|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 3 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | ORTAK SEÇMELİ DERSLER BÖLÜMÜ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | PELİN ÖZMEN (pelin.ozmen@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
PELİN ÖZMEN, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı, insan sağlığında önemli bir yer teşkil eden probiyotik ve prebiyotiklerin fonksiyonlarını, yer aldığı besin kaynaklarını ve bağışıklık sistemiyle olan ilişkileri hakkında bilgi kazandırmaktır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Probiyotiklerin sağlık üzerine koruyucu ve düzenleyici etkilerini açıklayabilir. |
PÇ-1 İlgi, yetenek, sosyal duyarlılık ve gönüllülük çerçevesinde kişisel değişime ve gelişime değer katan disiplinler arası alanlarda kendisini geliştirebilir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Probiyotik-prebiyotik ilişkisini açıklayabilir. |
PÇ-1 İlgi, yetenek, sosyal duyarlılık ve gönüllülük çerçevesinde kişisel değişime ve gelişime değer katan disiplinler arası alanlarda kendisini geliştirebilir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Nutrigenomik yaklaşımda probiyotiklerin önemini açıklayabilir. |
PÇ-1 İlgi, yetenek, sosyal duyarlılık ve gönüllülük çerçevesinde kişisel değişime ve gelişime değer katan disiplinler arası alanlarda kendisini geliştirebilir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Bu ders, flora, bağırsak mikrobiyotası, probiyotik mikroorganizmalar, probiyotik doz, nutrigenomik yaklaşımda probiyotik ve prebiyotiklerin önemi konularını kapsamaktadır. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Flora kavramı: Kalıcı Flora, Geçici Flora. | Anlatma, tartışma |
2 | Bağırsak Mikrobiyotası | Anlatma, tartışma |
3 | Probiyotik Mikroorganizmaların Genel Özellikleri | Anlatma, tartışma |
4 | Probiyotik olarak değerlendirilen mikroorganizmalar: Lactobasiller, Bifidobacteriler ve diğer bakteriler | Anlatma, tartışma |
5 | Probiyotik mayalar ve küfler | Anlatma, tartışma |
6 | Probiyotiklerin Etki Mekanizmaları | Anlatma, tartışma |
7 | Probiyotiklerin besinsel kaynakları | Anlatma, tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Probiyotiklerin immun sistemle ilişkisi | Anlatma, tartışma |
10 | Probiyotiklerin Güvenilirlikleri, Probiyotik Doz | Anlatma, tartışma |
11 | Prebiyotik Özellik Taşıyan Bileşikler | Anlatma, tartışma |
12 | Prebiyotiklerin Etki Mekanizmaları | Anlatma, tartışma |
13 | Sinbiyotikler | Anlatma, tartışma |
14 | Probiyotikler ve prebiyotikler ile gıda alanında yapılan çalışmalar | Anlatma, tartışma |
15 | Nutrı̇genomı̇k Yaklaşımda Probı̇yotı̇klerı̇n Önemı̇ | Anlatma, tartışma |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Heperkan, Z. D. Kayacan, Z.Ç.(2021). Tıp ve Mühendislik Yaklaşımıyla Probiyotikler ve Prebiyotikler. İstanbul: İstanbul Aydın Üniversitesi Yayınları. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Kitap, bilgisayar |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 1 | 14 | 14 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 10 | 20 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 7 | 14 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 7 | 14 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 92 |