Aşçılık Programı; 17 Mayıs 2007 tarih ve 5662 sayılı kanunla kurulan Nevşehir Üniversitesi’ne bağlı, Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2011-2012 eğitim-öğretim yılında önlisans eğitimine başlamıştır. |
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını elde eden öğrencilere AŞÇILIK alanında önlisans diploması verilir. |
Önlisans |
Adayların meslek yüksekokullarına kayıtları, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenecek esaslara uygun olarak yapılır. Üniversiteye kayıt işlemi adayın bizzat kendisi tarafından yaptırılır. Ancak haklı ve geçerli mazereti olanların kayıtları yakınları tarafından da yaptırılabilir. Üniversiteye kesin kayıt yaptıran öğrenciye öğrenci kimlik kartı verilir. Meslek Yüksekokullarına kayıt için; 1) Lise veya dengi meslek okulu mezunu olmak; yabancı ülke liselerinden alınan diplomaların, denkliği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olmak, 2) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) sonucunda o öğretim yılında Aşçılık Programına merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilmiş bulunmak, şartları aranır. Kayıt için gerekli belgeler: 1)Lise ve dengi okul diploması 2)ÖSYM’ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler belirli yönetmelikler çerçevesinde bazı derslerden muaf olabilirler. Öğrenciler öğretim yılı başında ilan edilen muafiyet sınavlarından başarılı olmaları halinde bazı zorunlu derslerden muaf olabilirler. |
Aşçılık alanında önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. |
Aşçılık Programının temel hedefi, turizm sektörünün her alanında özellikle aşçılık ve yiyecek içecek işletmeciliği alanında istihdam edilebilecek nitelikli profesyoneller yetiştirebilmektir. Bu hedefe bağlı olarak, akademik ve idari personelimiz öğrencilerimizin gerek teorik gerekse uygulama alanlarında en kaliteli eğitimi alabilmeleri için büyük bir özveri ile çalışmaktadır. Bu programda öğrencilerimize Gıda Teknolojisi, Mutfak Teknolojisi Temelleri, , Genel-Mesleki ve İkinci Yabancı Dil, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama, Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Aşçılık Tarihi ve Gelişimi, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Yiyecek İçecek Servis Yöntemleri, İnsan Kaynakları Yönetimi, Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Ziyafet ve İkram Hizmetleri vb. dersler verilmekte ve Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Uygulama Oteli’nde uygulama çalışmaları yaptırılmaktadır. Ayrıca Meslek Yüksekokulu olarak Nevşehir Üniversitesi adına katıldığımız uluslar arası turizm fuarlarında yüzlerce turizm işletmesi ile kurulan çok önemli bağlantılar sonucu, öğrencilerimize hem eğitim döneminde ve stajda, hem de mezuniyet sonrası iş imkanı sağlanmaktadır. Meslek Yüksekokulumuzun Ürgüp gibi uluslar arası öneme sahip bir turizm merkezinde olması öğrencilerimizin mesleki açıdan gelişmelerine büyük katkı sağlamaktadır. |
PÇ-1 | Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar. |
PÇ-2 | Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. |
PÇ-3 | Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. |
PÇ-4 | Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar. |
PÇ-5 | En az bir yabancı dili, Avrupa Dil Portföyü A2 düzeyinde bilir. |
PÇ-6 | Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. |
PÇ-7 | Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetleri sektöründe kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır. |
PÇ-8 | Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır. |
PÇ-9 | Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. |
PÇ-10 | İletişim gücü yüksektir ve ekip çalışmasına uyum sağlar. |
PÇ-11 | Astları ve üstleriyle etkili ve sağlıklı iletişim kurar. |
PÇ-12 | İş yoğunluğu, stres ve baskı altında çalışabilme yeteneğine sahiptir. |
PÇ-13 | Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. |
PÇ-14 | Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır. |
PÇ-15 | Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular. |
PÇ-16 | Catering organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır. |
PÇ-17 | Birlikte çalıştığı arkadaşlarına yardım eder ve astlarını sürekli eğiterek gelişmelerini sağlar. |
PÇ-18 | Üstlerine karşı saygılıdır ve onlardan aldığı görevleri eksiksiz yerine getirerek, kriz anlarında kendi çözümünü kendisi üretir. |
PÇ-19 | Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar. |
PÇ-20 | Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder. |
PÇ-21 | Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir. |
PÇ-22 | Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir. |
