|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | TURİZM REHBERLİĞİ (TEZSİZ YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | İBRAHİM YILMAZ (iyilmaz@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı; turizm sektörü bağlamında pazarlama kavram, ilke ve uygulamalarına yönelik bilgi ve beceri kazandırmaktır |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Turizm pazarlaması ile ilgili temel kavramları, kuramları, ilkeleri ve uygulamaları açıklayabilir |
PÇ-1 Turizm Rehberliği alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgiyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. PÇ-7 Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, analiz eder, sentezler, yorumlar ve değerlendirir. PÇ-8 Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak alanıyla ilgili bir araştırmayı planlar, yürütür, değerlendirir ve rapor halinde sunar. PÇ-11 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-2 | Turizmde çevre, tüketici davranışı, hedef pazar seçimi, fiyatlandırma, dağıtım ve tutundurma vb. konularda analiz yapabilir |
PÇ-1 Turizm Rehberliği alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgiyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. PÇ-3 Turizm sektöründeki güncel konular ve sorunlar için yaratıcı ve pratik çözüm önerileri geliştirir. PÇ-7 Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, analiz eder, sentezler, yorumlar ve değerlendirir. PÇ-9 Alanında uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde yürütür. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | DÖÇ-3 Seyahat işletmelerinde tutundurma karması elemanları konusunda bilgi verebilir |
PÇ-1 Turizm Rehberliği alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgiyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. PÇ-7 Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, analiz eder, sentezler, yorumlar ve değerlendirir. PÇ-8 Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak alanıyla ilgili bir araştırmayı planlar, yürütür, değerlendirir ve rapor halinde sunar. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Turizm pazarlaması ile ilgili temel kavramlar, turizmde pazarlama çevresi analizi, pazarlama bilgi sistemi, pazar bölümlendirme, hedef pazar seçimi ve konumlandırma, turizm ürünü, fiyatlandırma kararları, dağıtım kanalları, tutundurma, insan, süreç, fiziksel unsurlar | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Pazarlamanın tanımı, kapsamı ve pazarlama anlayışının gelişim süreci | Anlatma, Soru- Cevap, Tartışma |
2 | Turizm pazarlaması kavramı ve turizm pazarlamasının özellikleri | Anlatma, Soru- Cevap, Tartışma |
3 | Turizmde (makro ve mikro) pazarlama çevresi analizi | Anlatma, Soru- Cevap, Tartışma |
4 | Turizmde (makro ve mikro) pazarlama çevresi analizi | Anlatma, Soru- Cevap, Tartışma |
5 | Turizmde pazarlama bilgi sistemi ve pazarlama araştırması | Proje sunumu, Soru- Cevap, Tartışma |
6 | Turizmde pazar bölümlendirme, hedef pazar seçimi ve konumlandırma | Proje sunumu, Soru- Cevap, Tartışma |
7 | Turistik tüketici satın alma karar süreci, türleri, etkili faktörler | Proje sunumu, Soru- Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Turizmde pazarlama karması elemanları (Turizm ürünü, özellikleri, yaşam süreci, ürün çeşitlendirme) | Proje sunumu, Soru- Cevap, Tartışma |
10 | Turizm işletmelerinde fiyatlandırma, fiyatlandırmada etkili faktörler, fiyatlandırma politikaları ve yöntemleri | Proje sunumu, Soru- Cevap, Tartışma |
11 | Turizm işletmelerinde dağıtım sistemi, dağıtım kanalları, aracıları | Proje sunumu, Soru- Cevap, Tartışma |
12 | Turizm işletmelerinde tutundurma karması, reklam, kişisel satış, satış geliştirme, halkla ilişkiler, doğrudan pazarlama | Proje sunumu, Soru- Cevap, Tartışma |
13 | Turizm işletmelerinde tutundurma karması, reklam, kişisel satış, satış geliştirme, halkla ilişkiler, doğrudan pazarlama | Proje sunumu, Soru- Cevap, Tartışma |
14 | Turizm işletmelerinde fiziksel unsurlar, fiziksel çevre elemanları | Proje sunumu, Soru- Cevap, Tartışma |
15 | Turizm işletmelerinde süreç yönetimi, insan | Proje sunumu, Soru- Cevap, Tartışma |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Meydan Uygur, S. (2017) Örnek Olaylarla TURİZM PAZARLAMASI, Ankara: Detay Yayıncılık | |
2 | Middleton, V. T. C. (2010). Marketing in Travel and Tourism, Oxford: Heineman. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
kitap, makale, internet kaynakları, ders notları |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 20 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | 12 | 1 | 20 |
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 14 | 28 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 14 | 28 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 2 | 11 | 22 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 7 | 14 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 7 | 14 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 150 |