|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 3 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | EDA BALABAN VAROL (edabalaban@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Öğrencilerin mekan tasarlama becerisini edinebilmesini sağlamaktır. Özgün düşünce süreçlerini ve yaratıcılığı tetikleyerek tasarım yapma süreçini deneyimleme; bu süreç sonunda bir ürün ortaya çıkarabilme amaçlanmaktadır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Bir tasarım problemi ile ilgili özgün fikirler üretme, mekân çözümleri oluşturma, detaylandırma ve uygulama yetisi kazanabilme |
PÇ-1 İç mimarlık alanında sanat ve tasarım bilgilerini aktarabilme ve kullanabilme becerilerine sahiptir PÇ-2 Mekanı oluşturan birimler arasındaki ilişkileri ve mekan tasarlama yöntemlerini kullanabilir PÇ-3 İç mimarlık ve tasarımın diğer alanlarında teknik bilgiye sahiptir. |
Performans Ödevi |
DÖÇ-2 | Verilmiş olan hacmin olanak ve sınırlamalarını analiz edebilme; |
PÇ-1 İç mimarlık alanında sanat ve tasarım bilgilerini aktarabilme ve kullanabilme becerilerine sahiptir PÇ-2 Mekanı oluşturan birimler arasındaki ilişkileri ve mekan tasarlama yöntemlerini kullanabilir PÇ-3 İç mimarlık ve tasarımın diğer alanlarında teknik bilgiye sahiptir. |
Performans Ödevi |
DÖÇ-3 | Konu ile ilgili yapılan analizleri soyutlayarak; mekânsal çözümlere yön verecek bir tasarım kavramına dönüştürebilme; |
PÇ-1 İç mimarlık alanında sanat ve tasarım bilgilerini aktarabilme ve kullanabilme becerilerine sahiptir PÇ-2 Mekanı oluşturan birimler arasındaki ilişkileri ve mekan tasarlama yöntemlerini kullanabilir PÇ-3 İç mimarlık ve tasarımın diğer alanlarında teknik bilgiye sahiptir. |
Performans Ödevi |
DÖÇ-4 | Tasarımları mimari çizim ve anlatım tekniklerini kullanarak doğru ve etkili bir biçimde aktarabilme; |
PÇ-1 İç mimarlık alanında sanat ve tasarım bilgilerini aktarabilme ve kullanabilme becerilerine sahiptir PÇ-2 Mekanı oluşturan birimler arasındaki ilişkileri ve mekan tasarlama yöntemlerini kullanabilir PÇ-3 İç mimarlık ve tasarımın diğer alanlarında teknik bilgiye sahiptir. |
Performans Ödevi |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Örnek mekan incelemeleri ve bunların mekânsal verilerinin analiz süreçleri, bu mekanlarda ilişki ve organizasyonlar, güncel iç mekan tasarım problemlerine uygun iç mimarlık proje konusunun verilmesi, belirlenen alanın ya da mekanın kavramsal analizi, kavramsal analize uygun farklı ölçek ve ifadelerde proje çizim ve görsellerinin 1/200, 1/100, 1/50, 1/20, 1/10, 1/5 ve 1/1 olarak hazırlanması, görsel anlatım tekniklerine uygun bir şekilde sunulması veya aktarılması. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Dönem içi çalışılacak olan mevcut projenin tanıtımı, Cadde cephesi olan 2 kat ve bodrumlu, bahçeli, şehir merkezindeki bir restoran- kafenin işleyişinin anlatımı, iç ve dış mekan fonksiyon şeması örnek gösterimi | Sunum ve yüz yüze değerlendirme ile dosya ve eskizlerin incelenmesi |
2 | Araştırma dosyalarının incelenmesi, tasarımda konseptin oluşturulması üzerine konu anlatımı, işleyiş şemalarının oluşturulması | Sunum ve yüz yüze değerlendirme ile dosya ve eskizlerin incelenmesi |
3 | Grup çalışması ile konseptin netleştirilmesi ve 1/50 ölçekte mevcut proje üstünde eskiz ve 3 boyutlu modelleme çalışmaları | Sunum ve yüz yüze değerlendirme ile dosya ve eskizlerin incelenmesi |