TYYC | PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | PÇ-14 | PÇ-15 | PÇ-16 | PÇ-17 | PÇ-18 | PÇ-19 | PÇ-20 | PÇ-21 | PÇ-22 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1- Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma. | X | X | ||||||||||||||||||||
1- Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma | X | X | ||||||||||||||||||||
2- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. | X | X | ||||||||||||||||||||
1- Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. | X | X | ||||||||||||||||||||
2- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. | X | X | X | X | X | |||||||||||||||||
3- Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme. | X | |||||||||||||||||||||
1- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme. | X | X | ||||||||||||||||||||
2-Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme. | X | X | ||||||||||||||||||||
3- Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma. | X | |||||||||||||||||||||
1- Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme. | X | |||||||||||||||||||||
2- Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. | X | |||||||||||||||||||||
3- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. | X | X | ||||||||||||||||||||
4- Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme. | X | |||||||||||||||||||||
1- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. | X | |||||||||||||||||||||
2- Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. | X |
Açıklama | PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | PÇ-14 | PÇ-15 | PÇ-16 | PÇ-17 | PÇ-18 | PÇ-19 | PÇ-20 | PÇ-21 | PÇ-22 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Alanla ilgili temel bilgilere kuramsal ve uygulama düzeyinde sahiptir. | X | |||||||||||||||||||||
Sosyal ve Davranış Bilimlerinde temel kavramları tanımlar, kavramlar arası ilişkileri sıralar. | X | |||||||||||||||||||||
İnsanlar ve toplumlararası ilişkilerin işleyiş kurallarına dair temel bilgilere sahiptir. | X | |||||||||||||||||||||
Toplumlarının yaşadığı dönüşümlerin nedenleri ve sonuçları hakkında temel bilgilere sahiptir. | X | |||||||||||||||||||||
Temel düzeyde veri işleyebilmek için gerekli bilgilere kuramsal ve uygulama düzeyinde sahiptir. | X | |||||||||||||||||||||
Alanla ilgili bilgileri analiz etme ve uygulamadaki yansımalarını değerlendirme becerisine sahiptir. | ||||||||||||||||||||||
Sosyal ve davranış bilimleri kuramlarındaki kavramlar arasında bağ kurar. | ||||||||||||||||||||||
Alanı ile ilgili bilgi kaynaklarına ulaşabilme becerisine sahiptir. | X | X | ||||||||||||||||||||
Alana ilişkin bilgileri teknik olanaklarla işleyebilme ve bu bilgileri alanın gerektirdiği teknik donanımla (bilgisayar ortamında vb.)sunma becerisine sahiptir. | X | |||||||||||||||||||||
Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerilerine sahiptir. | ||||||||||||||||||||||
Alanla ilgili bir meseleyi gerek ekip halinde gerekse de kendi başına bağımsız bir şekilde araştırır. | X | X | ||||||||||||||||||||
Alanı ve ilgili alt dallarda yapılacak çok üyeli grup araştırmalarının süreçlerini ve zamanlamasını planlar, planlanmış görevleri istenildiği ölçüde ve zamanında yerine getirir. | X | X | ||||||||||||||||||||
Toplumsal hayatın gerekleri doğrultusunda davranmak, tutum ve tavırlarıyla topluma örnek olur. | X | X | ||||||||||||||||||||
Gerek kendi başına gerekse de grup içinde öğrenebilme yetkinliğine sahiptir. | X | X | ||||||||||||||||||||
Neyi nasıl öğreneceğini gösterir. | X | |||||||||||||||||||||
Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirir. | X | |||||||||||||||||||||
Yaşam boyu öğrenme ve sorgulama bilincine sahiptir. | ||||||||||||||||||||||
Alanı ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri, yazılı ve sözlü olarak aktarır. | ||||||||||||||||||||||
Alanla ilgili bilgi ve uygulamaları, sosyal sorumluluk yaklaşımı çerçevesinde proje ve etkinliklere dönüştürür. | ||||||||||||||||||||||
İş yaşamına dahil olduğunda kuramsal altyapı ve kavramsal zenginliğinin yarattığı farklılığı bireysel kariyerine yansıtır. | X | X | ||||||||||||||||||||
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | X | |||||||||||||||||||||
Alanının gerektirdiği ölçüde Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | ||||||||||||||||||||||
Alanla ilgili bilgi ve birikimlerin oluşturulması (toplama, yorumlama ve sonuçların duyurulması) sürecinde toplumsal, kültürel, bilimsel ve etik değerlere uygun hareket eder. | X | X | ||||||||||||||||||||
Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. | ||||||||||||||||||||||
Değişime ve yeniliğe karşı açık tutuma sahiptir. | X |
Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ,5. Düzey )Temel Alan Yeterlilikleri (Akademik Ağırlıklı) | PROGRAM ÇIKTILARI | TYYÇ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | PÇ-14 | PÇ-15 | PÇ-16 | PÇ-17 | PÇ-18 | PÇ-19 | PÇ-20 | PÇ-21 | PÇ-22 | |||||||||||||||||||||||||||||
BİLGİ | -Kuramsal -Olgusal | Alanla ilgili temel bilgilere kuramsal ve uygulama düzeyinde sahiptir. | 1 | x | x | x | 1- Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma. | -Kuramsal -Olgusal | BİLGİ | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BİLGİ | -Kuramsal -Olgusal | Sosyal ve Davranış Bilimlerinde temel kavramları tanımlar, kavramlar arası ilişkileri sıralar. | 2 | x | -Kuramsal -Olgusal | BİLGİ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BİLGİ | -Kuramsal -Olgusal | İnsanlar ve toplumlararası ilişkilerin işleyiş kurallarına dair temel bilgilere sahiptir. | 3 | x | -Kuramsal -Olgusal | BİLGİ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BİLGİ | -Kuramsal -Olgusal | Toplumlarının yaşadığı dönüşümlerin nedenleri ve sonuçları hakkında temel bilgilere sahiptir. | 4 | x | -Kuramsal -Olgusal | BİLGİ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BİLGİ | -Kuramsal -Olgusal | Temel düzeyde veri işleyebilmek için gerekli bilgilere kuramsal ve uygulama düzeyinde sahiptir. | 5 | x | -Kuramsal -Olgusal | BİLGİ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BECERİLER | -Bilişsel -Uygulamalı | Alanla ilgili bilgileri analiz etme ve uygulamadaki yansımalarını değerlendirme becerisine sahiptir. | 1 | x | x | 1- Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma | -Bilişsel -Uygulamalı | BECERİLER | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BECERİLER | -Bilişsel -Uygulamalı | Sosyal ve davranış bilimleri kuramlarındaki kavramlar arasında bağ kurar. | 2 | x | x | 2- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. | -Bilişsel -Uygulamalı | BECERİLER | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BECERİLER | -Bilişsel -Uygulamalı | Alanı ile ilgili bilgi kaynaklarına ulaşabilme becerisine sahiptir. | 3 | x | x | -Bilişsel -Uygulamalı | BECERİLER | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BECERİLER | -Bilişsel -Uygulamalı | Alana ilişkin bilgileri teknik olanaklarla işleyebilme ve bu bilgileri alanın gerektirdiği teknik donanımla (bilgisayar ortamında vb.)sunma becerisine sahiptir. | 4 | x | -Bilişsel -Uygulamalı | BECERİLER | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BECERİLER | -Bilişsel -Uygulamalı | Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerilerine sahiptir. | 5 | -Bilişsel -Uygulamalı | BECERİLER | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
YETKİNLİKLER | Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanla ilgili bir meseleyi gerek ekip halinde gerekse de kendi başına bağımsız bir şekilde araştırır. | 1 | x | x | x | x | 1- Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. | Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | YETKİNLİKLER | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
YETKİNLİKLER | Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ve ilgili alt dallarda yapılacak çok üyeli grup araştırmalarının süreçlerini ve zamanlamasını planlar, planlanmış görevleri istenildiği ölçüde ve zamanında yerine getirir. | 2 | x | x | x | x | x | x | x | 2- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. | Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | YETKİNLİKLER | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
YETKİNLİKLER | Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Toplumsal hayatın gerekleri doğrultusunda davranmak, tutum ve tavırlarıyla topluma örnek olur. | 3 | x | x | x | 3- Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme. | Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | YETKİNLİKLER | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
YETKİNLİKLER | Öğrenme Yetkinliği | Gerek kendi başına gerekse de grup içinde öğrenebilme yetkinliğine sahiptir. | 1 | x | x | x | x | 1- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme. | Öğrenme Yetkinliği | YETKİNLİKLER | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
YETKİNLİKLER | Öğrenme Yetkinliği | Neyi nasıl öğreneceğini gösterir. | 2 | x | x | x | 2-Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme. | Öğrenme Yetkinliği | YETKİNLİKLER | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
YETKİNLİKLER | Öğrenme Yetkinliği | Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirir. | 3 | x | x | 3- Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma. | Öğrenme Yetkinliği | YETKİNLİKLER | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
