Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Avanos Meslek Yüksekokulu 03 Mart 2009 tarih ve 6 sayılı senato kararı ile kurulmuştur. Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü ve bölüm içerisindeki Organik Tarım Programı ise Avanos Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2009-2010 eğitim öğretim yılında ön lisans düzeyinde örgün öğretime başlamıştır. Eğitim dili Türkçe’dir. |
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere ORGANİK TARIM alanında önlisans diploması verilir. |
Ön Lisans |
Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girmeleri ve yeterli “TYT” puanı almaları gerekir. |
Türk yükseköğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Nevşehir Üniversitesinin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, programların eğitim planlarında yer alan Bilgisayar ve İngilizce gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar. |
Organik Tarım alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarı ile tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. |
Organik Tarım programı; ülkemiz ve dünyada hızla gelişmekte olan organik tarım sektörünün teknik eleman ihtiyacını karşılamak ve bu alanda mevcut bilgi birikimi, yeni teknolojilerin kullanımı konusunda teknik birikime sahip teknik elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. |
PÇ-1 | Organik tarım amaçlı üretimi yapılan bitkileri temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak tanıyabilme ve değerlendirme. |
PÇ-2 | Organik tarımda üretim aşamasındaki ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular. |
PÇ-3 | Bitki türlerinde genetik ve ıslah konularını öğrenebilme. |
PÇ-4 | Bitki üretim materyallerini (tohum, çelik) üretim tekniklerini öğrenebilme ve uygulayabilme. |
PÇ-5 | Alanı ile ilgili modern tarım tekniklerini takip eder ve pratiğe aktarır. |
PÇ-6 | Bitki besleme, organik gübreleme ve sulama yöntemlerini öğrenebilme ve uygulayabilme. |
PÇ-7 | Bitkilerde, hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemlerini öğrenebilme ve uygulayabilme. |
PÇ-8 | Tarımdan elde edilen ürünlerin kalite kontrolü, muhafazası ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olabilme. |
PÇ-9 | Bitkilerin kültürü için gerekli temel konuları öğrenebilme. |
PÇ-10 | Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olabilme. |
PÇ-11 | Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olma. |
PÇ-12 | Organik Tarım Kanunu ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik hükümleri doğrultusunda organik tarım işlemlerini sürdürebilme, yapabilme, üretim yapabilme. |
PÇ-13 | Alanında karşılaştığı sorunları ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve çözüm önerisi sunar. |
PÇ-14 | Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olabilme. |
PÇ-15 | Organik tarıma başlama, sürdürme, organik ürün sertifikası ve logosu almaya ilişkin gerekli başvuru işlemlerini bilebilme ve uygulayabilme. |
Açıklama | PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | PÇ-14 | PÇ-15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Tarım, Orman ve Su Ürünleri alanlarıyla ilgili özellikle uygulamalı bilgilere sahiptir. | |||||||||||||||
Edindiği bilgilerin doğruluğu, güvenirliliği ve güncelliğini değerlendirir ve kavrar. | |||||||||||||||
Alanı ile ilgili yöntem ve teknik bilgilere sahiptir. | |||||||||||||||
Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları inceler, sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir. | |||||||||||||||
Alanı ile ilgili bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirir. | |||||||||||||||
Uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |||||||||||||||
Sorumluluğu altında çalışanları yönetir. | |||||||||||||||
Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | |||||||||||||||
Bilgiye ulaşma yollarını bilir ve etkin bir şekilde kullanır. | |||||||||||||||
Güncel olay ve gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler. | |||||||||||||||
Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ve sorumlularla paylaşır. | |||||||||||||||
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |||||||||||||||
Çalışma alanlarının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |||||||||||||||
Alanında verilerin toplanması ve sonuçlarının uygulamaya aktarılmasında yetkinlik kazanır. | |||||||||||||||
Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | |||||||||||||||
Alanıyla ilgili mevzuata uygun davranır. | |||||||||||||||
Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. |
Programımız mezunlarının istihdam alanları oldukça geniştir. Programımızdan mezun olanlar Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı: tarım il ve ilçe müdürlüklerinde tekniker olarak, organik tarım işletmelerinde tekniker olarak, organik üretime girdi (tohum, organik gübre, organik tarımsal mücadele) sağlayacak özel sektör kuruluşlarında tekniker olarak, Organik ürün sertifikası veren kuruluşlarda, küçük ve orta ölçekli tarıma dayalı sanayiler ve KOBİ'lerde istihdam edilebilirler. |
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş sınavından geçerli not almaları koşulu ile aşağıdaki Lisans programlarında öğrenim görebilirler. Bahçe Bitkileri. Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Bitki Koruma. Bitkisel Üretim ve Teknolojileri. Biyosistem Mühendisliği. Organik Tarım İşletmeciliği. Tarım Ekonomisi. Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği. Tarımsal Yapılar ve Sulama. Tarla Bitkileri. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme. Zootekni |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AİT 101 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 2 |
ORT 109 | BİTKİ ISLAHI VE GENETİK | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 4 |
ORT 107 | BOTANİK | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 4 |
ORT 117 | GENEL KİMYA | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 3 |
MAT 101 | MATEMATİK | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 2 |
