Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kuruluş

2547 sayılı kanun’un 2880 sayılı kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, Yüksek Öğretim Kurulu’nun 14.04.2010 tarihli toplantısında Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesinde Gıda Mühendisliği Bölümünün açılması uygun bulunmuştur. Gıda Mühendisliği Bölümü 2012-2013 eğitim öğretim yılında lisans eğitimine, 2016-2017 eğitim öğretim yılında kendi bünyesinde yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Eğitim dili Türkçedir.


Kazanılan Yeterlilik

Gıda Mühendisliği Anabilim dalı yüksek lisans programını başarı ile tamamlayanlar Gıda Mühendisliği alanında Yüksek Lisans derecesine sahip olur.


Yeterlilik Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek lisans)


Kabul ve Kayıt Şartları

Yüksek lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ve YÖK tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Programa öğrenci kabulü ve başvuru koşulları akademik dönem başlamadan önce Fen Bilimler Enstitüsü Internet adresinde yayınlanmaktadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir.


Önceki Öğrenimin Tanınması

Gıda Mühendisliği programında lisans yapmış öğrenciler, doğrudan bölüme kabul edilmektedirler.


Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Gıda Mühendisliği alanında yüksek lisans derecesini almak için öğrenciler, derslerini tamamlamak, tez konularıyla ilgili bir semineri vermek ve derleme veya orijinal bir çalışmayı tez olarak başarıyla sunmak ve savunmak zorundadırlar.


Program Profili

Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans programı, lisans eğitiminde belirli bir alt yapıya kavuşmuş gıda mühendislerinin, gıda teknolojileri, gıda analizleri, gıda kalite kontrolü, ürün geliştirme, gıda güvenliği, gıda biyoteknolojisi, gıda kimyası ve biyokimyası ve gıda mikrobiyolojisi alanlarının birinde uzmanlaşmalarını amaçlamaktadır. Ayrıca kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanı yetiştirmek ve akademik kariyer için gerekli alt yapıyı oluşturmaktır. Gıda Bilimi ve Teknolojisi alanında danışmanlık yapabilme, akademik düzeyde araştırma planlama ve uygulayabilme, lisans seviyesinde ders verebilme, fen ve mühendislik alanlarında disiplinler arası akademik çalışmalar yapabilme yeteneklerine ve bir yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahip uzman yetiştirmektir.


Program Çıktıları

PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-9 Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilme
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma

TYYÇ-Program Çıktıları Matrisi
TYYC PÇ-1 PÇ-2 PÇ-3 PÇ-4 PÇ-5 PÇ-6 PÇ-7 PÇ-8 PÇ-9 PÇ-10 PÇ-11 PÇ-12 PÇ-13 PÇ-14
1- Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme. X X X X X X
2- Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. X X X X X X X X
1- Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. X X X X X X X
2- Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme.- Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme, X X X
3- Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme.- Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme. X X X X X X
1- Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. X X X
2- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme. X X X
3- Alanı ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme. X X
1- Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme. X X
1- Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. X X
2- Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme. X X X
3- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi'nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilme. X X X X X
4- Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilme. X X X X
1- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme ve bu değerleri öğretebilme. X X
2- Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme. X X X X
3- Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilme. X X X X

Gıda Mühendisliğinde yüksek lisansını tamamlayan öğrenciler, Gıda Mühendisliği alanından doktoraya kabul edilen programlarda doktora yapabilirler. Diğer taraftan, öğrenciler, kamu ve özel sektörde uzman olarak da çalışabilirler.


Üst Derece Programlarına Geçiş

Gıda Mühendisliği yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar doktora programına devam edebilir. Bunun için ALES ve YDS sınavlarından ilan edilen puanları almış olmak gerekir.


1. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
GM-579 BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE ETİK 3 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 6
SDH-1 SEÇMELİ DERS HAVUZU 1 - Saat - Saat 1 Güz Seçmeli 24
Toplam:
30

2. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
GM-500 SEMİNER 0 Saat 2 Saat 1 Bahar Zorunlu 12
SDH-2 SEÇMELİ DERS HAVUZU 2 - Saat - Saat 1 Bahar Seçmeli 18
Toplam:
30

3. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
GM-601 TEZ ÇALIŞMASI 0 Saat 0 Saat 2 Güz Zorunlu 24
GM-603 UZMANLIK ALAN DERSİ 4 Saat 0 Saat 2 Güz Zorunlu 6
Toplam:
30

4. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
GM-602 TEZ ÇALIŞMASI 0 Saat 0 Saat 2 Bahar Zorunlu 24
GM-604 UZMANLIK ALAN DERSİ 4 Saat 0 Saat 2 Bahar Zorunlu 6
Toplam:
30

