Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

HACIBEKTAŞ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU / ELEKTRONİK HABERLEŞME TEKNOLOJİSİ

Kuruluş

Elektronik ve Otomasyon Bölümü altında yer alan Elektronik Haberleşme Teknolojisi programı 2009-2010 eğitim-öğretim yılında ön lisans eğitimine başlamıştır. Eğitim dili Türkçedir.


Kazanılan Yeterlilik

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere ELEKTRONİK HABERLEŞME TEKNOLOJİSİ alanında ön lisans diploması verilir.


Yeterlilik Düzeyi

Ön Lisans


Kabul ve Kayıt Şartları

Elektronik Haberleşme Teknolojisi programına, meslek liselerinin ilgili bölümlerden mezun olup, Mesleki Sınavsız Geçiş ile gelenler veya normal liselerden mezun olup, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS)’nin ilgili türde belirlenen puanını alan ve ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrenciler kabul edilmektedir.


Önceki Öğrenimin Tanınması

Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Nevşehir Üniversitesi'nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, programların eğitim planlarında yer alan Bilgisayar ve İngilizce gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler, yapılan sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.


Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Elektronik Haberleşme Teknolojisi alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması, genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi ve 30 iş günü staj tamamlaması gerekir.


Program Profili

Programın amacı, toplumsal yaşamda ve iş dünyasında elektronik haberleşme teknolojisi alanında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli, analitik düşünebilen, gelişme ve yeniliklere açık, yaşam boyu öğrenme ilkesini özümsemiş, ulusal değerleri önemseyen teknikerler yetiştirmektir. Elektronik Haberleşme Teknolojisi programı, iç ve dış etkinliklerini ve görevlerini, çizdiği vizyon çerçevesinde bağlı olduğu müdürlük ve üst kuruluş olarak rektörlük üzerinden yürütür. Elektronik Haberleşme Teknolojisi programı, öğrencilerini, elektronik haberleşme teknolojilerinin kullanıldığı birçok alanda istihdam edilecek şekilde yetiştirir. Programımız sahip olduğu eğitim ve öğretim görevlisi kadrosu ile öğrencilerine en iyi şekilde eğitim vermeye çalışmaktadır. Avrupa Birliği projelerini gerçekleştirmek ve bu projeler ile öğrencilerine öğrenme ve araştırma için pozitif bir atmosfer sağlamayı amaçlamaktadır. Program müfredatındaki dersler, öğrencilerin eğitim sonrasında daha kolay iş bulması ve lisans programlarına geçen öğrencilerin, geçtikleri programa kolayca uyum sağlayabileceği yeterlilikte işlenmektedir.