ORT 101 | ORGANİK TARIMIN GENEL İLKELERİ | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 4 |
ENF 101 | TEMEL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ KULLANIMI | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 3 |
ORT 105 | TOPRAK BİLGİSİ | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 4 |
TDL 101 | TÜRK DİLİ I | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 2 |
YBD 101 | YABANCI DİL I | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 2 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AİT 102 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAPLARI TARİHİ II | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 2 |
ORT 134 | BİTKİ ANATOMİSİ | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 3 |
ORT 102 | BİTKİ FİZYOLOJİSİ | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 3 |
ORT118 | İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 2 |
ORT 132 | ORGANİK BAHÇE BİTKİLERİ YETİŞTİRCİLİĞİ | 3 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 4 |
ORT 108 | ORGANİK HAYVANSAL ÜRETİM | 3 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 4 |
ORT 106 | ORGANİK TARLA BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ | 3 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 4 |
ORT 130 | TARIMSAL MEKANİZASYON | 3 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 4 |
TDL 102 | TÜRK DİLİ II | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 2 |
YBD 102 | YABANCI DİL II | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 2 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ORT 235 | ARICILIK VE POLİNİZASYON | 3 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 4 |
ORT 231 | BİTKİ BESLEME VE GÜBRELEME | 3 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 4 |
ORT 233 | ORGANİK TARIMDA HASTALIK VE ZARARLI YÖNETİMİ | 3 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 4 |
ORT 241 | SERACILIK | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 3 |
SCHVZ3 | SEÇMELİ DERS HAVUZU 3 | - Saat | - Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 15 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ORT 230 | ENDÜSTRİYE DAYALI EĞİTİM (STAJ) | 0 Saat | 2 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 7 |
ORT 240 | ORGANİK BAĞCILIK | 3 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 4 |
ORT 242 | ORGANİK FİDE VE FİDAN YETİŞTİRİCİLİĞİ | 3 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 4 |
SCHVZ4 | SEÇMELİ DERS HAVUZU 4 | - Saat | - Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 15 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BKE 201 | BİLİMSEL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER I | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
ORT 221 | BİTKİ KORUMA VE BİYOLOJİK MÜCADELE | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
ORT 243 | ÇAYIR, MERA VE YEM BİTKİLERİ | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
ORT 217 | EKOLOJİ | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
ORT 229 | GÜZEL SANATLAR | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
ORT 211 | İYİ TARIM UYGULAMALARI | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
MYD 201 | MESLEKİ YABANCI DİL I | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
ORT 219 | ORGANİK ÜRÜN İŞLEME TEKNOLOJİLERİ VE PAZARLAMA | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
ORT 201 | TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
ORT 239 | TEMİZ ENERJİ KULLANIMI VE GERİ DÖNÜŞÜM | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BKE 202 | BİLİMSEL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER II | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
ORT 238 | ÇOĞALTMA TEKNİKLERİ | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
ORT 228 | GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI | 1 Saat | 2 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
ORT 214 | KIRSAL KALKINMA | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
MYD 202 | MESLEKİ YABANCI DİL II | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
ORT 234 | MEYVECİLİKTE BUDAMA TEKNİKLERİ | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
ORT 236 | ÖRTÜ ALTI SEBZE YETİŞTİRİCLİĞİ | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
ORT 226 | PERMAKÜLTÜR | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
ORT 210 | PROJE HAZIRLAMA VE DEĞERLENDİRME | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
ORT 206 | SÜS BİTKİLERİ VE ORGANİK PEYZAJ | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 2 |
ORT 224 | TARIM EKONOMİSİ | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
ORT 216 | TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70’ine uygulamaların en az %80’ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav(ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavlarına katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavlarından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) VE (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başaralı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. |
Programı başarı ile tamamlamak için mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 30 günlük zorunlu staj eğitimi (EDE = Endüstriye Dayalı Eğitim) tamamlamak gerekmektedir. |
Tam Zamanlı |
Programımızda eğitim-öğretim faaliyetleri 2 Öğretim Üyesi ve 5 Öğretim Görevlisi ile yürütülmekle beraber, üniversite bünyesinde kadrolu olan, alanla ilgili diğer Öğretim Görevlisi ve Öğretim Üyeleri de öğrencilerimizin derslerine girmektedirler. Programımızda dersler; uygulama arazisi, organik tarım laboratuvarı ve projeksiyonlu sınıflarda yürütülmektedir. |
Adres: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Avanos Meslek Yüksekokulu, Organik Tarım Programı Cumhuriyet Mah. Kapadokya Cad. No:49 / 50500 AVANOS / NEVŞEHİR Web Adresi: http://avanosmyo.nevsehir.edu.tr Tel: 0 (384) 511 56 76 Faks: 0 (384) 511 56 77 |