Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ / KMY518 - KAMU YÖNETİMİ (TEZLİ YÜKSEK LİSANS)

Kodu: KMY518 Adı: DÜNYA SİYASETİNDE KÜRESELLEŞME VE BÖLGESELLEŞME Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 8
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü KAMU YÖNETİMİ (TEZLİ YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı LEYLA KAHRAMAN (lkahraman@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bölgeselleşmeyi ve küreselleşmeyi gelişen dünya temelinde inceleyip bununla ilgili anahtar kavramları ve temel teorik tartışmaları tanıtmak, gelişmiş ve gelişen dünyanın ülkelerindeki siyasi ve sosyoekonomik farklılıkları göstermek, gelişen dünyadaki ülkelerin politik ekonomik, sosyal kalkınma (kalkınamama) derecelerini belirleyen etkenleri incelemek ve uluslararası sistemin değişen dinamiklerini gelişen dünyadaki ülkeler üzerinden anlatmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Siyaset Bilimi ve Kamu yönetimi disiplininin ve etkileşimde olduğu hukuk, ekonomi, sosyoloji gibi disiplinlerin temel kavram ve kuramlarına hâkim olduğunu gösterebilir. PÇ-1 Siyaset bilimi, yönetim bilimi, hukuk, kentleşme ve çevre sorunları alanında kuramsal ve uygulamayla ilgili derinlemesine bilgi edinir.
PÇ-6 Siyaset bilimi alanında ulusal ve yerel düzeyde devlet, demokrasi ve sivil toplum ilişkilerini ve bu alanda yaşanan sorunları eleştirel olarak değerlendirir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-2 Ulusal, uluslararası ve ulus-ötesi oluşumların yapısını, kurumlarını ve işleyişlerini, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler kavram ve kuramları kullanarak yorumlayarak gerektiğinde çözümler içeren projeler üretebilir. PÇ-4 Siyaset bilimi ve yönetim alanında öğrendiği kavramı ve yaklaşımları ulusal ve uluslararası boyutta yorumlar, karşılaştırmalı ve disiplinlerarası analiz yapar ve uygular.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
Performans Ödevi
DÖÇ-3 İnsan toplulukları ve siyasal sistemler arasında benzerlik ve farklılıkları anlayıp, yorumlayacak düzeyde karşılaştırmalı, analitik ve disiplinlerarası bir bakış açısına sahip olduğunu gösterebilir. PÇ-4 Siyaset bilimi ve yönetim alanında öğrendiği kavramı ve yaklaşımları ulusal ve uluslararası boyutta yorumlar, karşılaştırmalı ve disiplinlerarası analiz yapar ve uygular.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
Performans Ödevi
DÖÇ-4 Uluslararası ve ülke içi dinamiklerin değişkenliğini göz önünde bulundurarak kişisel ve profesyonel gelişimi için bilgi güncellemenin, yaşam boyu öğrenmenin ve yaratıcı çözümler üretebilmenin önemini anladığını gösterebilir. PÇ-3 Siyaset bilimi, yönetim bilimi, kentleşme ve çevre sorunları ve hukuk disiplinleri arasındaki etkileşimi açıklar.
PÇ-4 Siyaset bilimi ve yönetim alanında öğrendiği kavramı ve yaklaşımları ulusal ve uluslararası boyutta yorumlar, karşılaştırmalı ve disiplinlerarası analiz yapar ve uygular.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
Performans Ödevi
DÖÇ-5 Uluslararası akademisyenler ve öğrencilerle akademik bilgi alışverişi içerisinde olarak, uluslararası ve ülke içi meselelere dair olayları yorumlayabilir. PÇ-4 Siyaset bilimi ve yönetim alanında öğrendiği kavramı ve yaklaşımları ulusal ve uluslararası boyutta yorumlar, karşılaştırmalı ve disiplinlerarası analiz yapar ve uygular.
PÇ-5 Kamu yönetimi alanında katlım, yönetişim, ekip çalışması, açıklık, etik yönetim, etkinlik ve performans denetimi ilkelerinin ve uygulamaların analizini yapar.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
Performans Ödevi
DÖÇ-6 Çağdaş toplumların esasını oluşturan sosyal-siyasal, hukuki hakların evrenselliği ve sosyal adalet kavramlarını, toplumsal gelişmenin ve küresel rekabet edebilirliğin gereği olan bilimsel bakış açısının önemini anladığını gösterebilir. PÇ-4 Siyaset bilimi ve yönetim alanında öğrendiği kavramı ve yaklaşımları ulusal ve uluslararası boyutta yorumlar, karşılaştırmalı ve disiplinlerarası analiz yapar ve uygular.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
Performans Ödevi
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu ders bölgeselleşmeyi ve küreselleşmeyi gelişen dünyadaki ülkeler temelinde bir bütün olarak ele almaktadır. Ders gelişen dünyanın kapsamındaki Afrika, Latin Amerika ve Asya toplumlarının nasıl yaşadıklarını temel siyaset bilimi ve politik ekonomi kavramlarının çerçevesinde karşılaştırmalı olarak anlatmayı amaçlamaktadır. Ders bunu sağlarken toplamda yüz elliden fazla ülkenin gelişen dünya olarak anılmasından yola çıkarak bu ülkelerdeki toplumların demokrasi, devlet çöküşü, asker-sivil ilişkileri ve insan hakları ihlalleri gibi siyasi ile kalkınma, büyüme, küreselleşme ve yeni sömürgecilik gibi politik ekonomik kavramları nasıl algıladığında farklılıklar olduğunu öne sürmektedir. Bu ders gelişen dünyadaki ülkelerin nasıl ortaya çıktıklarını anlatan tarihsel bir bölüm üzerine yukarıda anlatılan kavramların bu ülkelerin üzerinde nasıl farklılaştığını anlatan siyaset ve politik ekonomi başlıklarıyla iki ana bölümden daha oluşacaktır. Sonuç olarak bu ders gelişen dünyadaki ülkelerin ve bu ülkelerde yaşayan toplumların karşılaştıkları güncel sorunları öğrencilere aktarmayı amaçlamaktadır. Ek olarak, bu ders özellikle gelişen dünyadaki ülkeler ile ilgili yapılmak istenen bölge çalışmalarının sayısını arttırmayı amaçlamaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gelişen Dünya’nın tanımı Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
2 Coğrafi Keşifler Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
3 Kolonyalizm (Sömürgecilik) Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
4 Postkolonyalizm (Sömürge sonracılık) Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
5 Devlet Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
6 Soğuk Savaş sırasında ve sonrasında gelişen dünyada devlet Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
7 Asker-sivil ilişkileri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav
9 Demokratikleşme Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
10 Kalkınma/Kalkınamama Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
11 Fakirlik ve Eşitlik Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
12 Dış Yardımlar Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
13 Küreselleşme Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
14 Sunum Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
15 Sunum Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Huntington, Samuel. 1993. The Democratization in the Late 20th Century. New York: University of Oklahoma Press
2 Ayoob, Mohammed .1995. The Third World Security Predicament: State Making, Regional Conflict, and the International System. Boulder, CO: Lynne Rienner
3 Rodney,Walter. 2011. How Europe underdeveloped Africa. New York: Black Classics Press
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders Notları, Bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 30
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum 8 1
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi 16 1 20
9.Proje
Final Sınavı 16 1 40

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 8 24
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 8 24
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 3 8 24
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 3 8 24
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 1 20 20
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 7 21
Final Sınavı 2 20 40
0
0
Toplam İş Yükü 240