YETKİNLİKLER | Öğrenme Yetkinliği | Yaşam boyu öğrenme ve sorgulama bilincine sahiptir. | 4 | Öğrenme Yetkinliği | YETKİNLİKLER | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
YETKİNLİKLER | İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alanı ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri, yazılı ve sözlü olarak aktarır. | 1 | x | 1- Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme. | İletişim ve Sosyal Yetkinlik | YETKİNLİKLER | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
YETKİNLİKLER | İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alanla ilgili bilgi ve uygulamaları, sosyal sorumluluk yaklaşımı çerçevesinde proje ve etkinliklere dönüştürür. | 2 | x | 2- Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. | İletişim ve Sosyal Yetkinlik | YETKİNLİKLER | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
YETKİNLİKLER | İletişim ve Sosyal Yetkinlik | İş yaşamına dahil olduğunda kuramsal altyapı ve kavramsal zenginliğinin yarattığı farklılığı bireysel kariyerine yansıtır. | 3 | x | x | x | x | 3- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. | İletişim ve Sosyal Yetkinlik | YETKİNLİKLER | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
YETKİNLİKLER | İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 4 | x | x | 4- Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme. | İletişim ve Sosyal Yetkinlik | YETKİNLİKLER | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
YETKİNLİKLER | İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alanının gerektirdiği ölçüde Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 5 | İletişim ve Sosyal Yetkinlik | YETKİNLİKLER | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
YETKİNLİKLER | Alana Özgü Yetkinlik | Alanla ilgili bilgi ve birikimlerin oluşturulması (toplama, yorumlama ve sonuçların duyurulması) sürecinde toplumsal, kültürel, bilimsel ve etik değerlere uygun hareket eder. | 1 | x | x | x | 1- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. | Alana Özgü Yetkinlik | YETKİNLİKLER | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
YETKİNLİKLER | Alana Özgü Yetkinlik | Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. | 2 | x | 2- Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. | Alana Özgü Yetkinlik | YETKİNLİKLER | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
YETKİNLİKLER | Alana Özgü Yetkinlik | Değişime ve yeniliğe karşı açık tutuma sahiptir. | 3 | x | Alana Özgü Yetkinlik | YETKİNLİKLER |
Mezunlar bütün turizm işletmelerinde, özellikle otel işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet organizasyonu şirketlerinde, Catering işletmelerinde, havayolu işletmelerinde, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde çok kolay iş bulabilmektedirler. |
Önlisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar DGS ( Dikey Geçiş Sınavı) sınavından başarılı olmaları koşuluyla alanlarıyla ilgili lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Ayrıca Açık Öğretim Fakültelerinin ilgili lisans programlarına doğrudan sınavsız dikey geçiş yapabilirler. |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AS129 | YOĞUN İNGİLİZCE-I | 4 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 5 |
AİT101 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - I | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 2 |
AS113 | GIDA GÜVENCESİ VE STANDARTLARI | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 5 |
AS101 | MUTFAK UYGULAMALARINA GİRİŞ | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 6 |
AS105 | PİŞİRME YÖNTEMLERİ-I | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 6 |
TDL101 | TÜRK DİLİ - I | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 2 |
AS119 | YİYECEK-İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 4 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AS132 | YOĞUN İNGİLİZCE-II | 4 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 5 |
AİT102 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 2 |
AS102 | BESLENME İLKELERİ VE MÖNÜ PLANLAMA | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 2 |
AS130 | GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 4 |
AS116 | GİRİŞİMCİLİK | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 3 |
AS104 | PİŞİRME YÖNTEMLERİ-II | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 3 |
TDL102 | TÜRK DİLİ-II | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 2 |
AS124 | YÖNETİM VE ORGANİZASYON | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 5 |
