları.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Kitap, bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 14 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 10 20
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 7 14
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 7 14
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 92