Program Çıktıları

PÇ-1 Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşu ve Atatürk İlke ve İnkılâpları hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ-2 Türkçenin yapısal özelliklerini kavrar. Türkçeyi kullanarak etkili iletişim kurar ve araştırma, okuma ve bilgilenme yeteneklerini geliştirir.
PÇ-3 Bir yabancı dil kullanarak alanındaki gelişmeleri takip eder ve hem yurt içinde hem de yurt dışında meslektaşlarıyla iletişim kurar.
PÇ-4 Temel fizik kurallarını, sürekli ve ayrık zamanlı sinyalleri kavrar. Elektromanyetik alan teorisinde kullanılan devre kanunlarını uygulayabilme becerisini kazanır.
PÇ-5 Gerekli ve yeterli temel matematik bilgisine sahip olur. Haberleşme ile ilgili matematiksel hesaplama, analiz ve değerlendirme yapar.
PÇ-6 Bir işletim sistemi ve bilgisayar donanımı hakkında bilgi sahibi olur. Temel ofis yazılımları ve interneti kullanır.
PÇ-7 Algoritma mantığını ve bir programlama dilinin yapısını kavrar.
PÇ-8 Bilgisayar destekli çizim ve devre tasarımı ile ilgili paket programları kullanarak mesleki plan ve projelerin çizimlerini gerçekleştirir, elektrik/elektronik devreleri tasarlar ve simülasyonunu yapar.
PÇ-9 Alanı ile ilgili proje yönetimi, işyeri uygulamaları, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma konularında bilinçlenir. Elektronik haberleşme teknolojisi alanındaki modern teknik araç ve gereçleri kullanarak sistem bakım, onarım ve kurulumunu yapar.
PÇ-10 Doğru akım ve alternatif akım ile ilgili temel kavramları tanımlar. Pasif devre elemanlarının doğru akım ve alternatif akımda gösterdiği tepkileri analiz eder.
PÇ-11 Sayısal elektronik devre elemanlarını kullanarak sayısal devre tasarımını gerçekleştirir.
PÇ-12 Yarıiletken malzemelerin yapısı ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olur. Analog elektronik devre elemanlarının yapısını, özelliklerini, çalışma prensiplerini ve çeşitlerini kavrar.
PÇ-13 Elektronik haberleşme alanında bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve gerektiğinde istenen ihtiyaçları karşılamak üzere modern tasarım yöntemlerini uygular.
PÇ-14 Mikroişlemci ve mikrodenetleyicilerin donanım yapısı ve programlanması hakkında bilgi sahibi olur. Mikroişlemci ya da mikrodenetleyici tabanlı ileri düzey uygulamaları gerçekleştirir.
PÇ-15 Doğrultucular, konvertörler, invertörler, sensörler, transdüserler, doğru akım ve alternatif akım elektrik motor sürücüleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ-16 Biyoelektrik sinyallerin oluşumunu kavrar. Hastalıkları teşhis etmede yararlanılan bilgi işleme tekniklerini kullanabilme becerisini kazanır.
PÇ-17 Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini kavrar ve küresel kümülatif kurulu güç kapasitesi açısından analizini yapar.
PÇ-18 Bilgisayar ağları ve ağ topolojileri hakkında bilgi sahibi olur. Bir ağ işletim sistemini kullanarak ağdaki bilgisayarların yönetimi yapar.
PÇ-19 Telefon setinin yapısı, özellikleri ve çalışma prensibi hakkında bilgi sahibi olur. Bir telefon şebekesinde yer alan abone ile santral arasındaki sistemleri tanır.
PÇ-20 Bir haberleşme sistemindeki gürültü kaynaklarını tanır. Analog haberleşme ve sayısal haberleşme için kullanılan modülasyon ve demodülasyon tekniklerini uygular.
PÇ-21 Gelişen haberleşme teknolojileri ve mikrodalga teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ-22 Fiber optik kablo özelliklerini ve fiber optik haberleşmede kullanılan malzemeleri tanır. Fiber optik haberleşmenin ilkelerini, üstünlüklerini ve kullanım alanlarını kavrar.
PÇ-23 RF, TV ve radyo sistemlerinde yer alan verici ve alıcıları uygulayabilme becerisini kazanır.
PÇ-24 Uydu haberleşmesi ve hücresel haberleşme ile ilgili gerekli bilgi ve beceriyi kazanır
PÇ-25 Alanı ile ilgili konularda deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve takım çalışması yapma becerisi kazanır.
PÇ-26 Bilişim teknolojilerini kullanarak sahip olduğu bilgi ve beceriyi diğer kişi ve kurumlara sunar. Gerektiğinde sözlü ve yazılı iletişim olanaklarını kullanılır ve mesleki etik çerçevesinde hareket eder.
PÇ-27 İşyeri açma, işyeri yönetimi, kalite sürekliliği ve iş hayatında başarılı olma konularında gerekli bilgiye sahip olur.
PÇ-28 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle alanındaki teknolojik ve bilimsel gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
PÇ-29 Derslerde öğrendiklerini, bir işletmede kullanarak uygulamasını yapar ve iş hayatının çalışma koşullarını öğrenir.
PÇ-30 Üniversite hayatı boyunca bilimsel ve kültürel etkinliklere katılır.

