Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
DÖÇ-1 |
Güvenli iş ortamının kurallarını sıralayabilir |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 |
Mutfak kazaları ve güvenlik önlemlerine yönelik bilgilerini kullanabilir |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 |
İlkyardım gerektiren durumlarda yapılacak uygulamalara ilişkin bilgilerini kullanabilir. |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 |
Ani hastalanan veya herhangi bir kazaya maruz kalan bireylerin hayatını kurtarmak amacıyla alınacak önlemlere ilişkin bilgilerini kullanabilir. |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 |
Gerektiğinde temel yaşam desteği uygulayabilir |
PÇ-6 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
|
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği |
İş güvenliğin tanımı ve önemi, güvenli bir ortamın kuralları, mutfak kazaları( yanık ve haşlanmaları, düşmeleri, kesikleri, elektrik çarpmaları) ve güvenlik önlemleri, mutfak personelinin dikkat etmesi gereken hijyen kuralları, İlkyardımın önemi ve ilkyardımda temel ilkeler, ilkyardım malzemeleri ,yaralı taşıma teknikleri, yaşam bulguları, yaralıların değerlendirilmesi, solunum ve dolaşım sisteminde ilk yardım(temel yaşam desteği),kanamalarda, yaralanmalarda ve şokta ilk yardım, kırıklar, burkulmalar ve çıkıklarda ilkyardım, karın, kafa, göğüs yaralanmalarında ilkyardım, tıbbi acil durumlarda[kalp krizi, kan şekeri düşüklüğü(hipoglisemi),kan şekeri yüksekliği( hiperglisemi), karında şiddetli ağrı, bilinç kaybı, sara, havale] ilkyardım, yanık, elektrik çarpmaları, sıcak çarpmaları, donmalarda ilkyardım, gıda zehirlenmeleri, alınacak önlemler ve ilkyardım ,böcek sokmalarında ilkyardım, göz, kulak ve buruna yabancı cisim kaçmasında ve boğulmalarda ilkyardım. |
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
İş güvenliğin tanımı ve önemi, güvenli bir ortamın kuralları, mutfak kazaları |
Anlatım |
2 |
Mutfak personelinin dikkat etmesi gereken hijyen kuralları |
Anlatım |
3 |
İlkyardımın tanımı ve temel uygulamaları |
Anlatım |
4 |
İnsan anatomisi ve sistemler |
Anlatım |
5 |
Yaşam bulguları
Birinci ve ikinci değerlendirme |
Anlatım |
6 |
Temel yaşam desteği |
Anlatım |
7 |
Kanamalarda ilkyardım |
Anlatım |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
Yaralanmalarda ilkyardım |
Anlatım |
10 |
Yanık, donma ve sıcak çarpmasında ilkyardım |
Anlatım |
11 |
Kırık, çıkık ve burkulmalarda ilkyardım |
Anlatım |
12 |
Bilinç bozukluklarında ilkyardım |
Anlatım |
13 |
Zehirlenmelerde ilkyardım |
Anlatım |
14 |
Göz, kulak ve buruna yabancı cisim kaçmasında ilkyardım |
Anlatım |
15 |
Hasta/yaralı taşıma teknikleri |
Anlatım |
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
1 |
Berker N, Akdoğan Y,2002, Sağlık Bilgisi, Mega Yayıncılık, Ankara |
2 |
Demir G, Bingöl N, 2008, İlkyardım Kaynak Kitabı, İlkyardım Eğitim Merkezi Yayınları, Ankara |
3 |
Kütevin E, 2000, İlkyardım El Kitabı, İnkılap Yayınları, İstanbul |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
Kitap, slayt ve video |