AS108 | YÖRESEL MUTFAKLAR | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 4 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AS209 | GENEL TURİZM | 3 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 3 |
AS205 | MESLEKİ YABANCI DİL-I | 3 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 4 |
AS203 | MUTFAK ÜRÜNLERİ | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 6 |
AS207 | PASTANE ÜRÜNLERİ | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 6 |
AS201 | SOĞUK MUTFAK | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 5 |
SCHVZ3 | Seçmeli Ders Havuzu-3 | - Saat | - Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 6 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AS204 | DÜNYA MUTFAKLARI | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 4 |
AS208 | GENEL İŞLETME | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 3 |
AS206 | MESLEKİ YABANCI DİL-II | 3 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 4 |
AS230 | MUTFAKTA İŞ GÜVENLİĞİ VE İLK YARDIM | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 4 |
ASSTJII | STAJ | 0 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 5 |
AS202 | ZİYAFET MUTFAĞI | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 4 |
SCHVZ4 | Seçmeli Ders Havuzu-4 | - Saat | - Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 6 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BKE101 | BİLİMSEL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER I | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
AS217 | GIDA DEKORASYONU | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
AS223 | GÖSTERİ SERVİSİ | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
AS231 | HİJYEN VE SANİTASYON | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
AS229 | İLETİŞİM | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
AS213 | İŞ HUKUKU | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
AS227 | İŞLETME YÖNETİMİ-I | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 5 |
AS215 | MALİYET KONTROLÜ | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
AS211 | MESLEK ETİĞİ | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
AS225 | SEKTÖR UYGULAMALARI-III | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
AS219 | TURİZM PAZARLAMASI | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
AS221 | YİYECEK&İÇECEK SERVİSİ | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BKE101 | BİLİMSEL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER II | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
AS238 | GASTRONOMİDE YENİ TRENDLER | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
AS218 | GIDA DEKORASYONU | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
AS214 | İŞ HUKUKU | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
İSRDİL202 | İŞARET DİLİ | 1 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
AS228 | İŞLETME YÖNETİMİ-II | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 5 |
AS222 | KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
AS216 | MALİYET ANALİZİ | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
AS212 | MESLEK ETİĞİ | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
AS232 | OSMANLI SARAY MUTFAĞI | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
AS226 | SEKTÖR UYGULAMALARI-IV | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
AS220 | TURİZM PAZARLAMASI | 2 Saat | 1 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
AS236 | TURİZM SEMİNERİ | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
Her öğrenci dönem başında dersler kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70’ine, uygulamaların en az %80’ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlarda değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. Bir dersten (FD) veya (FF) notlarından birini alan öğrenciler o dersi başaramamış sayılırlar. |
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir. |
Tam zamanlı |
Programımızda eğitim-öğretim faaliyetleri 3 öğretim görevlisi ile yürütülmektedir. Programımızda dersler 45 kişilik kapasiteye ve projeksiyon cihazına sahip sınıflarda yürütülmekte olup; 1 bilgisayar laboratuarı, 1 konferans salonu eğitim ve öğretim faaliyetlerinde etkin olarak kullanılmaktadır. Programımız öğrencileri gün boyunca açık olan internet laboratuarından ücretsiz olarak faydalanabilmektedirler. |
Adres : Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksek Okulu, Aşçılık Programı, Fatih Mah., 12. cad., No:9, 50400, Ürgüp/NEVŞEHİR Web Adresi : http://uset.nevsehir.edu.tr/ Tel : 0 384 341 44 21 Faks : 0 384 341 44 11 Program Koordinatörü : Öğr.Gör. Sevinç ALKAN Tel : 0 384 341 44 21 / 30012 e-mail : sevincyagiz@nevsehir.edu.tr |