TYYÇ-Program Çıktıları Matrisi

Programdan mezun olacak öğrenciler, 2 yıllık öğrenimleri boyunca aldıkları (Analog Haberleşme, Telefon İletişim ve Anahtarlama Sistemleri, Sayısal Haberleşme, RF Tekniği, Fiber Optik Haberleşmesi, Uydu Haberleşmesi ve Hücresel Haberleşme gibi) derslerde elektronik haberleşme teknolojisi ile ilgili bilgi ve becerilerle donatılacaklardır. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında telefon, radyo, televizyon, internet, radar, uydu vb. elektronik haberleşme teknolojisi alanlarında hizmet veren kamu ve özel sektör kuruluşlarında iş bulma imkânlarına sahip olacaklardır.


Üst Derece Programlarına Geçiş

Programı başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, medya ve iletişim sistemleri, havacılık elektriği ve elektroniği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.


1. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
AİT101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 2
HAB105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ 3 Saat 1 Saat 1 Güz Zorunlu 4
HAB101 ELEKTRİK-ELEKTRONİK ÖLÇME 3 Saat 1 Saat 1 Güz Zorunlu 4
HAB103 ELEKTRONİK 3 Saat 1 Saat 1 Güz Zorunlu 4
TİL101 GENEL VE TEKNİK İLETİŞİM 3 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 3
MAT101 MATEMATİK 4 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 4
ENF101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI-I 2 Saat 2 Saat 1 Güz Zorunlu 5
TDL101 TÜRK DİLİ-I 2 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 2
YBD101 YABANCI DİL-I 2 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 2
Toplam:
30

2. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
HAB102 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA 3 Saat 1 Saat 1 Bahar Zorunlu 5
HAB108 ALTERNATİF AKIM DEVRE ANALİZİ 3 Saat 1 Saat 1 Bahar Zorunlu 4
AİT102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II 2 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 2
HAB104 BİLGİSAYAR DESTEKLİ DEVRE TASARIMI 2 Saat 1 Saat 1 Bahar Zorunlu 3
********* ENDÜSTRİYE DAYALI EĞİTİM (STAJ) 0 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 4
MAT102 MESLEKİ MATEMATİK 4 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 4
HAB106 SAYISAL ELEKTRONİK 3 Saat 1 Saat 1 Bahar Zorunlu 4
TDL102 TÜRK DİLİ-II 2 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 2
YBD102 YABANCI DİL-II 2 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 2
Toplam:
30

3. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
HAB207 ANALOG HABERLEŞME 3 Saat 1 Saat 2 Güz Zorunlu 4
HAB201 BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM 2 Saat 1 Saat 2 Güz Zorunlu 3
HAB203 MİKRODENETLEYİCİLER 3 Saat 1 Saat 2 Güz Zorunlu 4
HAB205 TELEFON İLETİŞİM VE ANAHTARLAMA SİSTEMLERİ 3 Saat 1 Saat 2 Güz Zorunlu 4
HABSEÇ 1 SEÇMELİ DERS HAVUZU 1 - Saat - Saat 2 Güz Seçmeli 3
HABSEÇ 2 SEÇMELİ DERS HAVUZU 2 - Saat - Saat 2 Güz Seçmeli 12
Toplam:
30

4. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
********* ENDÜSTRİYE DAYALI EĞİTİM (STAJ) 0 Saat 0 Saat 2 Bahar Zorunlu 4
HAB204 FİBER OPTİK HABERLEŞMESİ 2 Saat 1 Saat 2 Bahar Zorunlu 3
HAB202 MİKRODENETLEYİCİ UYGULAMALARI 1 Saat 1 Saat 2 Bahar Zorunlu 2
HAB208 R/F TEKNİĞİ 2 Saat 1 Saat 2 Bahar Zorunlu 3
HAB206 SAYISAL HABERLEŞME 2 Saat 1 Saat 2 Bahar Zorunlu 3
HABSEÇ 3 SEÇMELİ DERS HAVUZU 3 - Saat - Saat 2 Bahar Seçmeli 3
HABSEÇ 4 SEÇMELİ DERS HAVUZU 4 - Saat - Saat 2 Bahar Seçmeli 12
Toplam:
30