SEÇMELİ DERS HAVUZU 1

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
GM-545 AROMA MADDELERİ ANALİZ YÖNTEMLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-567 BAZI GIDALARIN ÜRETİMİNDE KULLANILAN MİKROORGANİZMALAR 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-519 ET BİYOKİMYASI 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-585 ET TEKNOLOJİSİNDE GÜNCEL KONULAR 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-533 ET VE ÜRÜNLERİ İŞLEME MÜHENDİSLİĞİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-541 FERMANTASYON TEKNOLOJİSİNİN PRENSİPLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-507 FIRIN ÜRÜNLERİ VE UNLU MAMULLER ÜRETİM TEKNOLOJİSİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-555 GIDA ENDÜSTRİSİNDE LAKTİK ASİT BAKTERİLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-571 GIDA GÜVENLİĞİNDE TEMEL YAKLAŞIMLAR VE RİSK ANALİZİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-523 GIDA SANAYİNDE ISIL OLMAYAN TEKNOLOJİLER 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-513 GIDA TEKNOLOJİSİNDE ISIL PROSESLER 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-503 GIDA VE BESLENME 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-543 GIDALARDA AROMA MADDELERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-525 GIDALARDA DUYUSAL DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-569 GIDALARDA MİKOTOKSİNLER VE ANALİZ YÖNTEMLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-517 GIDALARDA MİKROBİYOLOJİK ANALİZ TEKNİKLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-501 GIDALARDA MİKROBİYOLOJİK KALİTE KONTROLÜ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-583 GIDALARDA REOLOJİ, TEKSTÜR VE ANALİZ TEKNİKLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-509 GIDALARIN BİYOLOJİK YÖNTEMLERLE DAYANDIRILMASI 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-561 İSTATİSTİKSEL VERİ ANALİZLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-589 LABORATUVAR TEKNİKLERİ VE BİYOKİMYASAL HESAPLAMALAR -I 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-573 MEYVE VE SEBZE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-577 MEYVE VE SEBZELERE DERİM SONRASI UYGULANAN İŞLEMLER 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-575 MEYVE VE SEBZELERİN KURUTULARAK DAYANDIRILMASI 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-529 MEYVE-SEBZE ÜRÜNLERİNDE KALİTE KONTROL 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-581 MİKOTOKSİNLERİN DETOKSİFİKASYON YÖNTEMLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-527 SÜT ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-505 SÜT FİZİK VE KİMYASI 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-515 SÜT ÜRÜNLERİ PROSESLERİNDE YENİ TEKNİKLER 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-539 ŞARAP TEKNOLOJİSİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-511 TAHIL KİMYASI 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6

SEÇMELİ DERS HAVUZU 2

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
GM-544 ALKOLLÜ İÇKİLER VE ANALİZ YÖNTEMLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-516 AROMA KİMYASI 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-572 BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE ETİK 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-548 ET ÜRÜNLERİNDE KATKI MADDELERİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-514 ET VE ET ÜRÜNLERİ MUHAFAZA TEKNOLOJİLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-534 ET VE ET ÜRÜNLERİNDE KALİTE KONTROLÜ VE UYGULAMALI ANALİZ YÖ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-542 FERMANTASYON BİYOKİMYASI 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-538 FERMENTE BİTKİSEL ÜRÜNLER 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-570 GIDA AMBALAJLAMA TEKNOLOJİSİNDE GELİŞMELER 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-546 GIDA ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN TATLANDIRICILAR 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-562 GIDA ENDÜSTRİSİNDE KÜFLERİN YERİ VE ÖNEMİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-518 GIDA GÜVENLİĞİNİN TEMEL ESASLARI 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-510 GIDA KAYNAKLI ANTİOKSİDANLAR 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-506 GIDA SANAYİNDE MİKROBİYOLOJİ VE UYGULAMALARI 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-558 GIDA TOKSİKOLOJİSİNİN TEMELLERİ VE GIDA KATKI MADDELERİNİN R 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-512 GIDALARDA FAZ DEĞİŞİMLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-568 GIDALARIN DONDURULARAK DAYANDIRILMASI 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-576 LABORATUVAR TEKNİKLERİ VE BİYOKİMYASAL HESAPLAMALAR -II 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-566 MEYVE SUYU İŞLEME TEKNOLOJİSİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-502 MİKOTOKSİKOLOJİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-560 MİKROBİYAL KAYNAKLI ENZİMLER 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-536 NİŞASTA KİMYASI VE TEKNOLOJİSİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-504 NUTRASÖTİKLER VE FONKSİYONEL GIDALAR 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-540 ŞARAP KİMYASI 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-520 ŞARAP TADIMI 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav yarıyıl içi çalışma (laboratuar çalışması, laboratuar sınavı, seminer, kısa sınav, ödev veya ikinci bir ara sınav)ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuar sınavı, quiz vb gibi ölçme ve değerlendirme yöntemleri de değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.


Mezuniyet Şartları

Programı başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve bitirme tezini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.


Çalışma Şekli

Tam Zamanlı


Bölüm Olanakları

Bölümümüzde eğitim öğretim faaliyetleri 1 profesör ve 5 yardımcı doçent ile yürütülmektedir. Dersler 50 kişi kapasiteli ve projeksiyonlu sınıflarda yapılmaktadır.


Adres ve İletişim Bilgileri

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü 2000 Evler Mah. Zübeyde Hanım Cad. 50300/Nevşehir. Web Adresi: http://www.gida.nevsehir.edu.tr