4 | Cadde cephesi olan 2 kat ve bodrumlu, bahçeli, şehir merkezindeki bir restoran- kafenin; dış cephe ve sokak silüeti konu anlatımı 1/50 ölçekte mevcut proje üstünde eskiz ve 3 boyutlu modelleme çalışmaları | Sunum ve yüz yüze değerlendirme ile dosya ve eskizlerin incelenmesi |
5 | Cadde cephesi olan 2 kat ve bodrumlu, bahçeli, şehir merkezindeki bir restoran- kafenin; dış cephe ve sokak silüeti konu anlatımı 1/50 ölçekte mevcut proje üstünde eskiz ve 3 boyutlu modelleme çalışmaları | Sunum ve yüz yüze değerlendirme ile dosya ve eskizlerin incelenmesi |
6 | Cadde cephesi olan 2 kat ve bodrumlu, bahçeli, şehir merkezindeki bir restoran- kafenin; iç mekan konseptle düzenlenmiş tefriş elemanları, mutfak ve ıslak hacim konu anlatımı, 1/50 ölçekte mevcut proje üstünde eskiz çalışmaları, 3 boyutlu modelleme çalışmaları. gruplar oluşturarak kolaj çalışması (iç ve dış mekan konseptle düzenlenmiş paftalar hazırlanması) | Sunum ve yüz yüze değerlendirme ile dosya ve eskizlerin incelenmesi |
7 | Cadde cephesi olan 2 kat ve bodrumlu, bahçeli, şehir merkezindeki bir restoran- kafenin; 1/50 ölçekte mevcut proje üstünde çizim ve 3 boyutlu modelleme çalışmaları | Sunum ve yüz yüze değerlendirme ile dosya ve eskizlerin incelenmesi |
8 | Ara Sınav | |
9 | Ara jüri: 1/50 projelerin değerlendirilmesi | Sunum ve yüz yüze değerlendirme ile dosya ve eskizlerin incelenmesi |
10 | Ara sınavların değerlendirilmesi. 1/50 ölçekte mevcut proje üstünde çizim ve 3 boyutlu modelleme çalışmaları | Sunum ve yüz yüze değerlendirme ile dosya ve eskizlerin incelenmesi |
11 | 1/50 ölçekte mevcut proje üstünde cephe, bahçe ve iç mekan çizim ve 3 boyutlu modelleme çalışmaları | Sunum ve yüz yüze değerlendirme ile dosya ve eskizlerin incelenmesi |
12 | 1/50 ölçekte mevcut proje üstünde cephe, bahçe ve iç mekan çizim ve 3 boyutlu modelleme çalışmaları. 1/20 ölçekte bölgesel çizim çalışmaları | Sunum ve yüz yüze değerlendirme ile dosya ve eskizlerin incelenmesi |
13 | 1/50 ölçekte mevcut proje üstünde cephe, bahçe ve iç mekan çizim ve 3 boyutlu modelleme çalışmaları. 1/20 ölçekte bölgesel çizim çalışmaları | Sunum ve yüz yüze değerlendirme ile dosya ve eskizlerin incelenmesi |
14 | Sunum dosyası hazırlama konu anlatımı, 1/50 ve 1/20 ölçekte mevcut proje üstünde çizim ve 3 boyutlu modelleme çalışmaları. | Sunum ve yüz yüze değerlendirme ile dosya ve eskizlerin incelenmesi |
15 | Sunum dosyası hazırlıkların incelenmesi,1/50 ve 1/20 ölçekte mevcut proje üstünde çizim ve 3 boyutlu modelleme çalışmaları. | Sunum ve yüz yüze değerlendirme ile dosya ve eskizlerin incelenmesi |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Massey, A. (1990). Interior Design of the 20th Century | |
2 | Ching, F., D., K. (2019). Mimarlık: Biçim, Mekan ve Düzen. Nobel Akademi Yayınları | |
3 | Ching, F., D., K., Adams, C. (2015). Çizimlerle Bina Yapım Rehberi. YEM Yayın | |
4 | Dechiara, Y., Panezo, Y., Zelnik, M. (1992). Time Saver Standarts for Interior Design and Space Planning. Mc Graw Hill İnt. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Çizim ve maket malzemeleri. |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 8 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 8 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 8 | 14 | 112 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 14 | 28 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 10 | 20 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 8 | 8 | 64 |
Ara Sınav | 8 | 1 | 8 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 8 | 7 | 56 |
Final Sınavı | 8 | 1 | 8 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 296 |