SEÇMELİ DERS HAVUZU 1

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
BKE101 BİLİMSEL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER 2 Saat 0 Saat 2 Güz Seçmeli 3
ÇEV201 ÇEVRE KORUMA 2 Saat 0 Saat 2 Güz Seçmeli 3
KLT201 KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLARI 2 Saat 0 Saat 2 Güz Seçmeli 3

SEÇMELİ DERS HAVUZU 2

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
HAB219 BİLİŞİM AĞLARI VE VERİ HABERLEŞMESİ 2 Saat 1 Saat 2 Güz Seçmeli 4
HAB211 ELEKTROMANYETİK ALANLAR VE DALGALAR 2 Saat 0 Saat 2 Güz Seçmeli 4
HAB215 ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK 2 Saat 1 Saat 2 Güz Seçmeli 4
HAB209 MESLEKİ YABANCI DİL-I 2 Saat 0 Saat 2 Güz Seçmeli 4
HAB213 SİNYALLER VE SİSTEMLER 2 Saat 0 Saat 2 Güz Seçmeli 4
TEK201 TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 2 Saat 1 Saat 2 Güz Seçmeli 4
HAB217 TIP ELEKTRONİĞİ 2 Saat 1 Saat 2 Güz Seçmeli 4
HAB221 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI 2 Saat 1 Saat 2 Güz Seçmeli 4

SEÇMELİ DERS HAVUZU 3

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
BKE101 BİLİMSEL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Seçmeli 3
GRŞ202 GİRİŞİMCİLİK 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Seçmeli 3
MET202 MESLEK ETİĞİ 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Seçmeli 3

SEÇMELİ DERS HAVUZU 4

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
HAB220 ANTENLER VE MİKRODALGA TEKNOLOJİSİ 2 Saat 1 Saat 2 Bahar Seçmeli 4
AYT202 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Seçmeli 4
HAB214 GELİŞEN HABERLEŞME TEKNOLOJİLERİ 2 Saat 1 Saat 2 Bahar Seçmeli 4
İGV202 İŞ GÜVENLİĞİ 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Seçmeli 4
HAB210 MESLEKİ YABANCI DİL-II 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Seçmeli 4
HAB218 RADYO TV TEKNİĞİ 2 Saat 1 Saat 2 Bahar Seçmeli 4
HAB212 SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI 2 Saat 1 Saat 2 Bahar Seçmeli 4
HAB216 UYDU HABERLEŞMESİ VE HÜCRESEL HABERLEŞME 2 Saat 1 Saat 2 Bahar Seçmeli 4

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olmalıdır. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, kısa sınav vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.


Mezuniyet Şartları

Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 30 iş günü staj tamamlamak gerekmektedir.


Çalışma Şekli

Tam Zamanlı


Bölüm Olanakları

Programımızda eğitim-öğretim faaliyetleri 2 öğretim görevlisi ile yürütülmektedir. Program müfredatındaki dersler 1 adet sayısal sistemler laboratuvarı, 1 adet devreler laboratuvarı, 3 bilgisayar laboratuvarı, 7 tam donanımlı sınıf, 1 adet konferans salonunda yürütülmektedir. Bölümümüz öğrencileri gün boyunca açık olan kütüphaneden ve kütüphane ve laboratuvarda bulunan internet hizmetinden ücretsiz olarak faydalanabilmektedirler.


Adres ve İletişim Bilgileri

Adres : Hacıbektaş Meslek Yüksekokulu, Zir Mah. Prof. Dr. Rıza Ayhan Cad. 50800, Hacıbektaş/Nevşehir, Türkiye Web Adresi : http://hbmyo.nevsehir.edu.tr/ Tel : 0-384- 441 34 32 Faks : 0-384- 441 34 41 Bölüm Başkanı : Dr. Öğr. Üyesi Serdar ÇİÇEK Tel : 0-384-441 34 32 /28004 e-mail : serdarcicek@nevsehir.edu.tr Program AKTS/DS Koordinatörü : Dr. Öğr. Üyesi Serdar ÇİÇEK Tel : 0-384-441 34 32/28004 e-mail : serdarcicek@nevsehir.edu.tr